Plnka trepaná na pare fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 29. júla 2011
Plnka trepaná na pare (fotorecept)
Foto: ancicka

Takúto plnku väčšinou robím, ked pečiem tortu.Aspoň ja takúto plnku mám veľmi rada,lebo sa s ňou dobre pracuje.A čo je na nej dobré,že túto Zobraziť celý popisTakúto plnku väčšinou robím, ked pečiem tortu.Aspoň ja takúto plnku mám veľmi rada,lebo sa s ňou dobre pracuje.A čo je na nej dobré,že túto plnku môžem zmraziť,ked sa mi zvýši a ked potrebujem tak ju deň pred tým ako idem niečo robiť vyberiem,na druhý deň ju zasa prešľaham a naplním .Čo s inými plnkami sa takto robiť nedá.Ešte tak plnka z mikrovlnky.

30 minút
príprava

Suroviny

2 ks /hera/helia
4 ks celé
250 g




Postup

  1. 1

    Do hrnca si rozbijeme vajcia a pridáme cukor.

    Plnka trepaná na pare (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ešte kým nieje na pare ,tak mixérom vyšľahame aspoň 3 minúty.

    Plnka trepaná na pare (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom ju dáme na väčší hrniec v ktorom vrie voda.Vody by malo byť dostatok,aby vydržala počas celého parenia.Šľaháme na najmenšom stupni. Niekedy sa šľahala ručne,ja to teraz šľahám mixérom.

    Plnka trepaná na pare (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Celé šľaháme asi 10-12 minút.Krém musí byť hustý,tak ako ked šľaháme na studeno.Je to potom vydieť ja na stene misky,ked začne na stene misky cukornatieť.Hned treba odstaviť. Takýto krém necháme výchladnuť,tak na letno.

    Plnka trepaná na pare (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hned do toho pridáme 1 maslo a maslo rozkrojíme,aby sa roztopilo a zašľaháme.Tak ho necháme vychladnúť celkom.

    Plnka trepaná na pare (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do studeného masla zašľaháme druhé maslo.

    Plnka trepaná na pare (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Poriedne vyšľaháme a môžeme použiť na plnenie ,či už torty,alebo na hociaké rezy.

