Mätový sirup fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 1. júla 2014
Mätový sirup (fotorecept)
Foto: rennatte

Práve máme sezónu mäty, ktorá rastie takmer v každej záhrade a poznáme ju po jej typickej mentolovej vôni, ktorú ukrýva vo svojej stonke, preto Zobraziť celý popisPráve máme sezónu mäty, ktorá rastie takmer v každej záhrade a poznáme ju po jej typickej mentolovej vôni, ktorú ukrýva vo svojej stonke, preto na sirup používame aj stonku, nielen listy. Sirup používame do dezertov, krémov, čaju, osviežujúceho nápoja s vodou alebo len tak za lyžičku na osvieženie chuti v ústach.

60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

10 l vedro
2,5 l
1/2
1 kg




Postup

  1. 1

    Použila som jedno 10L vedro netlačenej, voľne položenej mäty, zbieranej po západe slnka. Mätu umyjeme a dáme do väčšej nádoby alebo misy. Prevaríme vodu a necháme vychladnúť.

    Mätový sirup (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umytú mätu nastriháme alebo natrháme na menšie časti, pridáme na kolieska nakrájaný citrón

    Mätový sirup (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme vychladnutou vodou a necháme na chladnom mieste dva dni luhovať

    Mätový sirup (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na tretí deň mätu aj so šťavou prelejeme do hrnca a privedieme k varu a varíme 10-15 minút, prelejeme cez sitko a vyluhovanú vňať vyhodíme

    Mätový sirup (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Získame 2l čistej mätovej šťavy. Tu stojí za povšimnutie, že šťava nieje zelená ako nás o tom presviedča priemysel, keď do kupovaných sirupov pridávajú zelené farbivo, len aby bol sirup pekný zelený ako čerstvá mäta.

    Mätový sirup (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Šťavu prelejeme do hrnca, pridáme cukor a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Sirup zbytočne dlho nevaríme, aj tak nezhustne na podobu toho upraveného priemyselného.

    Mätový sirup (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ešte horúci sirup nalejeme do pohárikov, zaviečkujeme a otočíme aby viečka chytili, prikryjeme dekou po 10 minutách je sirup zasterilizovaný a pripravený na uskladnenie, poháre otočíme a necháme vychladnúť pod dekou. Pred použitím sirup prelejeme do vhodnej sklenenej fľašky a skladujeme v chladničke.

    Mätový sirup (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ....

    Mätový sirup (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

anina6
tvoj recept si ukladám, toho roku som si aj ja zasadila mätu, uvidím koľko z nej bude. takže tvoj recept určite využijem. krásne foto.
aroooo
no toto vyskúšam, ale bude asi len polovičná dávka, toľko mäty asi nenazbieram, kk
sovka62
Zaujímalo by ma, na čo mätový sirup používaš? Len na pitie s vodou? Lebo to by som ho robila zbytočne, u nás sladké nápoje nikto nepije.
akeber
@sovka62 aj ja robievam mätový sirup ale sama sladkú vodu nepijem, deti áno. Ja si sirupom sladím čaj :-) apropó super recept robievam podobne je vynikajúci a hlavne bez konzervačných a iných hlúpostí :-)
medovnicek
Reni vďaka za recept, páči sa mi nielen sirup, ale veľmi sa mi páči ako si vyzdobila už hotové výrobky, si veľká šikovnica:)
1siska1
Je to vynikajúci sirup :) Ďakujem a všetkým odporúčam. Práve dnes som ho varila.
mijaita
Mátový sirup je výborný. Proč ale tak zdlouhavě? Svařila jsem 20 min matu s cukrem a citronem a nalila do sklenice. Sirup je svěží a lahodný.


siisa
Akurát rozmýšľam čo s toľkou mätou na záhrade, práve kvitne . Tak už viem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia