Rôzne

Kolačiky zo svadby

jarca - fotkajarca, 6. marca 2011

Milé varechačky, prosím Vás o radu. Jedla som nedavno výslužku zo slovensko - moravskej
svadby. Okrem iných výborných zákuskov tam boli malinke ozaj velkosti vlašského orecha
tvarohové kolačiky, čosi na spôsob moravských kolačov. Boli vynikajúce, boli plnené len
tvarohom a navrchu mali posýpku, všetky ako jeden ako sa hovorí. Môj starší syn nemôže
sliv. lekvar a veľmi mu chutili, tak by som ho chcela prekvapiť. Milé kolegyne na webe, aké myslite, že boli pred pečením velké, alebo je to také cesto, že nenakysne? Napíšte prosím
Vás svoje vedomosti, už vopred Vám ďakujem. Ja totiž pečiem moravské kolačiky, ale
také malinke nikdy nemam.

@zareaguj


Diskusia k téme

pavas
@jarca , je to z normálneho kysnutého cesta ktoré vyvaľkáš asi na 5 - 10 mm, na vykrajovanie použiješ malý pohárik, mama používala niečo medzi štamprlíkom a poldecákom. Na toto dáš za KL ochuteného tvarohu, môžeš pridať 3 ks hrozienka, zabalíš, poukladáš na vymastený plech, navrch dáš štipku posýpky a upečieš do zlatova. Bižšie info podám až pôjden na jar na moravu
jarca
Pavas ďakujem, je to dobra rada, určite mi to pomohlo, hĺadala som
aj na interne, sú tam rôzne recepty, ale takéto praktické rady sú
najcennejšie. Myslím ale, že to cesto je mastnejšie a menej droždia
treba dať.
jarca
Egreska dakujem, to vyzerá super cestíčko,,určite vyskúšam. A som
vdačná za také rýchle reakcie. Aj tejto stránke - VARECHA, chválim
kade chodím. :)))
baculata
Taketo buchty som jedla na Valassko-vsetínsku, pani mi dala tento recept-500 gr vyb.muka,3 zltky,125 gr.masla,stipka soli,kocka 42 gramov kvasnice,250 ml.teplé mlieko,asi 100 gr cukor.Vytvor cesto,nedaj kysnut, rozvalkaj a nastruhaj 1 stuženy tuk.Ja nedám celý,len dve tretiny.Ukladaj na obálku,3 krát-ako lístkove. Nakoniec rozvalkaj vykrajuj buchticky,pln tvarohovou plnkou-2 tvarohy,vanilka,cukor,rum troska,citr.kora,hrozienko-ale to len po 3 kusoch poloz na plnku-vytvor buchticku,palcom jemne urob jamku.Vrch buchty omoč do vyslahaneho 1 vajca s mliekom,polož na plech s papierom a do jamiek na buchtickach daj hustý slivkovy lekvar-trosku,posyp drobenkou-maslo,výb.muka,cukor pr.-nechaj podkysnut pec 15-20 minut na 170 C.Nie je to podrobne ale takto som recept dostala, rada ich robím,moje dospelé det už chcu len tieto.Pani, ktorá mi recept dala, bola velká šikovnica a ked som jedla od nej buchticky boli neuveritelne chutné.Dufam, že som trosku poradila.Zdravim Vás.
veronika353
Ve svých receptech mám uvedené moravské převalované koláče, to jsou ty, které se na Moravě pečou na svatbu.Podle toho receptu jsme je pekli i na mou svatbu před skoro 26 lety.Vyzkoušej, pokud budeš mít nějaké dotazy, ozvi se. V profile mám e- mail.
jarca
@baculata , dakujem za podrobnu odpoved aj s receptikom. Isto vyskusam aj toto cesto, to je asi to plundrove, nie? Kedysi som
chutnala take satocky a boli tiez vyborne, tvarohove.
sovka62
jarca, budú to tie, čo pridala @veronika 353. Jedla som ich a recept mi sľúbili a nedali, ale určite boli upečené namáčané do masla s rumom, to si pamätám.
jarca
@sovka62 , ja som tiez poziadala o recept, ale ci sa ku mne dostane
a kedy neviem, tak som sa rozhodla to skusit na tejto jedinecnej stranke. Viac ludi viac skusenosti, ze? Vdaka.
siskam
Baculata,už som si uložila. Určite vyskúšam.
mariaklara
Rada robím kysnuté koláče, pridala som si ich, určite vyskúšam, ďakujem všetkým, ktorí ste sem dali stránku. (egreska, pavas, baculata, veronika353 )
baculata
Pripájam sa k podakovaniu za príspevok od Pavasa, krásne čítanie, tuším som ani nedýchala na dovažok dediny Mutenice,Hovorany,
Cejc prechádzam v septembri denne, dufam že aj tento rok to bude tak, určite si spomeniem.
jarca
@pavas , dakujem za zaujimave citanie o juznej Morave. Urcite mi to
pomoze pri peceni. Este raz pekne dakijem a ak budes potrebovat
nejaku radu aj ja pomozem.