Kuchyňa a vybavenie

Kuchta

kamilka61 - fotkakamilka61, 12. októbra 2009

Diskusia k téme

18 komentáre k článku
Tak nech tu je aj niečo k veci: Tlakový hrniec používam tak dvakrát do roka, keď potrebujem urobiť veľký kus hovädziny v celku. Mám rád anglický rostbíf, ale na pečenie si netrúfam, resp. nemám na to vhodný riad (rímsky hlinený hrniec je na to vraj super). Takže dusím v kuchte. Chuťovo to nie je úplne ono, ale mám istotu, že mäso nebude tvrdé ako podrážka.
Použvam kuchtu denne. Varím v nej všetko, ryžu, zemiaky, mäso, polievky, zeleninu. Šetrí čas, a energiu. Dlho v nej vydrží jedlo teplé. Dnešné nerezové sú OK. Mala som hlinikovú, smaltovanú a to nebolo ono. Mám Tescomu a som nadmieru spokojná. A chuť? len správne dodržiavať čas varu a nemáš rozdiel. Je to zvyk. Je to dobrý pomocník.
Aj mne je už roky dobrým pomocníkom. Po pôvodnej hliníkovej som si zadovážila smaltovanú (pod názvom Bio hrniec nemeckej výroby) a tá nemá chybu. Našťastie sa do nej hodí tesnenie s Tescomy, takže slúži už roky. Dnes som pridala recept na Hovädzie mäso Stroganoff s jej pomocou.
Ja sa toho bojím, raz kuchta u nás, keď som bol malý a varil nebohý otec, vyletelo do luftu. Na šťastie sme nikto neboli práve vtedy v kuchyni, lebo by nás zoškrabovali ako tú fazuľu zo stien. neviem, čo sa stalo, či tam dal veľa vody, málo vody, žiadnu vodu. Nepátram, lebo keď vidím kuchtu, tak m ám koprivku. Raz som mal kolegyňu Kuchtovú a dlho som si k nej hľadal cestu. Nie že by vybuchovala, ale moje podvedomie stále pracuje a nedá sa prekabátiť ani három deci a pusinkou na tikanie:)
kuchta, zázrak Maďarska. Mám niekoľko druhov. Bojím sa aj ja, ale keď správne frfoce, tak je to v pohode. Varím v nej hlavne huspeninu a polievku z hovazdinky, či špikových kostí. Ale mám aj takú malú akurátnu na akekoľvek mäsko. Šetrím propán bután.
o vybuchovaní kuchty som už počula aj ja, a teda rovnako prepadám panike.. Pre istotu som si ju ani nezadovážila, no keďže je asi najvhodnejšia na prípravu mäsa, ani sa s tým netrápim, lebo mäso holt nejem :-) ale vybuchol mi už aj odšťavovač, takže ono je v tej kuchyni vždy trošku "nebezpečno" :-D
Bez tlakáča si kuchyňu neviem ani predstaviť. Mám nerezový hrniec a k tomu i kastról, len sú s jedným vrchnákom, tak to je nevýhoda. Varievam v tom mäso, cviklu, kapustnicu a tak... všetko, čo bežne trvá dlhšie.
Súhlasim s nyjou. Bez kuchty v kuchyni to nie je varenie. Varím v nej už desaťročia a všetko, je to úspora času, energie a čo je hlavné že keď príde hlad, rýchlo sa v nej všetko pripraví a papáme už aj ...
Ja vkuchte varím aj zemiaky v šupke. Dám do nej tú vec na naparovanie knedle a buchiet a vody podľa výšky jej nožičiek. Nato dám zemiaky, počkám kým začne fučať a dám to bokom z elek. sporáku. Počase skúsim či je v hrnci ešte para ak nie, zemiaky sú uvarené.
Ja si tiež neviem predstaviť varenie bez kuchty. Najmä polievky - hovädziu, fazuľovú, guľáše, bravčové, hovädzie mäsá. Veľmi mi šetrí čas, za pol hodinu mám uvarený obed alebo večeru. Veľmi dobrý pomocník
Pridavam sa k "hefi" pouzivam ju tiez desatrocia, ale iba nerezovu vyrobenu v Taliansku. Robit v nej sa da ozaj vsetko a uvarene masove veci varene v nicom inom nechutia tak dobre. Gulas! je to vzdy #1!
Za cas som ucila varenie.
Medzi doporucovane veci vybavenia kuchyne boli prave specialne hrnce ako: "kuchta- na rychle varenie, hrniec na ryzu, remoska, hlinena rajnica, "slowcooker- na pomale varenie", mini chopper, ponorny mixer a dobre 3 noze".
K tomu dobra organizacia s casom a za par hodin sa dalo pripravit niekolko veci na cely tyzden, pricom pomohla aj mraznicka.
Pridávam sa k tým, čo si varenie bez kuchty ani nevedia predstaviť. Varím v nej všetko a skoro každý deň. Je super pretože setrí čas a energiu dvojnásobne (moju, lebo nemusím pri hrncoch stáť a miešať a tiež elektrinu alebo plyn na varenie).
Kúpil som si tlakový hrniec Tefal Clipso Control, viete mi prosím poradiť ako dlho mám variť fazuľu s údeným kolenom? spolu či zvlášť?
Milá kamilka61, neviem, či ešte brázdiš na Vareche, ale iba takto Ti môžem poďakovať za supiš recept na čokoládovú polevu, vyskúšala som ju a je fakt výborná, už inú robiť ani nebudem:-)

Pridaj komentár do diskusie: