Varenie

Lokše do zásoby

evasik - fotkaevasik, 25. septembra 2010

Dá sa lokšové cesto zmraziť a použiť tak, ako čerstvé? Nebudú lokše horšej kvality? Kto má s tým skúsenosti a mohol by mi dať recept?

@zareaguj


Diskusia k téme

verka1
Milá evasik, ja si myslím že zemiakové cesto sa neda mraziť, lebo sa rozteká. Ja som skúšala slivkové gule mraziť a ked som ich potom varila, tak sa mi cesto rozišlo v hrnci. Odvtedy mrazím len uvarené. A lokše robím vždy čerstvé. Možno by sa oplatilo vyskúšať zamraziť už upečené. Tie by sa nemali rozpadať po rozmrazení. Keď budem najbližšie robiť, tak zo dve upečené šupnem do mrazáku a uvidím ako dopadnú. A zrejme suché a prekladať ich pečiacim papierom.
evasik
Ďakujem. Ale urobím malý experiment. Mám veľa zemiakov, tak skúsim dať zamraziť nastrúhané zemiaky na spôsob tekvice. Tak za 2 sáčky. Uvidíme.
1x 45678
sovka62
Cesto sa mraziť nedá, ale upečené lokše úplne bez problémov, ani ich netreba papierom prekladať. Bežne mávam v mrazničke balíčky po 10 kusov a keď sa rozmrazia sú úplne ako čerstvé.
anabelka
ja mrazim lokse pravidelne, zvycajne ked koncia stare zemaiky ich narobim pre celu rodinu, peciem ich tradicne na mamkinom sporaku. Upecene necham vychladnut, nabalim do vrecusok a sup do mraznicky. Su perfektne. Je to sice vela prace naraz, ale vyplati sa.
honestka
Aj ja mozem bez problemu mrazit zemiakove gule. Narobim ich v tomto obdobi so slivkami, marhulami ci broskynami, rozlozim na plech, zmrazim a potom do Ziplock sacku. Varia sa fajn, len voda nesmie pocas varenia vriet- len bublat. Nikdy sa mi nerozvarili. S loksami menam skusenost, samotne surove cesto, ktore obsahuje zemiaky som tiez este memrazila.
egreska
podla mna by sa dali zmrazit hotove upečene lokše a potom zohriat..inak tiež bežne mrazím všetko zo zemiakoveho cesta (aj gulky ,aj pirohy) ale nevarené a potom ich zamrazene varím,vždy v pohode..
bambitka
ja mrazim lokse tak,ze ich prekladam potravinarskou foliou,ked sa zohreju su ako cerstve.Ma to tu vyhodu,ze si mozem vybrat iba jeden kus,nie su zmrznute spolu.
tothka
Zemiakové lokše sa dajú výborne zmraziť, ja nemám s nimi problémy a netreba ich ani prekladať foliou, tiež často mrazím aj gule zo zemiakového cesta plnené údeným mäsom a varím ich potom nerozmrazené a funguje to výborne.
kuchticka
Moze mi niekto povedat co su to lokse? Pecemne lokse??? Vdaka za odpoved.
verka1
Lokše sú zemiakové placky z varených zemiakov a múky, pečené na suchej platni sporáka alebo suchej pánvici / bez použitia tuku / Po upečení sa potierajú masťou z pečeného maska. Najčastejšie ich podávam ku kačici s kapustou miesto knedle ale aj samostatne s počienkovou plnkou. Dajú sa plniť aj makom a lekvárom. Podľa chuti. Urob si ich budeš prekvapená čo je to za dobrotu. Zemiaky v šupke uvaríme, prepasírujeme alebo postrúhame, trošku posoliť a pridať toľko hl. múky, aby vzniklo cesto, ktoré sa dá vaľkať. Z cesta urobiť šulec, pokrájať ho na kúsky, tie vyvaľkať a piecť. Dobrú chuť.
nadasky
Dobrý den Evasik. Vždy ked narobíme na chalupe lokše klasickím spôsobom na starom sporáku tak robím aj 200ks. dame ich po 10ks do sačku a do mraziaka,potom ked sa vytiahnu dame ich na plech a do rúry /samozrejme že lan kolko chceme/ maličko pripiecť. Super papaničko.
stelinka
Dobrý deň všetkým. Budem úprimná, varenie ma ale vobec nebaví-možno aj preto, že stále varím to isté dookola, ale...keďže mám rodinku a chcem, že "voňavý domov" a spokojné brušká členov rodiny ...nič iné mi neostáva, len k tomu "pričuchnúť ", možno sa varenie časom stane aj pre mňa potešením. Verím, že mi Vaše receptíky a rady k tomu dopomožu. A ku predošlému komentáru- žiadna blbosť...to viem aj ja...skúste a uvidíte. Pekný deň všetkým.
