Varenie

Mak - namiesto mletia varenie...?

zuzik01 - fotkazuzik01, 8. apríla 2013

Ahojte,
nemate niekto skusenost s varenim maku v mlieku s cukrom a
naslednym rozmixovanim (namiesto mletia maku)? Mak milujem, a aj
mlyncek na mak mam, ale vzdy ma odradi, ked ho mam mliet :-( na
internete som sa docitala, ze ked cely mak uvarime s cukrom v
mlieku a potom ho rozmixujeme, dosiahneme ten isty vysledok...
niekto nejake skusenosti s takouto upravou?

@zareaguj


Diskusia k téme

silvi
ja meliem mak v mlynčeku na kávu


a výsledok je presne taký istý ako zomletý mak, len za desatinový čas
gordonko
aj ja som mlel mak v mlynčeku na kávu na starej ETE - robot aj práškový cukor som si naňom robil z krištálu ....ale už mám mlynček , a mak si vždy pomeliem ....... skúšal som ho sice napojiť na vrtačku, ale to sa mi neosvedčilo ...klasika je klasika
marika9
Ja už dávno meliem mak s kryštálovým cukrom asi 1:1 - neuvarené v mlynčeku. Je to úplná pohoda, neboj sa toho. Naozaj to mám za sebou niekoľko desiatok ráz. Neskôr som takto začala mlieť aj orechy.
ailuj82
Ja mám niečo podobné ako @silvi , mak je rýchlo pomletý, ale klasika je klasika - na Vianoce som dostala aj obyčajný mlynček na mak, len tiež na ňom nerada meliem. Ale keďže manžel mak miluje, vždy ho rád pomelie :) :) :)
rulik
iný spôsob:celý mak zalejeme vriacou vodou, necháme 24 hod stáť a potom rozmixujeme
francuzska1
tak aj ja ptrim k tym, co maju sice klasicky mlyncek na mak, ale radsej ho meliem v robote spolu s cukrom.. je to rychlejsie a menej umyvanie... a v kolaci je to ok;-) o vareni v mlieku nic neviem...
babidka
Ja som mak mixovala spolu s krystalovym cukrom v mixeri - ako nudzove riesenie je to dobre .Skusala som aj tebou uvedeny recept - do plnky makovnika je to celkom fajn .Niekedy vsak potrebujes mak suchy - ako posypku na buchty , do cesta . Vtedy mak musime mliet - to je u nas neoblubena cinnost :-) Ale ovela lepsie sa mak melie ked je dobre presuseny - dam ho na tacku alebo pekac a polozim k zdroju tepla aspon na niekolko hodin . Velmi to pomoze .
Minule som citala na jednej stranke celu "vedecku pracu" o maku a tam tvrdia , ze mixovanim sa vplyvom tepla uvolnuju latky ktore chut maku znehodnotia .Aj ked sa pouzije ihned a neodklada sa . No a ze mak sa ma mliet rucne na klasickom mlynceku ked sa semienka iba mierne rozdrvia a vtedy je ten mak najchutnejsi . S dcerou sme potom robili pokusy ...a dospeli sme k podobnemu nazoru . Teda - ze najchutnejsi je rucne mlety mak :-))))))))
ela77
tiež meliem mak v starom elektrickom kávomlynku-GORENJE-, je to raz dva. Inak by bol býval dnes kávomlynek nevyužitý.
aroooo
ja som raz skúšala ho trošičku opiecť /aby sa riadne prehrial/ na tefl.panvici a tak zomlieť a veru mal lepšiu chuť.
zuzik01
takze budem musiet mak asi aj nadalej mliet... rucne...
arasidka
Donedávna som mala starý el. mlynček na kávu, v momente som mala mak pomletý. Ale mlynček skolaboval. Nedávno, asi pol roka dozadu, priniesol môj Al Rašid krabičku a vraj - nemáš dobrý mlynček na mak, tak som ti ho kúpil. Keď som vytiahla mlynček z krabičky, neverila som vlastným očiam, že "toto"? Je to mlynček, ktorý vyrobili v Rusku, to by nebola chyba, ale tá forma, rozmontovanie po mletí aby som to mohla umyť bolo tiež úsmevné, ale čestne prehlasujem, že taký dobrý mlynček som ešte v živote nemala. Formou je síce skoro totožný s ostatnými, ktoré možno vyrobili za čias V.I. Lenina, ale predsa nejaké nóvum nastal - v krabičke je priložená červená klasická zubná kefka,ktorou krásne vyčistíte každý záhyb. S nedôverou som mlynček montovala na stôl, ale tá sa stratila hneď, keď sa z neho sypal mletý mak.
Mletý mak vždy varím, ak ho chcem použiť do koláčov. Ak robím rezance, tak nie.
vierutt
@ara šidka, dobre si ma pobavila, ale aj poučila - myslím tú zubnú kefku. Ja som už tiež vyskúšala rôzne mlynčeky, ale najlepšie mi chutí pomletý na klasickom "predpotopnom" starom mlynčeku od mamy, vyrobenom až neskôr ako za čias Lenina :-). Ale je to ináč dobré posilňovanie bicepsov!
babkamt
Makové máme radi. Mám ručný mlynček aj elektrický , nájde sa aj mlynček na kávu . No čo mi chýba , je obsluha . Neviem , prečo , ale stáva sa zo mňa lenivec .Aj nedávno som robila šúľance , ale s prézlami , lebo sa mi nechcelo mlieť mak. Kde skladujete mak? Ja ho držím v mrazničke .
zuzik01
no ved prave ta obsluha.. to mletie :-( a inac moj mlyncek bol tiez kupeny u nasich vychodnych susedov - na Ukrajine :-D
pachola
mak meliem v mixéri tiež s cukrom, ale na jednom poľskom fore,ako toto naše /www.smaczny.pl /na makové koláče najprv mak uvaria a potom melú
pacik
Prednedávnom som vyskúšala na mlynčeku na kávu a už sa veru nepatlám so skladaním mlynčeka od robota. Nebude z toho najskôr uvareného kaša?
elian44
Ja som nedávno investovala do nástavca n amletie maku k robotu Bosh a oplatilo sa:) Pomlela som naraz kilo a rozdelila do sáčkov do mrazáku. Teraz len vyťahujem podľa potreby:)