Varenie

Kôrka na chlebe

mama3chlapov - fotkamama3chlapov, 4. februára 2012

Zdravím všetkým milovníkov chleba. Prosím vás poraďte mi, pečiem krásny chlieb v rúre (pekárničku používam na vypracovanie a vykysnutie cesta), ale kôrka nikdy nezostane chrumkavá. Je chrumkavá, keď vyberiem chlieb z rúry a postupne mäkne. Na druhý deň nie je vôbec chrumkavá. Na chlebe z obchodu je kôrka chrumkavá, čím to je? Už som skúšala potrieť slanou vodou, ale nepomohlo... ďakujem za radu.

@zareaguj


Diskusia k téme

marcy
ahoj,popiekla som veľa chlebov,hlavne v zimnom období....peč ho v mise z jenského skla podla @pusta :) kôrka bude vypečená na 100%
kata50
Pečieš ho dostatočne dlho? Taký chlebík cca z 1 kg múky, by sa mal piecť aspoň 1 hodinu. Aj keď po 45 minútach sa zdá byť v pohode. Chlebík potieram slanou vodou aj počas pečenia asi 2x a pred koncom 1x. Kôrka je potom hrubšia a je chrumkavá. Držím palce :-))
P.S. A tiež pečiem v mise z jenského skla .
annajurenkova
ahojte, ja pečiem chlieb v rímskom hrnci, v pekárničke len miesim a kysne, kôrka je chrumkavá, pečiem 1 hodinu a potom vrch rímskeho hrnca odokryjem a dopečiem ho
evanaaa
Tak som sa teda poučila. To prvé, od @zuzliak je skôr pre profíkov, ale aj jednotlivec si z toho odnesie pár užitočných rád, a v tom druhom je zasa niečo pre amatérskych pekárikov ako sme my. Chlieb sa má potierať slanou studenou vodou, dlhšie a viackrát vymiesiť, aj o trochu dlhšie piecť, aby sa stihla vytvoriť chrumkavá kôra. No, mne sa to dobre hovorí, či píše, prax je niekedy iná než teória, asi treba skúšať.
evanaaa
Aha, picť sa dá aj v hlinených glazovaných nádobách, aj v kovových, a ako ukazuje prax tu, aj v jenskom skle.
irenaw
Ahoj, tiež pečiem chlieb, náramne ma to baví, aj som kadečo prečítala aj sama odskúšala. Ako písali dievčatá vyššie, chrumkavá kôrka zostane, ak sa chlieb dobre vypečie a nechá úplne vychladnúť na mriežke. Závisí aj od hydratácie cesta, treba skôr tuhšie. Vlhkosť, ktorá je v ceste vychádza na povrch a tak zmäkčuje kôrku. Ja najčastejšie robím ražný, tam treba vyššiu hydratáciu a nikdy nezostane kôrka chrumkavá. Zase chlieb zostane vláčny a nestvrdne tak rýchlo. Vplýva aj prostredie, panel je suchý, tam všetko skôr vyschne. Držím palce. Mimochodom, máš perfektný nick :)))
mimitje
Dnes rano som piekla svoj prvy chlieb - "Domaci chlieb bez miesenia" od varechacky Tetrisss. Bol neskutocne fantasticky - korka chrumkava (a taka zostala az do posledneho kusku, ktory sa teraz dojedol), striedka bola vlacna, s velkymi okami. Piekla som ho v jenskej mise, cca 45 min. Bez potierania. Pouzila som tretinu raznej muky a zvysok hladka 00 extra. Super korocka a chlebik - urcite vyborny recept.
bejgi
@ainy , naozaj veľmi dobrá stránka, hneď som si ju uložila, ďakujem :)
mama3chlapov
Dakujem vam velmi pekne za vsetky rady. Tak asi uz viem kde je problem, ja peciem chlebik len tak 25 minut, potom sa mi uz zda hotovy. Ale na kolko stupnov ho piect, aby potom kôrka nezhorela? Ja ked ho peciem 25 minut na 180 tak mam pocit ze kôrka uz je pekne vypecena. Bohuzial jensku misu nemam, sa mi rozbila, ale aspon viem co si pytat na narodky. Dakujem za tip. Pozriem si tie clanky, ale aj to ma mätie, ze som si myslela , že najlepsie je použiť muku T650 - chlebovú a prípadne ju kombinovat s celozrnnými, ale ako pozeram pečiete aj z hladkej 00. Fakt hladám dobrý recept na chlebík , ktorý si oblúbime, pretoze ako hovorí môj nick , som doma so 4 chlapmi, ked rátam aj tatina. Čerstvo máme 2 mes. babatko a ešte sa v živote toho chleba napečiem, aby som ich nakrmila, hladošov... :o)
iva2111
@ainy , moc děkuju za tak obrovskou pochvalu :-))....síce také trochu profi....opravdu mě potěšila.
@mama3chlapov , chlebíky pečeš opravdu velice krátce a i při poměrně nízké teplotě. Nechceš mi písnout na mail (pekarnomanie@email.cz ) - můžeme se domluvit, povykládat o pečení celkově ;-) ?
teodora
Asi 1 kg chlebík pred pečením potriem studenou vodou a jemne posypem múkou,poprášim. Pečiem najskôr pri teplote skoro 200 stupnov,po polhodine ho vyberiem z rúry,potriem slanou vodou a znova dám piecť,ale už teplotu znížim na 120 - 150 stupńov.znova minimálne na pol hodiny. A neboj sa,mama3chlapov,nič sa nedeje,keď nemáš misku z janského skla. Ja pečiem v pekáčoch,ktoré mám už 20 rokov. Pekáč si jemne pomastím obyčajnou bravčovou masťou. Chlebík po pečení nezakrývam. no niekedy stačí,ked je v byte vyššia vlhkosť,chlebík môže zmäknúť aj tým,čiže naberie tú vlhkosť zo vzduchu.
mama3chlapov
ďakujem za názory, ale aj tie sa rôznia :o) Piecť teda chlebík najprv zakrytý a následne dopiecť nezakrytý? ďakujem
ludkos
ja peciem chlieb takto:
Muka : 1kg
Drozdie: 1ks
Sol: 1 polievkova lyzica
voda podla hustoty
trosku cukru
voda podla hustoty
a rozne semena a vločky, co len chcete
kukuricný škrob

