Kysnuté cesto - pomoc

letticeLettice 2. júna 2018 o 04:48

Verím že mi poradíte a vysvetlite ako to je. Robievam kysnuté cesto v práci a za 1.) Nesmie ho fakt ofuknut? Klima, prievan ? Ja myslím že v letných horúčavách by otvorené okná nemali byť problém alebo áno??? Za 2.) Čo robíte aby záviny nepraskali na boku? Prípadne dajte recept na dobré cesto... ďakujem vám vopred ... prajem krásny víkend všetkým

@zareaguj


11 odpovedí:
  • používateľ nemá avatarViera1 2. júna 2018 o 08:32

    @Lettice

    No,dobre,na kysnuté cesto si sa pýtala už v auguste 2017 :-),tak ti tu dám postup od Sovka62,ktorá to pekne popísala pre začiatočníkov: » varecha.pravda.sk/recepty/univerzalne-kysnute-cesto/2973-...
    a ak si zadáš tu do vyhľadávača "kysnuté cesto",ponúkne ti tu 10 strán aj od iných varecháčov.Držím palce :-)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarHaji 2. júna 2018 o 11:58

    S kynutým těstem je to někdy adrenalinkové, ale mám oblíbený recept: » www.mimibazar.cz/recept/153224/bednarici-kolace-recept-o...

    Je bez kynutí. Těsto dělám ručně a moc se s tím nehraju. Ať jsem udělala jakoukoliv variantu /kvasnice s mlékem, cukrem nechat vzejít/ a nebo jsem kvasnice rozdrobila přímo do těsta a zpracovala těsto v ruce - zpočátku v míse, pak na desce - vždy vyšlo a koláče byly vždy výborné. Pro mě recept jedinečný, tzv. "blbuvzdorný".
    @zareaguj
     1x motyka
  • používateľ nemá avatarLettice 2. júna 2018 o 15:13

    @Viera1 (2.6.2018 08:32)

    Pýtala som sa ale na niečo iné...som ale vďačná za každú hodnotnú odpoveď.peknh deň
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatar45678 2. júna 2018 o 16:51

    Myslím,že rady boli dobre:-) ale ak chceš konkrétnu odpoveď,pokúsim sa: správne,cesto nesmie ofuknut,dobre je vložiť ho aspoň do zatvorenej rúry,a aby závin nepraskol,nesmie sa dať veľa plnky a tiež je potrebné koláč pred vložením do rúry popichat spajlou.Ja vkladám koláč do studenej rúry a pri dosiahnutí správnej teploty začnem sledovať čas.
    @zareaguj
     1x lettice
  • používateľ nemá avatarTomeska 2. júna 2018 o 17:46

    Kysnuté cesto chce teplo, takže žiaden prievan, . Ale v lete ho kludne vyložím na terasu do chládku (nie na priame slnko,) lebo tam je teplejšie ako v kuchyni. Samozrejme prikryté, tak by ho nemalo ofúknút. Tak okná kludne otvor ,len cesto lepši prikry,. No a tie popraskané boky, to može byt i tým aká je plnka, alebo kolko jej je. a z čoho , ako rýchlo cesto rastie pri pečení, alebo tým, či je potreté iba z vrchu alebo aj z bokov. A tiež ako závin zamotáš,( volno, pevne) aké je tuhé cesto, a hodne robí i kvalita múky ... možností je hromada. A ked píšeš, že pečieš v práci, tak je predpoklad, že dosť často, tak jedine tužku a papier do ruky, a po každom pečení poznámku, aký si zvolila postup - čo si tomu dala. Možná hlúpa rada, ale nejak to zistiť musíš ak naozaj chceš.
    S mojomi švagrinami sme piekli na rozne príležitosti 1000 - 1200 koláčkov velkosti vlaš, orecha , a po každý raz bolo pečenie iné, i keď postup ten istý, Než sa " vychytali všetky muchy" chvíliu to trvalo. Najviac problému narobil vždy tvaroh. Velmi riedky. velmi suchý... I keď sme ich dobre zabalili ,tak nám vždy z pár vytiekol. Takže milá Lettice, : skúšať a pozorovať a prídeš na to. Prajem úspech v pečení.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarLettice 2. júna 2018 o 18:00

