Nápoje

Long drinks

elixir - fotkaelixir, 7. júna 2015

Dnes som nám skúšala pripraviť Mojito a nepodarilo sa. Bolo to skôr tak na pol ceste k Mojitu. Po chuťovej stránke to nebolo ono a aj po estetickej stránke nič moc, pripravovala som podľa "akéhosi" receptu.

Skúšala som potom aj tu na Vareche pohľadať a našla čosi sľubnejšie vyzerajúce:  varecha.pravda.sk/recepty/mojito/1098-recept.html...


Keďže so stúpajúcimi teplotami sa moja chuť na long drinks zväčšuje, chcela by som vás poprosiť o tipy na dobré stránky, knihy, prípadne na vaše vlastné praktické skúsenosti, ako pripraviť tie chutné a krásne nápoje (alko/nealko). Nemusí to byť v slovenčine.

Na internete sa dá nájsť veľa stránok či videí, ale človek bez praktickej skúsenosti a minimom odpitých alkoholických nápojov si ťažko sám vyberie. Moja chuťová predstavivosť tu zlyháva.

Kvôli skúške šťastia opätovne "zošrotovať" také krásne voňavé veci ako napríklad mäta, limetky či biely rum, sa mi zdá byť veľká škoda...

@zareaguj


Diskusia k téme

radox1
su 2 tabory ludi.jedni mätu drvia spolu s tr.cukrom a stvrtinami limety ini nie.dolezita je aj ladova drt a nie kocky ladu.ja som z tych co mätu drtia.
1x elixir
elixir
Vďaka za tipy. :) Akurát sa mi podarilo nájsť zoznam videí na long drinky, z ktorých sa mi asi všetky pozdávajú, pôsobia dôveryhodne. ;) :)  youtu.be/IXhaQ-b-erw?list=PLgOb3zseg1hT45B6Im2og...
Je tam v zozname aj pekné video na prípravu Mojita.

Ak máte niekto ešte ďalšie zdroje na prípravu long drinkov, budem veľmi rada, ak pridáte.
svedka
Kludne mi napis, ak ti treba radu-som z oboru :) mam kopec kniziek, zalezi, co ti chuti :) najlepsie mojito:cca 9-12 listkov maty podrtit s trstinovym cukrom, pol limety-4 kusky-podrtime s tym, nasypeme riadne ladovu drt, popripade doplna nasypeme kocky , dame najlepsie havanu, dolejeme sodou, premiesame dlhou lyzicou...
elixir
@svedka ďakujem za radu, zajtra uskutočním ďalší "pokus", tak spravím ako si poradila. :) Aspoň rum som vybrala správne Havanu... :)

Pozerala som ešte viacero videí, všimla som si, že mnohí do toho vkladajú potom ešte to "svoje"... Niektorí limetku pred použitím ešte rolujú po stole a iní zoberú mätu do dlane a predtým ako ju hodia do pohára, plesknú po nej. Jeden z lístkov odoberú a ešte ním vyšúchajú okraje pohára... a pod. :)
svedka
Zalezi od maty a aj od limety :) ci je limeta tvrda, ,stavnatejsia....ci je mata masitejsia, alebo len taka plana....je to indi vindi :D ale limetu vzdy rolujem v celku pred krajanim a aj citron...zalezi, ci mas rada aj atomatickejsie mojito.ja mam rada riadnu chut maty.niekedy si robim mojito len bez ladu, s trochou sody a necham postat-lepšie je na chut-a az potom pridam lad.tak robim aj dzbany, ak chcem pohostit :)
mijaita
Mojito na rozmackanou matu s ledovou tristi, limetou a cukrem zaleju rumem bilym a doplnim TONIKEM !! Nejlepsi mojito ktere znam.
mijaita
Tohle je spis k vinu, ne? I kdyz pro me ani to ne :-)
elixir
@viera1 Veľká vďaka za tip, to sa mi hodí... :)
@2010 Lúpané mandle, kešu, soľ a mletý rozmarín... :)
@svedka Dnes som mala druhý pokus, podľa Tvojich rád, k tomu som ešte rolovala limetku, plieskala mätu a otierala okraje pohára. :P Je to iné, keď to pripraví profík a padne mi sánka... (veď čo by som čakala...) :) Ale aj tak, chutilo aj vyzeralo to podstatne lepšie ako včera... a to je čosi, z čoho sa dá tešiť. :)



svedka
No super :) ale ak to chces oblafnut, kup sirup matovy napr.Monin a prilej 2cl a to potom barsfajne :D
1x elixir
svedka
To uz nie je ono.je to tmave a iste viac sladke ako matove v konečnom dôsledku. Ale je tu na vareche mojito sirup myslim..ale fak ten Monin:pila som len s citrónovou sodou a super :)
1x elixir
elixir
Ok, najskôr ochutnám s Moninom a potom budem špekulovať.:) Objednala som Monin Cocktail Set - je tam Mojito Mint a ďalšie štyri sirupy v 5cl fľaškách, na koštovku, som zvedavá. :)
svedka
Ten v sklenych flaskach? Maju aj také husté v umelych a tie su vyyyyborne, hlavne jahodovy.vzdy sme ich objednavali.iste budes spokojna :) tetaz uz mam sice doma v bare len par Bolls, ale tie su len drahsie, Monin nie je kvalitou nicim pozadu.Akurat v Bolls su aj sirupy rovno aj s alkoholom :)
1x elixir
elixir
@svedka Ako sa potom taký Bols používa? Tie sirupy s alkoholom sú presne namiešané na nejaký jeden kokrétny drink?

Ja si na Monin ešte budem musieť počkať, pošta tu ohlásila neobmedzený štrajk od pondelka... Ach jo. :)
(Inak sa to tu akosi "rozštrajkovalo", strojvodci štrajkovali niekoľko týždňov, takisto vychovávateľky zo škôliek a jaslí)
svedka
Ale a to co tak? Bols je znacla xy ochutenych sirupov, alko aj nealko, a ano -su aj na konkretne drinky, teda zvacsa, ale fantazie sa medze nekladú. Napr ja bananovy alko pouzivam na banan na maslr (akpzr flambovany) a to je lahoda a j ta omacka :) tak no trpezlivost ruze prinasa :/ a ake mas v sade? Mas tu mojito, kokos, passion fruit, grenadina...? Vyskusaj niekedy aj kavove na horuce letne dni do frapecka :) mne chutia vsetky :D
1x elixir
frederikson
U mňa v lete najlepšie funguje Drink Soul Temperature pretože milujem RUM. Najlepšie Captain Morgan online na  www.svetnapojov.sk/47-captain-morgan...
pretože je niekedy tažké ho zohnať v bežných obchodoch.
Postup je jednoduchý:
Nakrájaš zelené jablko a roztlačíš ho v pohári, prisypeš trochu šporicového cukru, trošku škoricového sirupu (ak nemáš, môžeš experimentovať, alebo aj bez neho), prileješ pohárik Captaina Morgana Spiced Gold (ten klasický) a doleješ to jablkovým džúsom. Na teplé večery je to super drink a fakt chutný. Fotorecept tu:  varecha.pravda.sk/videorecepty/drink-soul-temperature/191...