Varenie

Kysla kapusta

daniela15 - fotkadaniela15, 11. augusta 2015

Kyslú kapustu nakladáme pravidelne každý rok, tento rok je nejaká šedá nie biela. Prvé mesiace bolo všetko OK. Je tvrdá, ani chuť sa nejako nezmenila, len má nepeknú farbu. Poradí mi niekto, kde sme urobili chybu? Čo sa jej vlastne stalo? Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
bola to určite zimná kapusta? mňa raz takto napálili letnou a všetko bolo nanič
sovka62
Nepochopila som, či píšeš o kapuste, ktorú ste naložili vlani na jeseň a doteraz ju máš v sude, alebo či si naložila teraz. V druhom prípade je jednoznačne chyba v kapuste. Na nakladanie sa hodia neskoré odrody kapusty, napr. Pourova biela neskorá (nazývaná aj Dobrovodská), prípadne Polar, Holt a podobné odrody. Ani jedna z nich ešte nemá termín zberu, takže v najlepšom prípade si naložila nejakú poloskorú odrodu. &tam bude chba.
Za seba môžem napísať, že odkedy @mijaita pridala recept na kapustu kvasenú v pohároch, náš sud odpočíva. Kedykoľvek v zime si spravím pár pohárov a keď miniem, urobím ďalšie. Naozaj skvelý spôsob.
xanadu1955
Aj mne sa stalo už pár krát že kapusta zmenila farbu, bez toho aby zmenila chuť a ostala tvrdá, predpokladám že to bude v kapuste, nakoľko si kapustu nepestujem ale kupujem a neviem aká je to odroda, už nakrájanú aj keď musím povedať, že ju nakrájajú priamo predo mnou, inak robím si aj pár pohárov podľa @majaity a nakladám do malého súdka 5 l nakoľko som sama ale stalo sa mi že už aj v pohároch mi kapusta zmenila farbu aj keď len raz, ale chuť mala dobrú takže predpokladám že je to kapustou inak si to neviem vysvetliť, ale ak niekto má iné skúsenosti a vie čím to je budem mu aj ja vďačná za radu
medulienka122
mne sa stalo ešte horšie, kapustu nakladáme každý rok (kúpenú, strúhanú), a už druhý krát sa mi stalo, že je ako blato, už jeden 5 litrový súdok som aj vyhodila, ale aj ten 30 litrový je na tom podobne... Tiež mi naši susedia povedali, že bola asi z letnej kapusty, alebo som pridala veľa soli, čo som samozrejme nepridala - robím stále rovnako
daniela15
@abdul kapusta bola zaliata, na to si dávam pozor, @rulik @sovka62 @xanadu1955 problém je v tom, že netuším, aká je to kapusta, keďže už roky kupujeme nakrájanú, spolieham sa len na "záruku" predajcu, že je určená na nakladanie, @sovka62 kapustu sme nakladali na jeseň minulého roku, to nakladanie do pohárov určite vyskúšam, doteraz som na to nemala odvahu, ale po Tvojom odporúčaní to iste urobím @medulienka122 nám kapusta našťastie nezmäkla, len tá farba mi vadí, včera som ju varila a bola chutná
všetkým ďakujem za pomoc a to nakladanie do pohárov si idem poriadne naštudovať :-)
honestka
daniela15, original recept na poharovu kapustu uverejnila @remcula , /...fotorecept/10264-recept.html.../, preto ho nenajdes od @mijaita , ale linka od @kimlo je podobna a kapusta je ozaj vynikajuca, predstihuje tu, ktoru sme tu davno nakladali do sudka, /hoci nebol so zliabkom, takze asi aj preto.
tento sposob robime teraz kazdy rok a vianocna kapustnica spieva zalmy aj bez slovenskych dubakov.
nech sa ti podari.
mima40
mne známy, ktorý má zelovoc už roky predá kapustu až po prvých mrazoch, aby som mala istotu, že nekúpim letnú a nikdy mi nezmäkla.
mojack
Kapustu si vypestujem doma, určite nebude letná...a davať do poharov - uf to by bola fuška. Každý rok mam v sude 100 l kyslej kapusty.