Máme naloženú kyslú kapustu v dvoch keramických sudoch, priebežne aj z obidvoch odoberáme. Teraz sme však zistili, že kapusta v jednom sude smrdí, je tvrdá, aj chutná, ale strašne smrdí. Dnes som z nej varila segedínsky guľáš, chcela som vyskúšať, čo urobí varenie. Všetko OK, len tá "vôňa" mi pri jedení vadila. A to nehovorím, že som sa ju snažila odvetrať prievanom do záhrady, aby som neodplašila chodcov vetraním z kuchyne. :-)
Nevie mi poradiť niekto, čo sa stalo? Dá sa kapusta ešte zachrániť? My sme milovníci kyslej kapusty, ten súdok by nám veľmi chýbal, ale keď sa tá "vôňa" bude zintenzívňovať, kapusta bude nekonzumovateľná.
www.porada.sk/t157038-sudova-kapusta.html...
www.gastroslovnik.sk/gastro-sprievodca/gastro-sprievodca-det...
Tip: Keby sa ku kvasenej kapuste dostal vzduch, začala by plesnivieť a neskôr hniť. Aby sme tomu predišli, vykvasenú kapustu môžeme preložiť do zaváracích pohárov. Naplníme ich až po okraj, uzavrieme viečkom, vo vodnom kúpeli 45 minút sterilizujeme pri teplote 65 °C a necháme vychladnúť. Bude ako čerstvá a zachová si vitamíny.
www.zahrada.cz/forum/nakladani/muze-se-kysane-zeli-zka...
Juj, a co sa stalo, @conscientia , co si spadla? Skoro sa uzdrav, nech sa dobre zhoji!
Chuda...Hovoria, ze najviac nehod sa stava vo vlastnej domacnosti. Drzim palce.
hovori sa tomu aj, ze sikovnost moja, neopustaj ma :-), v kazdom pripade ti drzim palce, nech to dobre dopadne a hlavne, nech moc neboli
@Daniela15 Predpokladala som, že ste oba súdky robili naraz, načo si komplikovať prácu. Preto ma zaujalo, že len jeden súdok "strečkuje". Pri slovách, že ste ju kúpili už nakrájanú vo vreci som trochu nakrčila nos, ja som si takto jeden rok robila čalamádu a aby som si ušetrila čas krájaním, kúpila som si 5kg "už hotovô". Trochu nevábne razila už po otvorení vreca, no fandila som si, že nálev a sterilizácia to z nej vytlčie. Skvasila mi vyše polovice naložených pohárov a iné mali akúsi sivastú farbu. Neviem, či máš možnosť radšej kúpiť celé hlávky a nechať si ich priamo u obchodníka nasekať, u nás severe SK sa ich po mestách poflakovalo dosť, čo priamo predávali i krájali začerstva. Mama vravela, že kapustu nakladá už vyše tridsať rokov a zatiaľ sa nám skazila len raz, že na každého raz dôjde :)
PS: Zlomená ruka i noha zároveň? No potěškoště, ja som nemožná už teraz, keď si ani citrón sama neprekrojím. Paradoxne, ako prvé, čo ma napadlo, keď som videla názov Tvojej diskusie bolo, že super, spravím si zemiakové placky s kyslou kapustou...ááááá, nespravím. Jednou rukou to fakt nenastrúham a nevymiešam :D Ale vcelku sa teším, až budem navigovať priateľa v kuchyni, ak nechce zomrieť od hladu :) Hoci pri jeho otázkach typu "a koľko mililitrov vody mám pridať?" a "koľko gramov rasce?" a "koľko je to trochu múky?" a "čo tým myslíš, že pozriem sa a vidím, či to má správnu konzistenciu a farbu?" to bude nápor na trpezlivosť.
_____________________
Ďakujem Vám všetkým za dobré slovo, už to s tou rukou musíme nejako doklepať v zdraví...
Keď si spomeniem na obdobie zlomenín, teraz sa už smejem, ale vtedy mi jedno nebolo, lebo aj u nás to s varením bolo podobne. Môj manžel vie uvariť snáď len čaj a možno ešte lečo. Tak keď v kuchyni niečo robil, radšej som sa ani nepozerala ... :-)