Rôzne

Kvasená kapusta

sovka62 - fotkasovka62, 1. októbra 2011

Asi pred rokom sem @remcula pridala recept na kapustu kvasenú v pohároch:
pravda.sk/recepty/kysla-kapusta-zo-sklenic-fotorecept/10264-recept.html
Chcem na tento recept upozorniť hlavne nových členov našej komunity, lebo je naozaj výborný. Vlani som na skúšku spravila osem pohárov. Kapusta bola výborná, oveľa lepšia ako tá, ktorú som predtým robievala v porcelánovom súdku a nemusela som sa o ňu vôbec starať. Posledný pohár som otvorila v apríli a kapusta bola rovnaká, ako v pohári, ktorý som otvorila prvý. Pred týždňom ju robila dcéra. Dávala ju do pohárov so závitom, hoci v pôvodnom recepte @remcula napísala, že s takými pohármi nemá skúsenosť. Kapusta normálne kvasí, takže už je jasné, že i také poháre sú vhodné.
Ja som dnes spravila šestnásť pohárov. Spotrebovala som 11 kíl kapusty (vážila som už bez hlúbov, nakrájanú). V jednom pohári je teda cca 700 g kapusty, takže si budete vedieť vypočítať, koľko pohárov si máte pripraviť. Kapustu som do pohárov sypala cez široký lievik, ktorý používam na nalievanie lekvárov a keď ma v polovici práce z utláčania už boleli prsty, umyla som tĺčik z mramorového mažiarika na korenie a tlačila ním. Hneď to šlo lepšie. Po naplnení pohára som kapustu vo vandlíku vždy premiešala, lebo tekutina sa hromadila na dne a takto som v každom pohári mala kapustu rovnako mokrú. Už sa teším, ako z nej budem variť.

@zareaguj


Diskusia k téme

hubarka35
dakujem ti @sovka62 za tento príspevok,ja sa práve chystám túto kvasenú kapustičku robit...no asi až o týžden....práca...skúšky ma čakajú,malá ochorela....no pohoda...
jerica
@sovka62 na tento Tvoj príspevok som čakala , mám takú istú skúsenosť s dolievaním vody do žliabku keramického súdka a to nie je len o dolievaní ale aj dokonalej čistote , nedaj bože stane sa že nedoleješ a hneď sa spraví povlak na kapuste aj keď som na kapustu dávala vyvarenú plachtovinu . Nie je nad dobrú radu po dobrej skúsenosti, dobrá rada sa vždy zíde ako a načo si treba dať pozor.
helca103
@sovka veľmi si ma potešila , mám ten recept vytlačený už pár dní na stole a váhala som či to risknúť do tých pohárov alebo klasika do súdka. Ale už som rozhodnutá súdok nepoužijem :-) Urobím do pohárov pretože kapustu milujem na všetky spôsoby a taký pohár je akurát pre nás na jedno použitie. Tiež ako píše @jerica občas som zabudla doliat vodu do žliabku a už som musela kapustu ratovať aby sa nepokazila. Ešte raz dakujem.
zaffi
Kyslú kapustu kvasím, aj v lete. Robím len podľa oka, do veľkého hrnca dám nastrúhanú kapustu, nakrájam 1 ks cibuľu, soľ, /na 1 kg kapusty 1 Dkg alebo trochu viac/,trocha nakladača,/preosiať/, bobkový list, trocha rasce, čierne korenie, 2 ks nové korenie. Premiešam,nechám stáť 1 - 2 hodiny, zalejem vlažnou vodou, prikryjem a nechám kysnúť. Počas kysnutia občas premiešať.Kapusta sa má po odležaní dávať do fliaš, a po vykvasení dať na chladné miesto, ale ja to robím tak, lebo používam aj šťavu. Kapustu po vykvasení naplním do fliaš a do fliaš nalejem aj šťavu. Fľaše môže trochu sterilizovať, ja ich zatvorím vakuovačom. Kapusta je veľmi chutná a chrumkavá.
zaffi
Ak potrebujete kapusty viac, naložte kapustu do suda, pár-krát z nej zoberte, aby prekysla a tak isto ju naložte do fliaš. Zo suda keď robím, zoberiem veľký hrniec a vyberám kapustu varechou, neprichádzam do styku s kapustou s rukami, ak potrebujete viac šťavy, zalejte kapustu a premiešajte. Kapustu natlačím do fliaš, dolejem vodou, uzatvorím, to urobím aj so šťavou. Sudovú kapustu sterilizujem. Mám s tým dobrú skúsenosť, a nemusím dolievať vodu do suda. Doporučujem vyskúšať.