    Plnka trepaná na pare (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

danculka
Presne to robím tak aj ja,znáročky si urobím viac,keď už stojím pri nej,a potom si odložím,ona je taký základ krémov.....
danculka
Presne to robím tak aj ja,znáročky si urobím viac,keď už stojím pri nej,a potom si odložím,ona je taký základ krémov.....
mataliptak
to musí byť perfektná plnka a dalo by sa do nej pridaj aj varovú alebo horkú čokoládu kým je to teplé a bola by čokoládová a superácka nie ???
3sandra3
takto som ešte nikdy nešľahala,,,takže nad parou šľaháme iba vajcia a cukor... až neskôr pridávame maslo , najprv jedno do vlažného krému a potom druhé už do studeného krému?.... je to tak? Rada by som to skúsila, dúfam, že sa mi to podarí.
babav
Ja tak robim cokoladovu plnku,ale maslo zaslaham az do vychladnutych vyslahanych vajicok .Mas ju krasnu ;-)
evanaaa
Rozmýšľam, či by sa tak dala vyšľahať aj so sladidlom. Musela by som vyskúšať na malej vzorke. Mne mnohokrát zostávali krémy, aj som ich odložila a potom vyhodila, škoda.
sovka62
Podľa mňa je toto najlepšia maslová plnka, akú som kedy jedla a robila, neznášam plnky, kde cukor v margaríne škrípe pod zubami. Ak chcem kakaovú, pridám kakao k vajciam už pred šľahaním, krásne sa zapracuje. Na 4 vajcia a 250g cukru dávam len jedno maslo, rozmiešam ho vo vlažnej plnke, nechám plnku vychladiť v chladničke a potom vyšľahám do bleda, je to za chvíľočku.
marianne69
...co ma potesilo,,ze sa da dat aj do mrazaku,som este neskusala,nerobievala som nad parou,ale uz budem....
ancicka
@sovka ,Ked miešam maslo s práškovym cukrom,tak dávam na 1 maslo 250 g pr.cukru,ale ked plnku robím nad parou,tak dávam kryštálový cukor.Ten je sladší ako práškovy a preto dávam 2 masla.
ancicka
@marienka44 ,áno 1 maslo=250 g.
@3sandra3 ,vo všeobecnosti ked pečieš tortu,tak vždy sa musí urobiť viac plnky,pretože nikdy nevypočítaš presne,tak vždy urobím viac.A tak aby sa nepokazila ,tak ju dám do mraziaka.Je to najlepšia maslová plnka na torty a na rezy.(aspoň podľa mňa).
akeber
aj ja robievam niekedy takúto plnku , len málo kedy som lenivá....je vynikajúca....... ja som nikdy nedala do mrazničky na uskladnenie .....teraz som múdrejšia a viem že je aj takáto možnosť uskladnenia ďakujem :D
tatranka
Šľahané plnky nad parou a varené,sú tie najkvalitnejšie.Dlho vydržia a ako uvádzaš,dá sa s nimi pracovať aj po rozmrazení.Robievam tieto plnky a chválim,že si ju tu uviedla pre gazdinky,ktoré ju možno nepoznajú.Máš to pekne spracované a určite nejedna vareškárka si ju uloží do kk.
marcy
zaujímavé,potešil ma tento recept.....ďakujem :-)
jakr59
...ja robievam takúto plnku, ale raz som nenechala celkom na studeno vychladnúť, pridala som maslo , síce to pekne vyzeralo , ale plnka v torte mi dobre nestuhla, aj keď som pridala trochu masla, pri krájaní mi plnka vytekala z koláča, asi som niekde urobila chybu, len neviem kde....
takže ja stále nechávam tú vyšľahanú hmotu vychladnúť úplne dostudena a už mi to nerobí, no je to vynikajúca plnka, obmieňam v nej príchute (oriešková, kakaová,....)
mňam
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Výborná plnka, dobrá rada na uskladnenie a ešte lepšie by bola nejaká rada na to, aby som to nemusela šľahať nad parou. Ale krémy sú najlepšie tieto varené nad parou, to je pravda.
ejmepb
jakr59 asi si vajíčka málo šľahala nad parou a dostatočne sa neprehriali.
Ja ju robím do sušenej torty /podobnú s čokoládou/.
ejmepb
jakr59 asi si vajíčka málo šľahala nad parou a dostatočne sa neprehriali.
Ja ju robím do sušenej torty /podobnú s čokoládou/.
3sandra3
aj pre mna je to fajn rada, že sa to dá uskladniť v mrazničke...super
ancicka
jark59,Je to pravdepodobne tak,ako píše @ejmepb ,ked sa vajcia dostatočne neprehrejú(uvaria),tak po čase, ked začnú chladnúť,začinajú vodnatieť,je to tak ako pri bielkoch,ked ich šľaháš a necháš tak.Poznáš to tak,ako popísujem v bode č. 4.
zdezda
ancicka, plus všetky varecháčky, obdivujem vás, ja takúto mlsnotu nerobím, do mrazáčiku si dám "ruskú zmrzku" , ktorú kombinujem s čokoládou, gaštanovým..., ovocím, ...a je fajn :-)
tento víkend som mala štígro,stála iba 22 centov a bola, šľahačkovo lahodná
ajuschka
joooj tak toto vyzerá prudko použiteľne, už aj to ukladám a budem skúšať. škoda že som neobjavila pred týždňom, frajer mal narodeniny :(
heureka
Podobny recept mám aj ja,ale moje deti maju radi kakaovy.Je fantasticky:))))
babinka
uz som robila 2x, lebo sa mi recept paci, ale 2x sa mi po slahani s maslom hmota "zdrcla", tak som ju opatrne dala nad paru, rucne premiesala a napravilo sa to. Nabuduce uberiem maslo ako pise aj @sovka , lebo vcera trosku hundrali, ze som to prehnala - robila som aj vyzdobu torty a tych maslovych hviezdiciek a vlnoviek bolo veeeelmi vela :)
ancicka

