Dnes som robila kysnuté záviny, recept nedávam, lebo je ich tu milion :-), len ma napadlo, že sa podelím o svoje skúsenosti, ako to robím, že mi nepraskajú. Nechcem sa chváliť, ale rada by som, aby to niekomu pomohlo. Keďže u nás doma nikto nepije mlieko, doma ho obyčajne nemám, tak do cesta dávam slahackovú smotanu, alebo biely smotanový jogurt a doplním vodou do požadovaného množstva, ako tuk používam len bravčovú masť, po zavinutí ich popichám vidličkou a až potom potriem roztopeným maslom a dám piecť. Dnes sa mi zlepili, ale to je iná kapitola :-)
@marianne a @margaretka28 robila som zo 600 dg muky hladka a polohruba pol na pol, masti som dala 100 ml, jedno vajce, cele drozdie a cukor nech si da kazdy kolko chce, dva si kakaove a dva skoricove, ja nemam mat odkial domacu mast, tak kupujem, ale len slovensku
KYSNúTO REJTEšA - tak sa to u nás povie
Materiál : 750 g múky, 1/2 l mlieka, kvasnice 50g, 1 lyžica cukru, 1 lyžička
soli, 3 lyžice ztopenej masti. 1 vajce.
Plnka : mak, orechy, tvaroh
Pracovný postup : Do nádoby v ktorej budeme cesto miesiť, najprv vylejeme vlažné mlieko, do ktorého dáme rozmrvené kvasnice a cukor. Na to vysypeme asi 150 g z pripravenej múky, rozmiešame drevenou varechou a necháme vykysnúť. Ku kvásku potom pridáme soľ, vajce, masť a múku a vypracujeme mäkké cesto. Cesto miesime dovtedy kým nie je ruka čistá. Necháme kysnúť asi pol hodiny.
Po vykysnutí ho vyhrnieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti ktoré sformujeme do bochníkov. Rozvaľkáme ich na veľkosť taniera a necháme kysnúť 20 minút. Zatiaľ si pripravíme plnku. Mak zmiešame s cukrom a tvaroh s jedným vajcom a soľou po chuti.
Oddýchnuté cestá vyvaľkáme na zodpovedajúcu veľkosť podľa plechu, posypeme plnkou, pokropíme mliekom a zvineme. Na plechu necháme kysnúť asi 15 minút. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút na 200 stupňov. Po upečení potrieme masťou anecháme vychladiť. DOBRú CHUť
Ale mne najviac vyhovuje tiež s domácou masťou.Taktiež ked pečiem chleba,rožky a lebo pletenky,tak väčšinou dávam aspoň 1 PL masti.Ja to výborne.
to plnka suchá,ale po upečení je dobrá vláčna,len cesto musíš cele pld plnkou naolejovať.Je to jednodeché a rýchlé.
tiež nepraskajú.
@vlasatka mna stara mama naucila kakaovu plnku takto: rozvalkane cesto pokvapkat rozpusenym maslom, posypat krystal.cukrom, posypat kakaom a znova pokvapkat maslom. No mnozstvo tazko povedat, ona ma to naucila tak "báj očko" cize odhadom. Uz som to robila aspon 100x a zatial som sa vzdy trafila, ze nebola sucha. Snad som trosku pomohla :)
Tak isto malokedy zaviny pukaju ked kysnu na studeno!
ja robievam zaviny s velkostou asi tak 17 dkg hladkej muky a 10 dkg plnky a este sa mi nestalo, ze by popukali. Pouzivam iba 1 cele vajce a 1 zltok, vzdy nieco kysle ako smotanu alebo yogurt velmi jednoduche cesto.