aroooo
no @sovka , trafila si klinec po hlavičke, ja som ju robila na skúšku, mala som 3.5 kg čistej nastrúhanej, okrem uvedených ingradiencií som pridala aj trochu bobk. listu a pri nakladaní do fliaš aj pár osminiek neošúpaného jablka.No a predvčerom ubehli 3 týždne, tak som l pohár slávnostne otvorila a a skoro aj zjedla, len tak, bez ničoho, ja fakt chuťove dobrá, len druhý krát musím menej plniť poháre, aby som tam mala aj viac šťavy.Ja som utláčala rovnou vareškou,mám ešte 4 poháre.Ako píšeš, budem musieť kúpiť aspoň 10 kg, lebo vlani som v polovici novembra kúpila 1 kg že pre istotu na vianoce a do Vianoc som to musela zopakovaťešte 5 x, takže dík za uvedenie množstva kapusty a plných pohárov, vrelo tento recept odporúčam a ďakujem pôvodnej autorke, ktorá ho sem dala @remculy.
sovka62
Pozorne som prečítala všetky komentáre. Iste, aj kapusta zo suda sa dá preložiť do pohárov.. Ale to sú už ďalšie práce, ktoré s ňou treba vykonať, čiže strážiť súdok, kým sa kapusta kvasí, vyberať, vkladať do pohárov, prípadne sterilizovať.... Na tomto recepte je skvelé, že ju natlačíte do pohárov a HOTOVO! Viac sa jej nemusíte venovať, teda až kým ju nepôjdete variť. Potom ju ešte treba z pohára vybrať, haha....
sedmak
Sovka ďakujem že na nas mysliš.Ja som vlani kapustu netlačila a veeeľmi mi chybala.Tej kupovanej som nevedela prisť na chuť.Myslela som,že urobim do sudka.Tiež som ju potom prekladala do fliaš a vydržala do zjedenia.Teraz urobim rovno do fliaš.Dik.
hubata
Tiež som roky robila kapustu do kameninového súdka, ale od tej doby čo p. Přemek Podlaha poradil v českom Receptári robiť kapustu do pohárov - inú ani som nerobila. Je to naozaj pohodlnejšie, čistejšie, vydrží veeľmi dlho, bez typického kapustového smradu v pivnici. Vďaka za recept od @remcula a pripomenutie od @sovka62 pre tých čo to potrebujú a je to aktuálne.
@zaffi - hnevám sa na teba, lebo to musím po tebe prepisovať. Nedáš to do receptára aby sme si mohli tvoju kapustičku uložiť do KK?
ketty3811
Aj ja som nakladala kapustu podľa @remcula (ešte na jeseň) a včera som otvorila posledný pohár a kapusta bola stále výborná.Tohto roku naložím zase.:-)Ešte ma napadlo,že ja som kapustu stláčala pivovou fľašou obalenou mikrotenovým sáčkom.:-)
1x hubata
sovka62
No prosím, ďalšie dobré nápady ako si uľahčiť prácu. Super, ale tuším by sme to mali popripisovať pod pôvodný recept, alebo by to @remcula mohla rovno pridať do receptu. Lebo tlačiť to prstami je dosť namáhavé, ešte dnes to cítim.
babi
Ja som tiež robievala do súdka, ale presne z tých istých dôvodov ako @jerica som prestala, @sovka veľmi sa teším, že si pridala svoju skúsenosť a samozrejme aj @remcule za pôvodný recept. Určite to vyskúšam.
pacik
V sobotu som dávala kapustu do pohárov. Pred týždňom som varila ešte minuloročnú a zo tri poháre mám ešte v komore. Ale chcem pridať moju skúsenosť. Kapusta v šrobovacích pohároch je stále prvotriedna, ale zostal mi jeden s normálnym viečkom a kapusta v tomto očernela. Takže na dlhodobejšie uskladnenie doporučujem iba šrobovacie viečka. No a kapustu utláčam okolo okrajov prstami a zvyšok takou drevenou habarkou s ktorou sa dajú aj rozláčať varené zemiaky na kašu.
