Nápoje

Lipové kvety

frezia68 - fotkafrezia68, 8. mája 2018

Pred oknom mám výhľad na krásnu kvitnúcu a mohutnú lipu. Je plná kvetov a mne je ľúto, že nemôžem oberať. Je blízko cesty, jazdia autá. Ale ani rebrík by mi nepomohol sa vyštverať a tak zas kúpim na trhu aspoň na čaj. Zbierate lipové kvety a využívate?

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
Také chodím pod lipami jako mlsný kocúr. Sú u prašnej cesty, splodiny z aut a v čisté přírodě se k lipě nedostanu. Chtělo by to vrtulku, jakou měl Méďa Béďa a bylo by vystaráno. @Frezia68 krásné foto, ještě krásnější lipa! Naše mají teprve pupeny, chystajú sa do kvetu. Máme dva druhy okolo sídliska, jedny jsou skorší a druhé kvetú později. Nádherná vůně - miluju vůni lip!
kecupicek
Pozor na lipu! Ja poznám dve: malolistá a veľkolistá. Z jednej z nich sa kvet zbierať nemá.
janger
@Frezia68

U nas v dedine je krasna lipova aleja. Dlha cesta, po oboch stranach stare lipy. Strasne rada tade chodim, ked su lipy rozkvitnute. Ta vona! Je to pohoda pre dusu. Cloveku sa az tak ulavi, ked sa tam prejde. Mam strasne rada tieto stromy. Rada by som mala taky vyhlad z okna, ako mas ty, @frezia68. Kvety na caj nezbieram, stromy su vysoke. Caj si sem tam kupim. Tiez mam rada aj lipovy med.
radost
@Frezia68

u nás ešte lipa nekvitne..
áno zbierame..po celý život-kvety..
čaj má úžasnú farbu i vôňu..nevarím ho často..v zime tak raz za týždeň..vraj by mohol poškodiť srdiečko-pri dennom dlhodobom pití...
pri maminej chalupe rastie taká 100 ročná lipa..keď kvitne-tá vôňa-počuješ i uchom-že kvitne-stovky včelých robotníc...
teraz kvitnú agáty-tých je dosť-množia sa náletom ako burina-tiež omamne voňajú...
teraz tá nevšedná akožejar urýchlila všetko-kvitne,bujnie...
keď boli moji synovia chlapci-zbierali sme lipu jún-júl..
kvitne i baza..
frezia68
Želám dobré ráno všetkým ranostajom a ďakujem za milé komentáre.Obdivujem aj aleje mohutných, kvitnúcich gaštanov a sakury,ktoré prevoňajú a zdobia niektoré ulice.Vtedy mám fotoaparát v pohotovosti.Už je po tej kráse,lebo jar pokročila :-).


1x haji
bubaya
Dievčatá, teraz ste mi pripomenuli niečo krásne. Kedysi sme mali psíka a chalúpku. A s tým psíkom sme chodili hore na kopec na takú peknú veľkú luku, obkolesenú lesom. Bol tam kríž pri ceste a dve nádherné, veľké lipy, prekrásny výhľad do údolia. Ja som si sadla, alebo aj ľahla. pod tie stromy, listy šumeli, včielky bzučali, všetko voňalo, slnko hrialo. Psík snoril po lúke, keď mu bolo teplo, prišiel sa ku mne ochladiť do tieňa.....Je to jedna z najkrajších spomienok môjho života, keď chcem myslieť na niečo príjemné, vždy myslím na taký teplý májový deň pod lipami na lučine.
kecupicek
Za môjho detstva sa lipy sadili snáď všade. Okolo kostola, neďaleko nášho domu bolo vysadených najmenej sto líp. Ich vôňa sa niesla široko ďaleko. Bolo v nich nespočetné množstvo vtáčích hniezd, a teda aj najrozmanitejšieho spevu až po krákanie vrán. Naše včielky mali na nich blízko, a tak májový lipový med bola pre nás deti najlepšia pochúťka na svete. Pomáhali sme ho ockovi vytáčať a blažene sme sa oblizovali celý týždeň, taká to bola dobrá znáška medu. V blízkom okolí bola ešte jedna omamná vôňa, a to bol orgován. Pod ním som mohla sedieť aj celý deň. Vonia mi teraz pod oknom. Pestujem už veľa rokov v skleníku voňavé kvety rôznych farieb, skromné, nenáročné. Je to moja tretia najobľúbenejšia vôňa- frézie. Jar bez ich vône si neviem ani predstaviť. @Frezia68

kecupicek
Takúto ulicu som poznala len jednu, voľakedy sa volala Gottwaldova. Bolo nádherné sa po nej prechádzať v máji so svojou láskou. @Frezia68 (17.5.2018 05:59)

