Ako dieťa som chodila k "mamáčke" to je stará mama a tá vždy
upiekla na peci lokše, ktoré sa robili z múky ,kyslého mlieka , soli a
sódy bikarbóny. cesto sa vyvaľkalo a pokrájalo na veľké asi na 15 až
20 cm kocky a dalo sa to piecť na rozpálený povch pece. Toto
cesto malo výnimočnú chuť a dalo sa roztvoriť ako arabský chlieb.
Nepamatám si však jednotlivé množstvá hoci som to už skúšala
,nikdy to nieje to pravé orechové. Prosím o radu, kto tento recept
pozná nech dá vedieť. Ďakujem, mamáčka pochádzala z Čičaroviec .
A nedá sa dať miesto bikarb. normálna sóda, teda minerálka?
ich robím na sucho na palacinkovej platni a mastím maslom(masťou) pretože mám sklokeramickú dosku.Predtým na plyne som robila na liatinovej platni na sucho a chutili lepšie ako na panvici.Naj,najlepšie však chutili tiež u babičky na "šparhece",teda priamo na kachľovom šporáku,kde sa kúrilo drevom.Možno aj u teba to nebolo a možno ani nikdy nebude to pravé orechové.Tá chuť sa úplne nahradiť nedá.Škoda.
varecha.pravda.sk/recepty/lokse-z-kysleho-mlieka-pezgovni...
varecha.pravda.sk/recepty/loksa-od-prababky-na-kyslom-mli...
Ináč, ja mám všetky tie lokše, posúchy , ai., čo sú v linku, uložené v KK, pridávam aj tieto, v podstate rovnaké.