altyn
@medovka350 tak pekne ste sa uviedli, tak to nepokazte neprimeranými pripomienkami... Veta:"to čo je za blbosť" sa dá nahradiť vetou: "podľa mojich skúseností.... "
evasik
Je mi jasné, že môžeme hotové - upečené lokše zmraziť. Ja som chcela vedieť, či sa dá aj lokšové cesto zmraziť. S tým, že sa až po vybratí cesta z mrazničky rozhodnem, či z neho urobím lokše alebo slivkové gule.
altyn
@stelinka vitajte medzi nami!!!!!! Tak čerstvo sa mi tuším ešte nepodarilo nikoho privítať. Bude sa Vám u nás páčiť... dúfam, verím... :-))))))))))))))
ailuj82
Zmraziť surové zemiaky neodporúčam, zosladnú. Aj ked predávajú na jesen zemiaky na zimné uskladnenie, stane sa že im vonku primrznú a potom majú sladkú chuť.
jeka
surové cesto na lokše sa nedá zmrazovať,po vybratíp z mrazáku a pookriati cesto je riedké a trochu sčernalé,to mám z vlastnej skúsenosti.Nedajú sa zmrazovať ani nastrúhané zemiaky,ale hranolčeky trošku stmavnú ale po upečení sú dosť chutné.
evasik
Ďakujem za rady. Asi by bola škoda takto zničiť zemiaky. Sú dosť drahé na to, aby som nimi plytvala.
kuchticka
@stelinka , vitam ta v nasej varechacskej rodine. Iste sa ti tu bude pacit a budes na Varechu cjodit rada pre vynikajuce recepty a varienie ta zacne bavit. Tie duse dobre co sa snazia davat recepty casto poradia i zaciatocnikom vo vareni a peceni, takze to mas niekedy ako kurz varenia. Ja som nikdy nevarila rada, ale tiez ma okolnosti donutily a tak teraz varim stale, kazdy den, lebo mam rada svoju celu rodinu a chcem sa o deti a manzela dobre postarat. Mam radost ked jim chuti co som vytvorila.
murgaska
Nie je problem zmrazit lokse,ale uz hotove!-upecene a trochu pomastene.Zohrievaju sa v mikrovlnke alebo v trube.Mam to vyskusane.My to tu vsetko mrazime.Zdravi Magda
evasik
Magda, ja viem, že sa hotové lokše dajú zmraziť, no ja som chcela vyskúšať iné, a to dať zmraziť cesto. Pokus sa podaril. Cesto som zarobila tak, ako sa na lokše, teda s múkou. Po 3 mesiacoch ,teraz pred Vianocami som ho vybrala a skúšala, čo bude. A čuduj sa svete, ono bolo super. Rozmrazila som ho, rozvaľkala a piekla.... lokše, pomastila kačacou masťou..... Boli vláčne mäkké a chutné. Takže dá sa aj takto! Pozdravujem.
evasik
Cesto sa podarilo zmraziť , aj lokše boli fajn. Pridala som ešte trošku múky a jeden zemiak.
hubata
A skúšala si @evasik mraziť nastrúhané surové zemiaky? Lebo ja som skúšala len varené nastrúhané zemiaky mraziť a tie boli v pohode, nezmenila sa ich chuť ani po zmrazení (strúhala som ich na tom najmenšom struháku - nie na tom čo sa strúha tekvica).
evasik
Neskúšala som, ale skúsim. Každá rada je užitočná.
jozka2
kupujem casto mrazene hranolky,lebo sa mi nevyplati snimi tratit cas,su velmi dobre,ae su trochu predpecene a potom zmrazene,na chuti tym netratia a este su obalee v hl.muke a tak slabo predpecene.Potom ich len rozmrazim a dam do toastera bez oleja asi na 170-180 stupnov na chvilu zapiect do zlata a su vyborne
.Po upeceni samozrejme posolim a este pokvapkam citr.stavou,skuste.
miare
Zajtra robím prvý krát lokše, lebo cez Vianoce nás bude viac a upečieme si kačičku s červenou kapustou a k tomu si dáme lokše, tak aby som sa to naučila. Vrelá vďaka za recept, dúfam, že sa podaria.
javrb201
Ahojte, čítam tu rôzne komentáre k mrazeniu zemiakového cesta. Niekto píše, že o ide bez problémov, inému sa cesto po rozmrazení rozteká. Môj názor je, že to závisí od sorty zemiakov. Mám priateľku Joju, ktorá pekáva veľké množstvá lokší pre celú blízku i vzdialenú rodinu. A vždy, keď išla piecť lokše chcela zemiaky od mojej mamy, lebo zistila, že tie sa vôbec neroztekajú... (len škoda, že nevieme, ako sa tá sorta volá).