haji
@Frezia68 (17.5.2018 05:59)
Miluju aj sakury. Krása, vůně a pohoda, zvlášť když je sakur více pokope.
Dlouho jsem neměla potuchu o tom, že sakury a vůbec stromy a keře na prvním sídlišti v našem měst,ě navrhovali /silné slovo/, spíše pod jejich vedením boly naseděné - ve spolupráci s mojím dědkom a otcom. Po létech mi tuto informaci doniesol známý, který mi popsal svoji vděčnost, lásku a radost, kterou stále prožíval ve svém novém bydlišti, kde založil rodinu a žil. Dědko, ocko aj dotyčný pán už sú doma, odešli na Prvadu Boží, spolu s některými stromy, keři, které dožily. Láska a radost se zapisuje i dnes do lidských srdcí a stromy, rostliny a příroda nás tvořivě propojuje a otevírá naše srdce a oblažuje duši. Většina sakur tam stále roste, kvete a oblažuje sídliště aj lidi nejen na jaře. Krása nesmírná, koloběh života, vzájemnosti, lásky a radosti!
luss44
u nás je vysadených veľa líp, veď sa našej časti aj hovorí Lipkári :) Keď zakvitnú počuť až hukot v korunách, koľko včielok tam je. Obrovské stromy sú na cintoríne, tam nezbierame, ale inde mimo cesty každoročne oberáme lipu a sušíme, nosievam aj kolegyniam do práce už nasušenú. Tie sakury sú krásne, v Modre vysadili jednu celú ulicu mladými stromčekmi, keď kvitli bola to nádhera.
frezia68
@Ke čupiček:Ďakujem za pekný komentár ,plný spomienok.Uhádla si,Gottwaldova ul. je premenovaná na ul.17.-eho novembra,ja tam Vysokoškolský areál,plný mladých ľudí a v máji tam kvitli nie len sakury,ale aj láska :-). A vôňa malých poľných klinčekov a frézie aj mňa očaruje do dnes.
frezia68
@Haji :Ako všetky Tvoje milé komentáre,aj tento je plný pekného opisu a precítenia,súzvuku prírody a ľudí. Z práce našich predkov sa vytešujeme do dnes,je radosťou zistiť,že Tvoji blízky sa podieľali na tej kráse,ktorú obdivujeme a vytešujeme sa z nej najmä v jarné dni.Vôňu sakúr necítim,ale ich krása lahodí oku,aj duši :-).
frezia68
@Luss44 : Trocha závidím,že máte možnosť zbierať lipový kvet.A Modru nepoznám,ale tie aleje sakúr sú prekrásne,ďakujem za komentár :-).
kimlo
To ze lipa je blízko cesty a jazdia tam auta vôbec nevadí. Infikacia výfukovými plynmi je predsudok, v bežnej potrave prijímame oveľa viac chemikálií a olova než z hrste sušených kvetov lipy. Kľudne si naoberaj, stačí oplachnut od prachu a ususit.
frezia68
@Kimlo : To si ma prekvapil.Nikdy som neskúmala vplyv výfukových plynov na jedlé rastliny,traduje sa,že škodia a to som brala ako fakt.Vieš,ani tá informácia mi nepomôže,lebo lipa je vysoká :-). Ale bazu som si mohla nazbierať,lebo ľahko dosiahnuteľná,len blízkosť cesty ma zahatala pri zbere :-).Ďakujem za radu a komentár.
haji
@Frezia68 (17.5.2018 16:20)
Děkuji, jsi milá! K vůni sakur - je intenzivnější za bezvětří na přímém slunci a pak v noci za bezvětří. Samotný květ, či kvetoucí větvičku tak necítíš jako celý velký strom, případně sakurovú alej. Jemná a zároveň hustější vůně. Nemá takovou intenzitu jako třeba lípa, je to něco mezi třešní a višní maličko jemnější a hustější... Přikládám hezký článek:  www.psychologiechaosu.cz/kouzlo-prirody/japonska-sakura-symbol-s...
aj s pěknými fotkami. Japonsko v čase kvetoucích sakur musí být úchvatné!
kecupicek
Pamätám si, keď ma vzala moja teta na návštevu k známym, ktorí na tejto ulici bývali a stromčeky sakúr práve možno prvýkrát zakvitli. Stáli sme tam ako deti s vyvalenými očami, lebo takú krásu sme ešte nikdy nevideli. Určite videli, ale v bielom, lebo keď zakvitli čerešne a človek stál na kopci nad dedinou, dedina bola ponorená v bielom, vyzerala ako mladucha. Milovala som tieto nádherné obrazy vytvorené štetcom prírody. @Frezia68 (17.5.2018 16:15)

frezia68
Milá @Luss44 : Ďakujem ,že si vypátrala moju adresu a poslala si balík ( čo,balíčisko ) ,kde boli lipové kvety a citrónová medovka. Dnes som vybaľovala,prekladala,delila a bude na celú zimu nie len pre mňa,ale aj rodina si pochutná.Zasa sa potvrdilo,že Varecháči sú skvelí,ale naozaj som nepísala za tým účelom.To by ma ani vo sne nenapadlo,že mi niekto nezištne pošle.Ale pretože všetko musí byť v rovnováhe,ja Ti posielam knihu,ktorú som vyhrala na Vareche,možná Ťa zaujme a urobíme si radosť navzájom.Posielam fotku,ako so delila,prebaľovala.......šálka s čajom z medovky nie je na fotke,ale v tej horúčave letný čaj osviežil.Ďakujem :-).


1x haji
paces
@kecupicek (12.5.2018 19:22)

A to uz preco? Z oboch sa zbiera kvet. Jediny rozdiel medzi malolistou (Tilia cordata) a velkolistou (Tilia platyphyllos) je ten, ze z malolistej sa zbieraju aj listy. Z velkolistej sa nezbieraju. To sa nezbiera - listy. Nie kvety.