Varenie

Malinový džem

kecupicek - bez fotkykecupicek, 6. júla 2017

Chcela by som si uvariť dia-malinový džem. Aj keď bol môj výsledok na diabetes v poriadku, predsa ma sestrička upozorňovala, aby som držala diétu. Nenávidím biely jogurt!!!!!!!!!!!!!! Mám ho ochucovať dia džemom. Čo by som mohla použiť namiesto cukru? Má sa umelé sladidlo pridať až na konci varenia? Poraďte mi prosím, ak máte s tým skúsenosti.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
V obchode majú v ponuke aj želírovací prípravok ( alebo niečo podobné?) aj pre diabetikov, nevidela som, nerobím džemy a lekváre, ale niekde som o tom asi čítala (reklama), skús sa podívať, napr. do Kauflandu, bude tam možno návod, čo miesto cukru. Sladidlá, myslím cukry ako Xylitol, alebo Sukrin by sa možno hodili, ale skús si ešte zistiť aj inak, alebo ti niekto poradí.
evanaaa
A ešte - dá sa robiť aj bez cukru, len so soľou, tak ako aj pri zaváraní bez cukru, tuším na kilo ovocia asi 2 dg soli, tak nejak, pozri aj v Google. A použiť môžeš aj stéviu, tabletky či práškovú. Aj tu sú nejaké recepty na Vareche, skús vyhľadať.
martamm
Ja si varim lekvare bez cukru, resp. pouzijem troska cukru na rozmiesanie gelfixu, naposledy na 5 kg marhul 2 PL cukru z koosovych kvetov, cukor mi tam vobec nechyba
katka78
Ak si musíš sledovať sacharidy, do bielych jogurtov nemusíš hneď dávať džem. Teraz v sezóne ich vieš ochutiť čerstvým ovocím, stačí popučiť (nastrúhať) a máš ich aj chutné, aj sladké. Ak si chceš spraviť ovocné zásoby na zimu, džem sa dá urobiť aj bez pridaného cukru, len z ovocia a chia semienok. Ja ho mám však vyskúšaný len na okamžitú spotrebu (2-3dni), nie na dlhodobé uskladnenie. Na vareche je však recept, kde autorka takto pripravený džem uchováva sterilizovaním, osobne ho ale vyskúšaný nemám  varecha.pravda.sk/recepty/fitness-jahodovy-dzem-fotorecep...
kecupicek
Ďakujem Ti Haji za odpoveď, potvrdila som si veci, ktoré som si myslela, som rada, že si navzájom pomôžeme a nepíšeme len také doťahovačky a blbosti. Ešte raz : vřelý dík.@Haji (6.7.2017 20:49)

1x haji
haji
@Kecupicek (7.7.2017 20:14)
Rádo se stalo. Jsi milá, určitě si rozumíme, to vímě obě. Jsme stejná krevní skupina. Je nás tu víc, nebojaj! Na dálku objímám a drž sa mi!! Krásný a Požehnaný víkend!
kecupicek
Ďakujem vám, dobre ste mi poradili. Ako sa hovorí viac hláv, viac rozumu. Asi to bude najjednoduchšie s tým čerstvým ovocím. Len sa nám ukazuje pekná úroda malín, tak ich všetky zamrazím a hotovo. Dnes som na kúpalisku počula výborný recept na griotku, alkohol diabetici môžu? Lekár mi dal propagačný materiál, že si ho mám naštudovať. Hurá!
julica
No práve, ja mám alergiu na mlieko a žijem bez neho úplne v pohode. Vápnik je aj inde.
kecupicek
Hurá! Kto hľadá, nájde! Poslala som manžela do obchodu. Je to fešák, vie na predavačky zapôsobiť. Keď niečo hľadá, žiadna ho neodmietne a pomôže mu. Doniesol. Želírovací cukor Stévia a asi šesť druhov rôznych prípravkov na varenie džemu. Uvarila som. Otestovala na priateľke. Neuhádla aký je medzi dvomi druhmi rozdiel. Dokonca ten so Stéviou sa jej zdal chutnejší. Predsa sa tí diabetici nemajú až tak zle.......