Rôzne

Lokše z východu Slovenska

renado - fotkarenado, 6. marca 2012

Ako dieťa som chodila k "mamáčke" to je stará mama a tá vždy
upiekla na peci lokše, ktoré sa robili z múky ,kyslého mlieka , soli a
sódy bikarbóny. cesto sa vyvaľkalo a pokrájalo na veľké asi na 15 až
20 cm kocky a dalo sa to piecť na rozpálený povch pece. Toto
cesto malo výnimočnú chuť a dalo sa roztvoriť ako arabský chlieb.
Nepamatám si však jednotlivé množstvá hoci som to už skúšala
,nikdy to nieje to pravé orechové. Prosím o radu, kto tento recept
pozná nech dá vedieť. Ďakujem, mamáčka pochádzala z Čičaroviec .

@zareaguj


Diskusia k téme

marcy
robievam,voláme ich sódovniky....robím z acidka,polohrubej múky,soli,trošky oliv.oleja,SB 2 ČL,vyváľkam,popichám vidličkou,aby neboli bubliny a pečiem ich tak na 2 cm napuchnú na platni...nie na tenko,ak chcem aby boli mäkkulinké,nesmiem pridať veľa múky .....s maslom sú vynikajúce,narýchlo napr. z dovolenky máme o večeru postarané,kým vybalím oni sa pečú na najmenšom plameni....čistotu šporáka neriešim,je zagabaný od múky....ale topiace masielko s vlažným posúchom skvelá pochúťka :))
evanaaa
Jéj, @marcy , daj to do receptov, nech si to uložím(e) do KK, dík.
A nedá sa dať miesto bikarb. normálna sóda, teda minerálka?
kuchticka
Dievcata - marcy, @renado - na tieto placky tolko spominam! Tiez mi vzdy velmi chutili ked som bola mala a mama to v lete narychlo spravila na platni, k tomu mlieko a bol rychly obed. Uz som skusala, ale nechutilo mi to ako tie mamine. Skusim znova podla teba @marcy. Vdaka.
alexdidi
Máme tu tento recept: varecha.pravda.sk/recepty/hrube-lokse-fotorecept/12901-re...
ich robím na sucho na palacinkovej platni a mastím maslom(masťou) pretože mám sklokeramickú dosku.Predtým na plyne som robila na liatinovej platni na sucho a chutili lepšie ako na panvici.Naj,najlepšie však chutili tiež u babičky na "šparhece",teda priamo na kachľovom šporáku,kde sa kúrilo drevom.Možno aj u teba to nebolo a možno ani nikdy nebude to pravé orechové.Tá chuť sa úplne nahradiť nedá.Škoda.
marcy
pripravte sa na to,že sa z nich dobre poprdkáva,he,he :o))
evanaaa
@marcy , a z čoho? Nie je tam cesnak, ani cibuľa, no, ale to nevadí, na to je jedno múdre úslovie, poznáte iste - Kto p....í, zdravie si tvrdí.....
Ináč, ja mám všetky tie lokše, posúchy , ai., čo sú v linku, uložené v KK, pridávam aj tieto, v podstate rovnaké.
evanaaa
Vlastne, veď nie je čo pridať....ale aj to stačí, čo mám.
hubata
Aj ja som si ich uložila do KK, ako je možné že som ich prehliadla? Takéto jednoduché, slovenské recepty zbieram a tieto vynikajúce lokše mi unikli. My záhoráci poznáme len zo zemiakového cesta, skúsime niečo z východu a určite to bude mňamka. Východniarky sú vychýrené kuchárky.
jeka
@renado na to ti netreba žiadné množstva,rob to podľa oka.Cesto má byť polotuhé ako na langoš,trochu ho treba dať odstať,Ja ich ešte plním tvarohovou plnkou,ale už ich pečiem na oleji.
hortenzia51
Moja babka piekla tiež lokše,, doma sme piekli tiež aj ja pečiem.. no ale klasika je z hládkej múky podla oka múky kysle mlieko trocha soli a sody bikárbony.. žiadem olej ani cukor-to už niesú potom tie klásické vychodňarské lokše a pečiem na sucho...nie na oleji...
jeka
@hortenzia51 ,súhlasím s tebou,ved Čičarovce sú hen za rohom (hihi),obyčajné suché pečiem na suchej panvici,ale plnené plnkou som skúsila piecť na oleji a sú chutné,tak ich tak robím.Však u nas še peče tak i tak a nikto nenadava že še nedaju žejs.
renado
ďakujem. vyskušam. my sme ich jedávali v lete na raňajky s maslom, alebo s lečom zo zeleniny zo záhradky, ečte teplé paradajky zohriate od slniečka, to je de javu.....