muku dam do nádoby, v strede spravim jamku v nej spravim kvasok z drozdia cukru a trosky vody, to rozmiesam s troskou muky muky a necham tak 2 hodiny postat.

potom pridam sol a semena a vodu, trosku to spojim a necham 10 minut zakryte stat,
po pol hodine miesim tak 30 minut nech sa vsetko spoji. treba miesat pomaly , ziadny stroj, len varecha a ruky. s cestom sa robi ako pri masirovani tela - pomaly a nežne lebo inak v tom chlebe nebude chut a bude pri pečení praskat. cesto musi zostat na dotyk ako tepla plastelína. trosku cesto pomucim a necham prikryte kysnut - asi hodinu

po hodine znovu cesto premiesim - moja starka to volala ze musim ho seknúť aby bol chlieb hustejsi

znovu ho nechám asi pol hodinu kysnúť

po tejto fáze vezmem nádobu - podla tvaru aky chceme aby chlieb mal

cesto premiesime a poriadne namúcené vložíme do tejto nádoby
teraz zapínam rúru na 250 stupnov

kym sa rura vyhreje bude cesto pripravene na pecenie.

cesto vyklopím na plech a vložím do rúry

peciem ho 15 minnut na 250 stupnov a potom stahujem na 180 a peciem dalsich 25 - 30 minut

po dopecení je chlieb pekne vypečený po vybrati ho treba potriet cistou vodou a dat ho na dosku vychladnút

to je vsetko

ach chcete zemiakovy tak mozete pridat uvareny zemiak a bude to este lepsie