    @45678 (2.6.2018 16:51)

    Ďakujem:)
    @zareaguj
     1x 45678
  • používateľ nemá avatarLettice 2. júna 2018 o 18:00

    @Tomeska (2.6.2018 17:46)

    Ďakujem:)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarKecupicek 3. júna 2018 o 19:02

    Pri príprave kysnutého cesta je potrebné, ak chcem aby rýchlo vykyslo, nezáleží na tom či v zime, alebo v lete predohriať múku. Pokiaľ mi vykysne kvások, dám asi 1 kg múky do veľkej misy/vailingu/ položím na indukčnú platňu, môže byť aj na zapnutý plynový horák, a rukou miešam dovtedy, kým nie je mierne-príjemne teplá. Dávam pozor aby neprihorela. Nesmú sa však robiť hrudky. Pridám kvások, soľ, olej a vymiesim hladké cesto. Potriem olejom, prikryjem novým mikroténovým vrecúškom a utierkou. Asi po pol hodine je cesto pekne vykysnuté a môžeme piecť. Moja mamička to podobne robila aj vo veľkej kuchyni pre množstvo stravníkov, ale v súčasnosti nemám o tom už prehľad. Prajem veľa zdaru.
    @zareaguj
  • dr - fotkaDr 3. júna 2018 o 19:32

    Aby si koláče nepraskli netreba ich baliť veľmi napevno a konce koláčov nezahýbaj, len zatoč a konce nechaj tak, popichaj vidličkou a natri rozpusteným maslom alebo olejom (ja maslom), po vytiahnutí z rúry znova natrieť rozpusteným maslom alebo olejom.
    Cesto poprášené múkou nechávam kysnúť v miske prikryté utierkou. Po vytiahnutí z misky cesto prehnetiem a nechám znova chvíľu nakysnúť (cca 15 - 20 minút). Cesto mi kysne v kuchyni na stole alebo na linke, nikdy som ho nedávala kysnúť do niečoho vyhriateho, v lete aj okno mám otvorené.
    @zareaguj
     1x dormella
  • sovka62 - fotkaSovka62 4. júna 2018 o 06:15

    @Kecupicek , dá sa aj tak. Kdesi som takú radu videla a aj som vyskúšala. Raz. Áno, vykyslo rýchlo, koláče boli raz dva, ale kvalita úplne iná, než na akú sme zvyknutí. Žiadne páperko, boli ťažké, tu, v okolí Trnavy, hovoria, že "ako gerhen". Ak večer viem, že ráno budem piecť, suroviny si vyložím do kuchyne, aby mali rovnakú izbovú teplotu, ak si zmyslím piecť nečakane, pokojne zamiesim zo studenej múky, aj vajcia sú z chladničky a pri dodržaní postupu sú koláče výborné. Včera som si tak zmyslela piecť tvarohové buchty. Boli také, že keby fúkal vietor, museli by sme si ich pridŕžať, aby ich neodvialo.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarKecupicek 10. júna 2018 o 21:28

    Neviem čo znamená -gerhen- /nechce sa mi hľadať v slovníku/ my také nepečieme. Máš pravdu, že vajíčka aj mlieko musia mať izbovú teplotu, pokiaľ je chladné, tak ho v mikrovlnke zohrejem. Aj na východe sú od dobrej kuchárky kysnuté koláče ako páperko. Aj keď ako hovorí náš známy politik, že na východe nič nie je, koláče sú tu vynikajúce. Teraz som si spomenula, že som pred Vianocami kúpila v Bille rakúsku vianočku a tou by bol kľudne zatľkol klinec, taká bola hutná. Že by sa volala gerhen?
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov




TOPlist