Varenie

Koriander

kikushinka - fotkakikushinka, 8. septembra 2012

Prosím vás žienky, kde môžem využiť čerstvý koriander? Prípadne ako ho sušiť? Rastie mi v záhradke ako divý a neviem čo s ním :)

@zareaguj


Diskusia k téme

michsamant
U mna najdes vela receptov, kde vyuzivam cerstvu vnat. Robim z neho aj pesto, aj ten recept tu mam na vareche.
2010
Koriander ma druhe meno azijsky petrzlen , cim viac ides k rovniku tak je petrzlen -vnat nahradena koriandrom a je to jedno ci je to Mexiko , India alebo Thajsko.U nas doma sa pouzivaju kvanta a su to listky, vnat aj koren a bez koriandra sa neda spravit naozajstna " cina " ale ked varis len europske neviem?
mijaita
@kikushinka v rukavicich a s plynovou maskou na obliceji bych ho vyrvala i s korenama a dala na kompost a hojne zahazela posekanou travou :-)
mijaita
@2010 vzdyt ja u toho take namalovala smajlika pres cely monitor ! Ja treba miluju okoraly chleba starsi, ktery jini davaji slepicim :-) Jsou jedinci, kteri se nemohou ani podivat na syrecky, dalsi k smrti nesnasi kopr ....ja to miluju....
Ovsem zeleny koriandr povazuji za to nejhorsi, co priroda vymyslela ! :-)
axenka
Ja ho pridavam aj do polievok a tiez, nadrobno nasekany, do fasirok.. Milujem vonu koriandra.. :-)
marcy
@mijaita :o)) sme dve.......zato semiačka koriandra zbožňujem a použivam,no zelený nemôžem ani cítiť
marcy
P.S.... je pravda,že sušiť som neskúšala,vraj vôňa sa zmení na príjemnú....
babidka
koriander pouzivam skor na azijske jedla ako na europske a pravdupovediac , dost casto ho kvoli rodine musim nahradzat normalnym listkovym petrzlenom - vraj je prilis aromaticky :-) Velmi rychlo ide do kvetu a preto ho v pravidelnych intervaloch stale na zahone "dosievam" aby som ho mala cerstvy .Trochu da pridavam do mleteho masa ked robim masove gulky , do zeleninovych fasirok , obcas do vajickovej pomazanky , do salatov , posypam s nim dusenu ci zeleninu ked ju robim ako prilohu .Suseny ma ovela jemnejsiu vonu . U nas doma uz vsak padla poznamka , ze suseny "smrdi" za mysacinou:-( ....nuz, kazdy preferuje inu vonu :-)
xenoclea
Koriander pouzivam - ked ho mam - takmer do cohokolvek: polievky, salaty, pecene veci, falafel, plnky do slanych kolacov... V Mexiku som jedla vyborny a uplne jednoduchy salat z nakrajanych paradajok, bielej sladkej cibule a hrby koriandru - mnam! Vyborny je aj do indickych polievok - na zaver pridat velku hrst, vypnut plamen a nechat dojst (ale o tom by ti asi viac povedala Miska...). Ja ho ohryzam aj sam - milujem ho!
alena45
niekedy si myslím, že musia byť najmenej dva druhy koriandra, lebo tiež som ho pestovala asi tri roky, snažila som sa mu prísť na chuť, ale zbytočne, vždy som ním jedlo len pokazila. Ale semiačka, to je iné, tie mi voňajú krásne a rada ich pridávam napr. k paradajkám.
babinka
@alena45 , suhlasim s tvojimi pocitmi, vnat mi smrdi a neviem sa nad to povzniest, skusala som to parkrat a nieeeeee, zato semienka pouzivam
lusinkab
Ja ho mam rada v azijskych jedlach,tam mi velmi pasuje k zmesi tych ostatnych korenin,tak isto do salatov a hlavne ked robim kremovu Mrkvovo koriandrovu polievku tak ta je uzasna :-)
2010
Aby som trochu doplietol diskusiu ked si pytate v azii koriander mozu vam dat aj tento "zubaty " koriander ngo gai ale aj Rau Ram





gabi58
Ja dávam koriandrovú vňať do tuniakovej pomazánky.
Zo semiačok /guličiek/ robím chlebové korenie.
Koriander a fenikel podrvím , pridám drvenú rascu a chlebové korenie je na svete.
michsamant
@gabi58 to tvoje chlebove korenie sa mi paci. Ja vzdy davam semienka len na vrch peciva a ked peciem chlieb tak robim vacsinou obycajny. Ale nabuduce urobim s korenim ako tu spominas.
2010
Pre tych co neznasaju koriander nech necitaju dalej , pre milovnikov v azii su najlepsia cast korene ,vzdy ich predavaju s listkami len pridat nakrajat na drobno ked sa dusi maso ako u nas petrzlen ovela ostrejsia chut :)