@babinka ,stane sa to ,ked vajíčka na pare doslova prevaríš.Aj mne sa to už stalo.Ked ti začne na miske cukrovatieť a ked ti vajíčka čo trepeš začnú písať,hned treba dať dole z pary.
babinka
ako to vyzera, ked vajicka "zacnu pisat"? Viem, ze som robila chybu, ked som tie otacky mala trosku vyssie - mixer je dost vykonny. Treba asi skratit cas, davala som pozor na cukornatenie, obcas som z pary nadvihla. A tiez po vslahani masla sa zmensil objem hmoty, zeby jedno s druhym suviselo? Caka ma dalsia torta na buduci tyzden (akosi privela narodenin je) a chcem skusit cokoladovy krem a prvykrat v zivote mozno aj potah z marshmallov - len s nim nemam este skusenosti, zatial som robila iba falosny marcipan a nechutilo a ostatne kremove, lebo cokoladova poleva nie a nie sa podarit (bez stuzeneho tuku to nedokazem, aj ked som vyskusala prinajmensom 10 receptov. Nemas nejaky ty zaruceny? Cokoladu mam od 72 - 100 %, len stuzeny tuk tu nie je a tak bud hned stuhne a neda sa natierat, alebo zas od masla je riedka a neleskla, so slahackou podobne - raz prihusta na polevu, drobiva na cokoladove ruzicky..no proste nedari sa. Velka vdaka za tvoje vsetky recepty, poctivo ich citam, ukladam a dufam, ze vela z nich urobim
ancicka
@babinka ,troška je to naznačené v bode 4, a ja to ešte robím tak,že namočím prst do vajec a ked mi hmota,ktorá steká tak trocha ako keby ostavala na povrchu,tak sa tomu hovorí,že píše.
Nevien či to pochopíš,ale ked pečieš,tak by si to mala zvládnuť.
Ak by si chcela môžeš vyskúšať aj plnku z mikrovlnky
, varecha.pravda.sk/recepty/krem-z-mikrovlnky-fotorecept/16...
rcp.je vhodný tiež na torty,lebo tam idú 3 masla a má chuť karamelovu.
Ja ešte v lete častejšie robievam,ked sú takéto horúčavy varený krém z vody.Ak by si chcela tak pridám do receptov.
Ja teraz ked pečiem torty,tak väčšinou nedávam potahovú hmotu,lebo mi dostely nechcu jesť,lebo je sladká a ked si to vezmeš po finančnej stránke,tak je aj drahá.A ked mám to vyhodiť,lebo ostáne na tanieri tak mi je ľúto roboty a aj peňazí.Ružičky si narobím z falošného marcipánu,a ozdobím.Nechcem povedeť,že vôbec nerobím s poťahovou hmotou.Teraz mal vnúčik 2 rôčky,tak na vrchu bola oblátka s autičkami a bok bol omastený a osýpaný kokosom.
Do čokolády pridávam vždycky stužený tuk a trocha oleja.Záleži ak na čokoláde,nieje vždy rovnaká.Teraz ked som piekla manželovy na narodeniny,tak bola taká nekvalitná,že po roztopení mi pripadala ako piesok.Už dávno som sa s takým niečim nestretla.Skús pridať do čokolády oleja a najprv vyskúšaj len tak dopredu ako bude tá tvoja čokoláda reagovať.
Ja som není cukrárka ale veľa som sa naučila od kuchariek pri pečení na svadbach.My sme veľká rodina a pieklo sa prevážne doma,tak sme vypomáhali aj susedkám a známim.teraz už väčšinou si každý dá upiecť a doma sa pebabre.
Tak ja len toľko,neviem či ti to nejak pomôže.Mňa tiež čaká pečenie,lebo sa nám teraz narodila vnučka,tak na krstiny.a do decembra stále má niekto narodeniny,alebo meniny,tak vždy nečo musím upiecť.
Ak by si chcela súrne tu plnku tak ju pridám,ale určite ju budem teraz pri pečení robiť,tak pridám aj fotorecept.
Z úprimného srdca ti prajem ,aby sa ti všetko podarilo tak ako si to predstavuješ.Ale ja už roky pečiem a z času na čas sa aj mne niečo nepodarí,tak ako si ja to predstavujem.
marienka44
@Ancicka ,aj ja robim tuto plnku, hlavne cokoladovu. Kdesi som citala, ze do slahanych vajec treba pridat aj trochu maizeny a ta zaruci, ze krem nad parou zhustne rychlo.
evusik
@ancicka ja som teraz cez víkend piekla tortu a použila som aj tvoju plnku a musím povedať, že bola výborná.... pôvodne som chcela dať iba jedno maslo ale zdalo sa mi to riedke tak som pridala aj druhé a plnka bola výborná... a hlavne som plnila dve torty, jednu normálnu a druhú menšiu a z jedného masla by som mala málo...
takže, kto nepozná vrele odporúčam :-)
ancicka
@evusik ,teší ma,že sa ti plnka páči a že sa ti podarila.
Dobré si urobila,že si dala dva masla,lebo by plnka bola sladká.
Je to podľa mojích skusenosti najlepšia plnka na torty.
martinaa25
Takto ju robila aj moja mama, no kedže mne velmi chuti a nechce sa mi stáť pri sporáku, tak ju robím v mikrovlnke. Hotová je za 5 min. Ja dávam klasicé maslo,nie heru ani palmarín. A chuť je famózna...
danielas
Tiež robievam túto plnku na torty už roky. Máme ju radi menej sladkú,pridávam kakao a ku koncu šľahania,keď je masa dobre teplá zašľahám do nej tak jeden,niekedy aj dva rady štvorčekov čokolády na varenie. Takáto sa nám zdá hladká a lahodná
ancicka
@danielast áto ,ale aj plnky,ktoré mám v mojich rcp.to je základ.Do základu môže si každy podľa chuti a potreby pridať,čo komu vyhovuje a má rád.
3sandra3
plnku som včera robila do koláčika , presúvam do rubriky Robené-dobré
elisticka
super plnka aj ja som ju robila prvy krat a sa podarila .. veru @3sandra3 ja si tiez musim taku kolonku urobit:-))
petulka1
Prosim vas, chcem sa opytat, robievate takuto plnku aj v lete? Nehrozi nejaka salmonela? dakujem
herminka44
chcem sa spytat tuto plnku mozem robit az tak v utorok vsak?ked chcem aby mi cez vianoce vydrzala.dakujem
ancicka
táto plnka je dobrá tým,že ju môžeš urobiť skvor,neboj sa,nekysne.Horšie je to s varenými plnkami.
brcko
Plnku som robila ale slahala som ju velmi dlho.Stale som z toho mala len penu a nie a nie zhustnut.Neviem preco. Nakoniec sa podarila
janulka12345
Tak toto, ze do teplej dat maslo, radsej vymazte, chcela som si ulahcit robotu a 2 krat sa mi krem zrazil. Klasika, do vychladnuteho zamiesat maslo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia