Varenie

Krém do košíčkov

bejulienka - fotkabejulienka, 3. novembra 2011

Ženičky, mužíci!
Už mi to príde, že bývam v začarovanom dome. Ako som sa
presťahovala, neviem piecť penové, zaváraniny sa mi kazia ale čo
neviem oželieť, že neviem spraviť krém do košíčkov. Krémy sú
rôzne, ale nechcem ho nahradiť iným, pretože tento mi chutí
najviac. Nerozumiem, čo sa stalo, ale začal sa mi zrážať krém. Miešam
vajcia s pr. cukrom nad parou a potom do toho pridám margarín. Je
jedno, či je izbovej teploty alebo či z chladničky, je jedno, či pridám
maslo do masy alebo masu do masla. ono v prvom momente to
vyzerá, že sa nezrazilo a za chvíľu je po plnke. Poraďte, čo robiť.
Roky som robila košíčky min. 2x do roka a teraz sa ich bojím,
pretože nikdy sa krém nepodarí. Som začarovaná?

@zareaguj


Diskusia k téme

3sandra3
šup, šup, späť, kde si bývala predtým :-)) no z čoho budeš mať radosť ak nie z pečenia,, dom je síce dôležitý, ale pečenie je radosť :-))
zdenkas
Presne takýto problém mám s metrovým koláčom.Roky som ho piekla ako sa hovorí so zatvorenými očami a zrazu....začala sa zrážať plnka,tak ma to odradilo,že koláčik celkom vypadol z môjho koláčikovsého repertoáru,čo ma veľmi mrzí.Teším sa aj ja bejulienka na určite skvelé rady od našich ženičiek
ailuj82
Mne sa tiež minule zrazila plnka. Tak som googlila a našla som radu: Do zrazenej plnky treba naliať horúce maslo /asi 3Pl/ a zašľahať. :)
Funguje to. Skúste :)
sneica
@ailuj82 dakujem ...tiez sa mi to stalo na metrovom kolaci a aj na jednej torte...myslela som ze to ma na svedomi alkohol ktory sa vmiesa do plnky...
trencanka
Mozno bude nieco s kvalitou masla. Ja som nedavno roztopila maslo z Lidlu (nemecke) a bolo ozaj cudne, ked som roztopila Liptovske maslo, tak bolo super. Na tych moc lacnych maslach asi nieco bude...
sovka62
Prečo sa zráža, netuším. Ale ak sa zrazí, určite ho netreba vyhodiť. Rozmiešaj kopcovitú lyžicu masla alebo margarínu s lyžicou práškového cukru a postupne pridávaj zrazený krém. Najprv po troškách, tak za kávovú lyžičku a ako bude vymiešaného krému pribúdať, môžeš aj viac. Určite sa už nezrazí a bude dobrý.
Aj mne sa naposledy zrazil krém a práve do košíčkov. Piekla som ich na pomaturitné stretnutie po 45 rokoch. Taká stará a taká neschopná! Myslela som, že ma trafí šľak, ale podľa hore napísanej metódy som to napravila.
babinka
ja zas mam skusenost vlastnu (opakovanu) - dat krem do chladnicky schladit na rovnaku teplotu a potom este raz ho premixovat, pomohlo. Ak ho treba nad parou, tak po schladeni nad paru, vzdy sa napravil (okrem prveho vyhodeneho :))
mramar
aj mne sa to už párkrát "podarilo", hlavne vtedy, keď sa ponáhľam a som "frajer". Ale buď som to trochu ohriala nad parou a rozmiešala, alebo som krém strčila do mikrovlnky na pár sekúnd a tiež som to dobre premiešala. V obidvoch prípadoch to pomohlo. Pri takýchto plnkách je dôležité mať všetky suroviny rovnakej teploty, takže sa nemôže vmiešať ani napr. studený rum. Ale to isto vieš, aj napriek tomu sa to každému občas podarí. Keďže už máme viac skúseností, tak to robíme všetko rýchlejšie - a niekedy treba trošku viac trpezlivosti.
bejulienka
mramar, nemyslím si, aspoň v mojom prípade, že by to malo niečo s ponáhľaním. Predtým 12r. bolo jedno, či som dala margarín z chladničky alebo nie, alebo či vajcia boli tiež z chladu. Proste nikdy sa mi to nestalo. Ale rozmýšľam, či ten krém sa musí robiť nad parou. Nemohlo to byť tak, že ja som ho len vymiešala a potom, keď sa mi prestalo dariť, že to bolo už preto, že som to miešala nad parou?
@3sandra3 , to šup šup ma tak rozosmialo...si zlatá..že by som sa odsťahovala od manžela kvôli krému do košíčkov. NIeeeeee!
@mramar , nemyslím si, že by to bolo ponáhľaním. 12r. sa to nestalo a bolo jedno, či bol margarín z chladničky alebo vajcia. Ja na to nikdy nepozerám a nemám s tým problém. Ale aj ja som už asi 3x vyskúšala po zrazení ešte raz dať krém nad paru, síce dokopy som to šľahal asi hodinu, ale ten krém nikdy nebol 100%, vždy trochu "šťavy" pustil. Čo sa stane, keď ho neuvarím, skúsené kuchárky? To bude mať inú chuť, že?
ancicka
Z mojích dlhoročných skusenosti viem,že plnka sa ti pravdepodobne zrazila preto,že si vajcia prehriala,až uvarila.Ja som pridala plnky na varechu,ktoré môžeš do košíčkov použiť.Ked sa budeš pridržiavať postupu,tak sa ti musí podariť.
 varecha.pravda.sk/recepty/plnka-trepana-na-pare-fotorecep...

