Kuchyňa a vybavenie

Kúpa nových hrncov

foorick - bez fotkyfoorick, 12. januára 2021

Dobrý deň, prosím vás, viete mi podľa vašich skúseností poradiť nejakú dobrú sadu hrncov vhodných na indukčný ohrev a do umývačky riadu? Ak by sa dalo poprosím vás aj foto. Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

viera1
Nekupuj si sadu,kúp si hrnce,aké potrebuješ.Za mňa len liatinové,tie ťa prežijú. Na sviečkovú na smotane,francúzske zemiaky,pečené mäso  www.pecmaniak.store/liatinovy-hrniec-ovalny-32cm...
,na varenie,dusenie a vyprážanie:  www.ihrnce.sk/Liatinovy-hrniec-4-5L...
(majú aj 3,7l a 8l),liatinové panvice tu:  www.timeforyou.sk/sk2/domacnost/varenie/panvice/liatinove...
a môžeš si počkať na tesco,keď bude môcť predávať,kde majú perfektné hrnce GO COOK liatinové so smaltovaným vnútrom.Kúpila som ich štyrom svojim blízkym do daru a nevedia si ich vynachváliť (a to ich mávajú z času na čas s 30% zľavou).Je to Made in China,ale pred časom mi prezradil predavač v jednom obchode,že nimi predávané hrnce pod svetovou značkou sa tiež vyrábajú v Číne ☺,pričom cenový rozdiel je +100€ aj viac.Tento béžový smaltovaný liatinový kastrol  tesco.sk/go-cook-produkty/hrnce_panvice/...
je rovnaký ako od firiem Staub,Le Creuset,Ocuisine,Berlinger,Berghoff,Lamart atď.,len tie sú v cene 150€ a viac.Ja ho mám v oranžovočervenej.A čo sa týka umývania v umývačke,môžeš,ale upozorňujú,že môže zmeniť farbu vo vnútri (zrejme chemikáliami,ktoré sa pridávajú do myčky).Ja myčku nemám,ale umytie hrnca z omáčky mi trvá pomocou arconel žinky pol minúty a hneď ho aj utriem.Nesmaltovaná liatina sa musí utrieť dosucha a jemne vytrieť kvapkou oleja.Hrdzavenie je prirodzená vlastnosť liatiny,ale slúžia mi už 46 rokov.
afataga
@viera1 (13.1.2021 15:04)

Ja mam ten bezovy smaltovany hrniec Lamart a stal cca 46€. Ale to len na okraj.
Mam liatinovu panvicu:  www.kotlikykotliny.sk/liatinova-grilovacia-panvica-26-cm?tab=...
a vobec s nou nie som spokojna, pouzila som ju par krat a ked na nej robim maso, ono to strasne dymi a smrdi, nevies, kde robim chybu? Pises, ze ty si s takym riadom spokojna, tak mozno poradis.

@foorick nedavno tu bola podobna diskusia, skus najst. Ja suhlasim s Vierou, nekupuj sadu, ale take hrnce, ktore vyuzijes. Ta smaltovana liatina je super, ta moze ist aj do umyvacky, surova nie. Ja mam rada aj nerezovy riad, len si daj pozor, nie kazdy je urceny aj na indukciu.
dvorka
Bolo nás doma 5. Najskôr som si kúpila 1 kastrólik z nerezu s hrubším dnom asi litrový a od mamky som dostala do pôžičky 2,5 litrový hrniec Zepter na polievku. Potom som si kúpila sadu 2 hrncov so skleneným a tlakovým vrchnákom. Jeden je 2,5 litrový, druhý 6. Oba vrchnáky sa dajú použiť na oba hrnce. Má aj sieťku na parenie. Tieto 2 hrnce som používala najviac. Teraz má takéto aj Tescoma. + samozrejme panvice. Pre 5 člennú rodinu to úplne stačilo. Nič drahé, nič ťažké. Ešte stále ich používam, no viac už len tie menšie, keďže sme ostali dvaja. A ešte jeden postreh. Moja mamka kúpila sadu hrncov drahých ako šľak na tú dobu a akurát čo jej prekážali v skrinke, tak ich postupne odkladala na balkón a ostali jej nakoniec 2 najpoužívanejšie.
viera1
@afataga (13.1.2021 16:56)

