Rôzne

Kvety z kôpru

njdevil - fotkanjdevil, 10. júla 2015

Dobrý deň Vážené Varecháčky a Vážený Varecháči!
Konečne sa mi podarilo po dlhej, veľmi dlhej dobe dostať opäť na Varechu, som nesmierne nadšená , ze som tu našla vytrvalých milovníkov Varechy, milá Pusta, srdečne Ťa pozdravujem, a somezrejme vsetkych tých , co si ma pamätajú , a tak sa na Vas opäť obraciam s prosbou, ako uskladniť čerstvé kvety z kôpru na zimu.
Kôpor, ako taký dávam zmraziť , ale chcela by som si zachovať čerstvé kvety na zimu ...
Vopred Vám ďakujem za Vaše rady, krásne a zdravé leto želám Všetkým milovníkom Varechy!
Srdečný pozdrav spoza veľkej mláky

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
jejda,zase raz mam ocividne medzery :-/
na co su dobre kvety z kopru?
kukulienka71
@njdevil , vďaka za pozdrav:-) ja poznám uchovávanie rastlinných častí sušením, mrazením alebo v nejakom náleve, ale nikdy to už čerstvé nebude,samozrejme. Spôsob si vyber podľa toho, ktorý zanechá v kvetoch najviac účinných látok, alebo teda neviem za akým účelom chceš tie kvety uchovať, či len pre ozdobu? možno sa dá aj vnútri pestovať v hrantíku kôpor a tak by mohol mať potom čerstvé kvety. To je všetko, čo viem, pekný deň!
njdevil
Ďakujem @ kukulienka71,
, kvety z kôpru používam pri zaváraní uhoriek, dávam ich na spodok fľaše . Ako si uviedla v Tvojom komentáre , dám ich vysušiť . Mne sa kôpru v záhradke akosi nedarí , manžel mi doniesol krásnu koprovu kyticu-:), tak sa snažím uchovať na zimu vsetko , čo sa dá . Pekný víkend Slovensko!
aroooo
no tak z tej kytice časť nalám-nastrihaj do sáčku a daj do mrazničky. Viem, nebude to 100% ako čerstvé, ale na dne pohára pri zaváraní uhoriek to svoj účel splní. Ja tak zvyknem spraviť,zvlášť jemné lístky a zvlášť hrubšie, lebo často mi kôpor uschol skôr ako som zavárala uhorky...
emanela
Kôpor uschne veľmi skoro, zvlášť, ak je slnečné počasie, ja to robím tak,
že keď je kôpor už dobre vyrastený a zelený, zasejem na kúsok záhradky ďalší a tak mám stále čerstvý na zaváranie. Samozrejme aj mrazím a to tak, že ho umyjem, nechám dobre uschnúť, nasekám a dám do mrazničky. V zime postupne odoberám, je pekne sypký.
smejkad
to mi nedava zmysel, ked to chces iba na zavaranie uhoriek, naco to chces mat cerstve cely rok ?
jozka2
Zaujimave,ze na nakladanie uhoriek chces uchovat cerstvy kopor na zimu.Vysuseny na nakladanie ti presne posluzi tak ako cerstvy a v susenom sa viac rozvine vona ak uhorky zalievas horucim nalevom.
izabella929
@njdevil ,aby uchoval kôpor svoju krásnu zelenú farbu i chuť, pozbieram, osprchujem a naložím do pohára toľko, koľko sa mi zmestí a koľko asi miniem počas zimy,,,pohárik až po vrch zalejem octom a zatvorím...nesterilizuje sa...používam viečko na zakrúcanie..využijem nie len kôpor, ale aj ocot na ochutenie jedla..neverím, že by sa takto nedali uskladniť aj jeho kvety...keď sa pekne uložia, aby sa nepolámali a to sa v pohároch dá, bude nie len krásne zelený, ale ak pekne ukáže..vyskúšam to i ja..ja som si kôpor siala iba pred nedávnom pred bytovkou..)takže naložím asi komplet všetko..prajem ti, aby si mala vždy radosť zo zavárania...som rada, že ťa tu opäť vidím...krásny deň.-)
marianne
dievcata skusila som zavarat aj male cuketky a ko uhorky a prave tam som vyuzila kvety z kopru, vyborne
pacik
Mne sa na uskladnenie najlepšie osvedčilo mrazenie, ale tiež po celú sezónu vysievam po troške, mám tak stále čerstvý, no a v zime ten mrazený...
mijaita
já bych to take nalozila a treba hned do uhorkoveho nalevu. Nebo do octovo slane vody, nakladam takhle beznem od hub po lupení.