Rôzne

Mak

sany11 - fotkasany11, 1. januára 2013

prosim o radu,upiekla som tri makovniky a pri ich ochutnavaní som
zistila ze mak je nahorknuty.co teraz?vyhodit to?nemam s tim
skusenost.dakujem za rady.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Tu sa veľa pomôcť nedá, buď to zjesť, ak to vôbec ide,alebo.....je dobré ochutnať mak,a hlavne ak by bol už pomletý, vopred. Ja som starým makom &ä neochutnala som) skoro priotrávila muža, bolo mu zle a zvracal, ak to ovšem aml od toho maku, ale iné nejedol ( a nepije), ja som ale nejedla - makové rezance. Ale teraz vždy pred použitím mak chutnám.
sany11
dakujem evanaaa, vyhodim ich lebo je to fakt dost horke,ja blbec stale sa učim na vlastnych chybach.
radost
..a nepomôže ani pocukrovanie?
ked už vyhodiť-máš možnosť dať bezdomovcom? alebo núdznym?bo to nie je vada -ktorá ublíži zdraviu-si myslím-len nechutí..
alebo hodiť do rieky-u nás je veľa kačiek-boli by radi...
akosi sa neviem zmieriť s predstavou-makovníky do odpadu...:-(

//..alebo pošli mne-ja to zvládnem-ked si varím palinu..či zemežlč-čaj..hádam..:-))))) //
sany11
ked sa to bojim jest ja aby mi nebolo zle,tak radsej nebudem nikomu davat,aby som niekomu neublizila.aj mna to štve,dala som si s tim robotu.myslim ze nepomoze ani pocukrovanie,lebo cukru som dala dost,ale su horke ako cert,to sa neda jest.
45678
@sany11 určite sa s tým radšej rozlúč, z ľútosti by sa mohla stať nepríjemná zdravotná komplikácia, ktorá by si mohla vyžiadať oveľa vyššie materiálne škody a nezvratné zdravotné...všetky nevydarené veci sú pre nás školením, ako im v budúcnosti predísť-budeš chutnať pred použitím :-)
1x ubka
mesiar50
sany11
Sorry tam neni co riesit supni to von,ovsem ak nechces nachytat nebodaj nejaku salmonelu,alebo nieco ine.Zmyslove ,chutove posudenie atd.Ja by som to nejedol sorry
sany11
uz som ich vyhodila.dakujem vsetkym za rady.
marcy
v žiadnom prípade by mi nebolo ľúto .....nevyhodila by som,ale posunula sliepkam hoc aj z druhého konca dediny.....neriskujem
honestka
@radost , dufam ze sa z teba nikdy nestane bezdomovec.
Tesil by si sa z toho keby si jedol vsetok odpad co inym nechuti? Nezasluzia si aspon dobru stravu, ked im uz vsetko z hrnca zivota inac vytieklo?
mata3636
Ja už sa normálne bojím kúpiť mak, v poslednej dobe som kúpila stále horký. Roky sa mi to nestalo a to som aspoň raz za mesiac robila makovníky alebo rezance a mohla som kúpiť hocijakú značku, vždy bol dobrý. Ale minulý rok smola, zakaždým bol horký. Ešte aj vianočné bobaľky som ním pokazila, zjedli sme len pár kúskov a ostatné šlo do koša:( Dlho mak nekúpim a pritom ho všetci máme veľmi radi, manžel by jedol makovníky každý týždeň
babidka
Nuz , taketo kolace iba vyhodit, bohuzial :-((( Mak je velmi citlivy na zaobchadzanie .Ked je zberany rucne , tak sa tak tie semienka nepootlkaju a mak je dobry a velmi chutny .Ale pri mechanickom zberani maku sa niekedy poskodi obal , tuk ktory obsahuje mak sa rychlo pokazi a potom mak horkne . Aj ked kupujes pomlety mak , tak treba ho vzdy pred pouzitim ochutnat .Staci ak je nevhodne skladovany v teple a je prakticky nepouzitelny . Ja posledne roky kupujem rucne zberany mak na trhovisku v Madarsku, kde mavaju mak rucne zberany a este ma nikdy nesklamal .
sany11
este raz vam vsetkym velmi pekne dakujem za rady.sťe zlatý.uz som o čosi mudrejšia.
kuchticka
Ja mam mak stary uz 4 roky, ale mam ho stale v mraznicke na mieste kde najviac mrazi. Nie je pomlety, iba vzdy odsypem co potrebujem a bol rucne zberany - je stale dobry. Opatrujem ho ako poklad.
garanco
S horkým makom v makovníku už nič neurobíš (iba ak makovníky nadrobíš sliepkam), ale ak Ti ostal ešte nepomletý, premy ho dobre v studenej vode, preceď a na plechu vysuš na teplom mieste - napr. na radiátore. Potom ho ochutnaj, pocítiš zmenu.
enge149
najlepší mak je domáci,ak a dá kupiť,je naozaj problém kupiť dobrý mak,pripájam sa vyskúšať ho dať do rúry vysušiť..
mijaita
Ja jen s troskou do mlyna, protoze mak nerada, kdyz neni prolozeny svestkama. Ale setkala jsem se nekolikrat se zluklym makem (hnus jako zlukla strouhanka) a kazdy do jedl a vubec tu odpornou chut neresil. Nechapala jsem. Nicmene mak pouzivam do jinych pokrmu nez jsou buchty a jak pise @kuchticka mam ho v mrazaku! Mak dobry se da koupit na trhu od pestitele. Ja bych ho v samosce fakt nekupovala. A kdyz, tak otevru sacek a pricichnu. Zlukly se pozna hned. Strouhanku tez otevru a privonim. Dnes se tukove pecivo uz nedela, vetsinou je dobra. Ale byvalo driv doslova nebezpecne koupit strouhanku. Jeste tes se otrasam.
@sany11 kdybys nekdy mela moznost vyborneho maku, nasypej suchy do sklenice a zasteriluj. Vydrzi roky a roky stejne, jako vlasske orechy zasterilovane !