Máš pravdu,ten Lamart do toho zoznamu nepatrí;Lamart je obchodná značka inak drahého výrobcu,ktorému robil reklamu Pierre Lamart,francúzsky šéfkuchár ,podobne ako robí Jamie Oliver Tefalu,ktorý tie hrnce vyrába pod jeho menom. Len obchodná stratégia bola opačná ako u Olivera-predávali sa hrnce lacnejšie.K liatine: liatina je už vo výrobe napustená mazivom a pred prvým použitím je nutné ju poriadne odmastiť a potom vypáliť:Umyť riady akýmkoľvek čistiacim prostriedkom na riad. To znamená, že na povrchu by nemal byť mastný film. Utrieť dosucha. Panvicu položiť na oheň, aby sa zvyšná vlhkosť úplne odparila. Nasypať soľ v takom množstve, aby vrstva nebola tenšia ako centimeter. Soľ zahrievať za občasného miešania, až kým sa nezmení farba a nezačne strieľať. Vyhodiť soľ. Panvicu umyť pod tečúcou vodou. Utrieť dosucha.Panvicu treba vypáliť zakaždým,keď ju umývaš,ale stačí ju len položiť na chvíľu na oheň a ak ju nepoužívaš denne,tak kvapkou oleja pretrieť.Ja panvicu neumývam,ak napr. robím hemedex,tak ju len vytriem servítkou.Liatina je v podstate krehký materiál,nesmie sa na horúcu liatinu naliať studená voda a tým,že je pórovitá,dáva sa do nej trošku viac tuku ako na panvice z iných materiálov.Myslím,že stačí,keď svoju panvicu ošetríš ako píšem hore a problém bude vyriešený.Tak vyskúšaj.
viera1
@foorick

Ak máš indukciu,tak hrnce nakupuj s magnetom v ruke.Na čo magnet nechytá,to nekupuj.V obchodoch sa stretneš s tým,že je riad označený antikro/nerez,ale ak ti chytá magnet,tak je to leštená oceľ a tá na indukciu ide,antikoro/nerez nie.A kupuj si ťažké hrnce s hrubým dnom.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Emil Henry sú super hrnce. Ja mám len jeden kastról lebo tieto hrnce sú dosť drahé, ale je výborný.
trencanka
Dlhé roky mám v kuchyni hrnce Berndorf Sandrik.
Čo sa týka liatinového riadu, tak Staub je Staub. Alebo Emil Henry je tiež super. To nemožno porovnávať s hrncami z Tesca. Nehovorím, že z Tesca sú zlé ale kvalitou na Staub nemaju. Záleží na tom, koľko chcete investovať. Napríklad u značky Staub je to hrniec na celý život.
viera1
@trencanka (13.1.2021 22:52)

mirror.co.uk:"Spoločnosť Tesco uviedla na trh svoju vlastnú kolekciu Le Creuset v nádhernej oranžovej farbe - len za desatinu ceny" Ja som už pred rokmi pátrala,čo sú to za hrnce a čítala som recenzie na britských stránkach.A aj v tomto článku je ,že tento hrniec sa predáva za £ 45 a Le Creuset za £ 220 a na hrniec je záruka 20 rokov.Nikoho nepresviedčam,ak je pre neho dôležité mať na úchytke Le Creuset namiesto Go Cook,je to každého voľba,len píšem,že tieto značkové hrnce majú svoje alternatívy a kvalitné.Ak dnes čítam,že je v ponuke zo 199€ na 130€,tak sa zamyslím nad obchodnou politikou predajcu,koľko činí jeho marža - predáva ho v akcii bez zisku? Na amazone.de sa tento hrniec predáva za €281.65,pravdou je,že je to aj o kúpyschopnosti obyvateľstva a keď predajca zistí,že to neprejde,tak sa vzdá časti svojej marže,aby mal obrat.Takto to funguje a treba mať prehľad a nerozdávať svoje ťažko zarobené peniaze,lebo je to "IN" vlastniť niečo značkové☺Môj názor.
kucharka
@viera1 (13.1.2021 19:42)
Ďakujeme za veľa užitočných informácií a skúseností, ale s tým magnetom si dovolím nesúhlasiť. Totiž, nie vždy to platí.
Mám hrnce špeciálne na indukciu, na ktoré sa magnet nechytá.

A aj k výrobe vecí v Číne... áno, veľa aj značkových vecí sa vyrába v Číne ale každá výroba prechádza inou kontrolou...
Pekný deň prajem. :-))

viera1
@kucharka (19.1.2021 09:40)

Ja som to tu dala len ako jednoduchý návod pri kúpe,sama mám skúsenosti,že mi nevzali do zberu bubon z práčky ako nerezový,pričom výrobca tvrdil v popise,že nerezový je ☺☺☺Ale o tom vedia technici,aj mne sa od brata -strojára dostalo poučenia o tom,že to závisí od zloženia atď.Ale to len na okraj,pretože na mnohých hrncoch táto informácia chýba.
emmuska7
Ja som vždy bola zástancom tefalu, ale prednedávnom som v letáku narazila na celkom dobré hrnce z Lidl a povedala si, že to vyskúšam a celkom sa osvedčili :) možno by som pozrela aj tam