Foto: rennatte
Chia semienka sú známe tým, že nasiaknu a nabobtnajú tekutinu, a to sa nám hodí na zahustenie džemu. Ich napučiavacia schopnosť sa využíva pri Zobraziť celý popisChia semienka sú známe tým, že nasiaknu a nabobtnajú tekutinu, a to sa nám hodí na zahustenie džemu. Ich napučiavacia schopnosť sa využíva pri zahusťovaní rôznych pokrmov a ja som ich využila na zahustenie džemu, čím som odbúrala dlhú dobu varenia a tým zachovala vôňu a sýtu farbu ovocia. Džem je hotový za 30 minút. Cukor som vymenila za med, najlepšie skryštalizovaný, je hustejší a do džemu sa výborne hodí.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Jahody odstopkujeme, umyjeme a vložíme do hrnca.
-
2
Popučíme tlačidlom na zemiaky, ak chceme džem hladký bez kúskov ovocia, jahody rozmixujeme.
-
3
Dáme variť.
-
4
Ak jahody začmú vrieť, stíšime plameň a mierne zahrievame 15 minút, vytvorí sa nám pena, pridáme med.
-
5
Po pridaní medu ešte 10 minút necháme mierne bublať, zmes sa nám prečistí od peny a získa sýtu červenú farbu, pridáme chia semienka, premiešame a odstavíme.
-
6
Semienka začnú pracovať a zmes nám začne želírovať.
-
7
Hustotu si regulujeme podľa seba, ak sa nám zdá džem riedky, pridáme ešte chia semienka. Hotový džem nalejeme do džemových pohárikov zatvoríme, strilizujeme na bod varu a odstavíme, to nám stači na chytenie viečok.
-
8
Z tejto dávky mi vyšlo 8 malých (150 ml) pohárikov.
Pekná práca, @renatte :-)