1x berta
tothka
Som vám všetkým veľmi vďačná za príspevky na túto tému, Tiež by som chcela tento spôsob nakladania kapusty vyskúšať, pretože my spotrebujeme len niekoľko pohárov, takže aj ten malý súdok, čo sme doma mali nám bol túto zimu veľa. A skúsenosti a dobré rady sú na nezaplatenie, veľká vďaka.
medovnicek
Aj ja nakladám kapustu do pohárov, odkedy som objavila recept na internete, tak inak už kapustu ani nenakladám, som s ňou maximálne spokojná a páčila sa všetkým, ktorým som dala ochutnať.
betka11
Vyskúšam aj ja takto,nakladala som do suda ale tolko neminiem,viac som porozdávala,natlačila som 7 pohárov a čakám na výsledok,ďakujem za skvelý tip
sovka62
Som naozaj rada, že som otvorila túto diskusiu, mne sa ten recept zdal taký dobrý, že som chcela, aby sa dostal do povedomia teraz, keď je aktuálny. O tom, že je to dobrý nápad ma presviedčala i @jerica a mala pravdu.
pivonka
Keďže je tu uvedených toľko pozitívnych skúseností tak som dnes prvýkrát naložila 9 pohárov. Dúfam, že sa vydaria. Natláčala som piestom (podávačom, alebo ako to nazvať) z kuchynského robota. Prstami to musí byť fakt drina.
jac37
Rcp poznám už niekolko rokov z Receptáře Přemka Podlahy a po prečítaní niekolko doležitých údajov. Pomer kapusty a soli na 1kg kapusty 2dkg soli ostatné koreniny podľa vlastnej chuti. Poháre je nutné dobre natlačit a na cca 2cm od vrchu nechať volné len zaliať vodou pustenou z kapusty a potom viečko pohára dobre uzavrieť. Nemusíte mať obavy, že by tlak pri kvasení nemohol unikať a roztrhol pohár. Tlak len po viečkom vytlačí trocha vody preto je potreba poháre postaviť do misky lebo pekáča. Keď prestane voda z pohára presakovať je možné tieto vlhkou uterkou utrieť a uložit do komory. Mám zkúsenosti že aj vyše roka je kapusta výborná. Odporúčam takto naložiť aj červenú ktorá nema chybu k pečenej kačici.
sovka62
Moje poháre sú ešte na plechoch, zatiaľ maj týždeň. Ale máš pravdu, plechy aj poháre sme po dvoch dňoch poumývali, lebo tá vytečená voda skvasila a ráno sme veru vedeli, že kvasíme kapustu, stačilo otvoriť dvere. O týždeň ju dám do chladnej miestnosti a potom sa z nej už len budem vytešovať, keď ju budem variť.
babkamt
Ja som dnes plnila kapustu do pohárov,uložila som ich do plechu a nechala v kuchyni na linke.Keď to manžel uvidel,tak mi radil,aby som ich dala do tmavej miestnosti,lebo na svetle mi kapusta sčernie.Tak teraz neviem,kde ju mám nechať vykvasiť.Vie mi niekto poradiť?
babkamt
Na kilo kapusty som dala 2 dkg soli.Žiadne koreniny som nedala.Tie pridám až pri varení.
sovka62
@babkamt , ja ju nechávam kvasiť v kuchyni, lebo tam je teplo a na svetle. Nesčernela ani prvý raz, ani teraz. V tomto recepte sú tri deká soli na kilo kapusty. Ja som vždy dávala len dve deká, tak som vlani urobila kompromis a dala som dva a pol. Bola dobrá, tak so tak isto dala aj teraz. A pridala som rascu, nie veľa, do tých jedenástich kíl asi dve polievkové lyžice. Ak si nedala nič, nevadí, kapusta bude určite dobrá aj ta, ja som rascu zvykla dávať aj do suda, tak som ju dala aj do pohárov.
viedra
@sovka neposluchla som a neurobila som kapustu podla teba teraz ked mam už vykysnutu v sude sa mi zda že začina už meknut na vrch aku ju zachranimSOS dakujen
altyn
Aj ja som robil kapustu do pohárov a nie raz, a je to fakt výborná kapustička! Vrele odporúčam!!! :-)))
sovka62
@viedra , veru neviem poradiť. Ja som mäkkú zvrchu vždy vyhodila, tú dobrú zakryla plátnom a zaťažila doštičkou a kameňom, ale mäkla aj tak, a vždy som je vyhodila najmenej toľko, koľko som uvarila. Preto som bola taká nadšená Remculiným receptom.
viedra
no ja to robim tak isto viac vyhodim ako zjeme a teraz to už nemožem dat do poharov?
