Toto som "objavila" na internete a tak sa s vami "podelim"
Upečte si čínske koláčiky šťastia
Soňa B. Karvayová (28.8.2003)
Nepoznám slovenskú rodinu, v ktorej by sa už roky tradične nevarila akási zbastardená
poslovenčená verzia „číny“. U nás to nebolo inak. Mali sme maminu čínu (mäso sa
marinovalo v maglajze zo zmesi korenia, ale najmä z vegety, vajca a brutálnej sójovej
omáčky) a čínu podľa maminej kolegyne (mäso s kapustou a medom). Úplný prevrat
preto spôsobil príchod prvej čínskej kuchárskej knihy do našej domácnosti.
Experimentovali sme s novými receptami, mnohé sa nezmazateľne usadili v rodinnom
toptene. Ďalší kultúrny šok nasledoval o viac ako desať rokov neskôr s inou kuchárskou
knihou. The essential Asian cookbook je nielen krásna a zrozumiteľná, ale doslova sýta
kuchárka. Stačí, aby som si v nej chvíľu listovala a cítim sa najedená. Aj keď,
pravdupovediac, čínskej (ázijskej) kuchyne nemám nikdy dosť, nech som ju jedla ako
často, ešte stále sa mi neprejedla. Ak aj vy patríte k jedincom podliehajúcim čaru a
zvodom čínskej kuchyne, nenechajte si ujsť posledné príjemne teplé dni a spravte si
piknik s atmosférou bájnej Ázie. Nemusíte sa preto feľať niekam na kopce, stačí si vyjsť
za mesto, alebo aspoň do parku, pri maximálnej lenivosti vyjdite do záhrady alebo na
balkón. Je jedno, či si jedlo pripravíte sami (a ako správni čínski kuchári zužitkujete pri
tom všetko, okrem mesačného svitu na hladine), alebo si ho prinesiete z najbližšieho
čínskeho bufetu. Nemusí toho byť veľa, radšej málo a viac druhov. Rozsvieťte lampióny,
vyštrachajte zabudnuté bambusové paličky, zapáľte decentnú vonnú tyčinku. Sadnite si
na zem a vychutnávajte si príjemný okamih. Aspoň na chvíľu zabudnite na problémy,
nemyslite na to, čo bolo, ani na to, čo bude. Ak by vás vaša budúcnosť predsa len
omínala, zahrajte sa na dobré víly a niečo pekné si želajte. Od želania nikdy nie je ďaleko k
jeho splneniu, mnohokrát sa o to už postará naše nenápadné, ale výkonné podvedomie.
Tak odhoďte rozpaky a želajte sebe a svojim najbližším len to najlepšie! Vyrobte si čínske
koláčiky šťastia!
Čínske koláčiky šťastia
3 vaječné bielky
pol hrnčeka kryštálového cukru
asi tretina malého masla
pol hrnčeka hladkej múky
asi 30 rozličných pozitívnych želaní alebo predpovedí
papier na pečenie
Predhrejte rúru na 180°C. Na plech rozprestrite papier na pečenie, na ktorý ste v
primeranej vzdialenosti od seba kružidlom nakreslili tri kruhy s priemerom asi 8 cm.
Vaječné bielky vyšľahajte na sneh. Pridajte cukor a rozpustené maslo a vymiešajte.
Pridajte múku. Hotové cesto nechajte postáť 15 minút. Pomocou plochého noža alebo
lyžice natrite cesto na kruhy (množstvo cesta: asi jeden a pol lyžičky, nemalo by to byť
veľmi hrubé, ani tenké). Pečte v rúre asi 5 minút, alebo kým okraje nemajú nádych
dohneda. Upečené koláčiky plochým nožom rýchlo odstráňte z papiera, do každého
vložte jeden papierik so želaním a koláčik preložte na polovicu. Potom preložte ešte raz
(respektíve ho iba tak „zalomíte“, najlepšie o okraj pohára alebo misky). Pracujte rýchlo,
lebo inak vám koláčiky stvrdnú a budú sa pri ohýbaní lámať. Nechajte vychladnúť.
Pokračujte so zvyškom cesta.
Hotové koláčiky dáme do väčšej misky, z ktorej si každý prítomný vyberie jeden kus.
Koláčik rozlomíme a prečítame si želanie (najlepšie nahlas, aby vás podvedomie lepšie
počulo). Zvyšok koláčika zjeme.
a hladala som recepty... chcela som vediet, ci mnou pripravene budu lepsie :-)
Som veľmi spokojná s týmto eshopom ako aj s koláčikmi šťastia.