Ahojte varecháči,
mám na vás skúsenejších veľkú prosbu:
veľmi rada pečiem domáce pečivo, ale príde mi stále také koláčoidné :-)
tak nejak som sa dopracovala k tomu,že potrebujem kvások,aby bol chlebík ako sa patrí
pri pátraní po kvásku som sa zase dozvedela, že to nie je až tak jednoduché kvások dopestovať a uržiavať, ale že v pekárni sa dá zohnať
tak som šla a kvások mám, ale aj veľké prekvapenie:všetky postupy hovoria o tekutom kvásku a mne v pekárni dali do vrecka niečo, čo vyzerá ako hrča cesta z tmavej múky
nerada by som týždeň čo týždeň chodila pýtať nový kvások, tak vás veľmi prosím o pomoc : ako tento kvások udržať v dobrej kondícii ,koľko ho pridávať do pečenia a vôbec-čo všetko potrebujem vedieť a robiť , aby sme aj my mali najlepší chlebík na svete:-)
ďakujem krásne :-)
www.ceskatelevize.cz/porady/10588743864-denik-dity-p/2135622...
ak som dobre postrehla, ona oddelila kusok kvasku a zvysok odlozila do chladnice?
ako dlho sa moze skladovat?
ako sa obnovuje?
1. tú hrču čo ti dali v pekárni dáš do pohára a podľa toho koľko chceš kvásku dáš vodu a ražnú múku, napr. chcem 300g kvásku tak pridáš 150g vody a 150g múky a necháš to nakysnúť, môžeš pridať trochu vody naviac (ako Dita)
2.Keď to vzíde, ja nechávam od večera do rána odložíš zo vzídeného kvásku cca 2 lyžičky kvásku do pohárika a zahustíš ho ražnou múkou, zakryješ a dáš do chladničky pre ďalšie použitie
3. Zo zvyšku môžeš piecť chlieb
4. Pozri si:
conovehonakopci.cz/?page_id=1430...
Je tam všetko
Veľa radosti z pečenia
na tom kvasku sa mi akoby oddelilo pri vrchu cca 1cm tmavej vody, ale nejake bublinky boli, tak som zamiesila a teraz mi drzte palce, nech pekne podrastie :-)
sice popraskal, ale aj tak sa tvari nadejne :-)