 varecha.pravda.sk/recepty/krem-z-mikrovlnky-fotorecept/16...
áto plnka je tiež výborna.Má karamelovú prichuť.
 varecha.pravda.sk/recepty/plnka-z-vody-fotorecept/20235-r...
áto plnka je tiež výborna.Robila som už aj z ramou.
lidia3
Zasadne pri plnke treba davať krem do masla.
pachola
keď sa mi zrazil krém na jednej 25 kg torte,ktorá mala ísť až za hranice,som bola nešťastná,obvolala som všetky skúsené cukrárky,čo som mala v dosahu, potom som skúsila krém nahriať a vyšlahať ponorným mixérom,pomohlo,inokedy zasa pridám pár lyžíc sušeného mlieka, to stiahne prebytočnú akože vodu ,isto to je tukom...už som skúšala podľa dám z českého serveru,že do horúceho krému dajú hneď pol tuku,zbytok keď to vychladne a napr.tam radili,že aby bol krém ľahší,treba polovicu tuku nahradiť tvarohom,jasné,že som to hneď musela vyskúšať a podarilo sa
bejulienka
@ancicka , to, že som vajcia prehriala mi príde ako najrozumnejšie vysvetlenie, pretože všetky iné varianty som odskúšala. Vraj mám variť /miešať nad parou/ dovtedy, kým sa nezačne robiť "akoby praženica". Hneď vtedy prestať. A ak skončím skôr, tak ten krém nie je hustý. Má to byť vraj ako taká pena nadýchaná. No a potom z tej celej misy, veľakrát ešte ani nedám margarín, a už opadne a je na 2cm . Poradíš?
ancicka
Pozrela si si môj recept na plnka na pare?Tam je dopodrobna vysvetlený postup.Vajcia nesmú byť ako praženica.To už musia vajcia vrieť.Oni sa iba prehrejú,tak asi na 60 °C a to stačí.Mne sa nestalo aby sa mi pokazila.
Skús urobiť podľa môjho postupu.Na košičky ti asi bude stačiť z polovičnej dávky.Ja to stále robím takto a ked sa mi náhodou zvyší tak ju dám zmraziť.Ked chcem znova použiť,tak deň vopred ju vyberiem,zašľahám a použijem.
Držím paľce,aby sa ti to podarilo.Ak by si náhodou nemala chuť sa púštať do šľahania na pare,kľudne urob plnku z vody,je výborna.
ancicka
@pachola ,nemáš foto z tej 25 kg torty.Rada by som takúto tortu videla.To musela byť ale veliká.AK máš tak pridaj,poteší aj viacerých.
3sandra3
jasné, že nie,,, veď čo je dôležitejšie, ako rodinka a mať pre koho variť a piecť...
enge149
ja robím najradšej plnku nad parou na torty,pretože je kvalitná a dlho vydrží,vajcia sa šľahajú nad parou postupne/nie rýchlo,je nato šľahacia metlička kovová,/vyšľahať do zhustnutia,potom vychladiť,miešať a do studeného pridávať postupne maslo/margarín/vyšľahať mixérom do hladka,nikdy sa mi nezrazila plnka.ak sa tak náhodou stane,tak ako sa už písalo pomaličky zohriať nad parou ako predtým a pridať znova maslo,vyšľahať..veď keď kuchárka pokazí,musí aj napraviť/a nemusí sa ani priznať,aká sa stala katastrofa"!veľa šťastia a trpezlivosti...
paploska
@ailuj82 ďakujem krásne za radu s horúcim maslom. práve som robila jahodovú plnku a pred vyhodením ju zachránilo maslo :-)) teraz mám super jahodovú penu do makróniek. Ď