sovka62
Obávam sa, že by to nepomohlo. Ona musí vykvasiť v tých pohároch,. Keď ju máš už vykvasenú, mohla by si ju dať pohárov a potom sterilizovať, ale ja ti neporadím ako dlho, ani pri akej teplote, nikdy som to nerobila.Skús sa spojiť so @zaffi , tá píše, že sterilizovala, tak ti hádam poradí.
viedra
@zaffi porad mi začina mi meknut kapusta v sude mam ju dat do poharov ?ked ju vysterilizujem bude ako čerstva?
an3da
Aký veľký je ten pohár? Nemohlo by sa to aj do väčších, ja mám
také aj štyri-päť litrové, len nemam na ne viečka. Môže sa uzavrieť
aj celofanom?
sovka62
Veľkosť pohára určite nerozhoduje, ale myslím si, že taký veľký pohár naraz asi neminieš a čo potom spravíš so zvyškom? Celofán iste nie je vhodný, mama ho kedysi dávala dvojmo, ale aj tak býval kompót navrchu zoschnutý, lebo celofán nie je nepriepustný. Ale aj na tie veľké poháre existujú viečka, iste by si ich našla v domácich potrebách a hlavu na zatváranie tiež tam. Takže potom by už ten pohár nemal byť problém.
michsamant
Ak mi kapusta pusti malo stavy, mozem doliat len vlaznou vodou?? Uz je nasolena 4 hodiny a teda stavy vela nepustila. Este mozno ked ju budem davat do poharov, ale pre istotu sa pytam teraz, prosim poradte mi!
sovka62
Ja som tohto roku tiež mala kapustu suchú (asi preto, že na jeseň skoro vôbec nepršalo) a je to vidieť aj na výsledku. V pohároch žiadnu šťavu nemám, ale inak je kapusta v poriadku a veľmi dobrá.
Ale myslím si, že kým ti kapusta bude stáť v nádobe nasolená, veľa šťavy nepustí. Šťava sa uvoľňuje hlavne pri tlačení, tak si skús nabrať do hrsti a poriadne stlačiť. Ak bude púšťať šťavu je v poriadku, ak nie, doliala by som, ale nie čistú vody. Radšej osolenú, 20 g soli na 1 liter vody, aby sa zachovala rovnaká koncentrácia soli.
sovka62
No vidíš, práve keď som našla mail a odpísala. Ale hlavne, že je všetko v poriadku.
sava
Zijem v Taliansku...a jedina chybicka krasy v tomo bohumilej krajine...je to ze nemaju kyslu kapustu...nevedel som co mam robit, pretoze kysla kapusta je podla mna jedlo ktore nam dava nielen vyzivu ale chut nasej mladosti.....sudok zlyhal..alebo ja...a bol som z toho nestastny...a zrazu som nasiel recept..kvasena kapusta v poharoch....velmi pekne dakujem tomu kto to vymyslel.....
sovka62
Aj ja som za ten recept vďačná, výborná kvasená kapusta bez starostí so súdkom a naozaj sa dá spraviť všade vo svete, kde je kapusta k dispozícii.
miare
som veľmi vďačná za tento skvelý recept, pretože s kapustou v sude je dosť práce a ak človek neurobí, čo má, kapusta sa pokazí, už nemá takú výbornú chuť.Len by som chcela vedieť, ako silno mám zatiahnuť viečka so závitom.
sovka62
Poďakovať treba @remcule , tá sem recept pridala, ja som ho len pripomenula, pretože ma očaril a nechcela som, aby zapadol prachom.
Viečka zatiahni úplne na doraz, koľko sa dá, tá vody si cestu von nájde.
miare
Myslím, že som už písala, ako som rada tomuto receptu. Hneď som aj ja kúpila kapustu a urobila som si ju do sedem decových fliaš, lenže som tam dala si málo šťavy, takže sa mi z fliaš nič nevylieva. Dúfam, že mi i tak vykysne a bude dobrá. Teraz si idem robiť červenú kapustu a už takú chybu neurobím, i keď to budú len 4 flaše.
sovka62
Neviem, prečo ti nič nevyteká, mala si ju dostatočne stlačené a na vrchu aj nejakú voľnú šťavu?
A tu červenú kapustu ideš robiť rovnako ako bielu? Kvasenú? Lebo to som ešte nevidela, nepočula, tak napíš, prosím ťa, ako to dopadne.