Zdravá výživa

Kokosový olej-užitočné informácie

tinca - fotkatinca, 20. augusta 2011

Panenský kokosový olej:
Získava sa mechanickým procesom z bielej dužiny zrelých kokosov. Panenský olej musí byť vyrábaný z čerstvej surovej dužiny. Tá sa z rozbitých kokosov vydlabe špeciálnou škrabkou a vytlačí sa z nej husté mlieko. Je možné použiť rôzne metódy pre oddelenie oleja z mlieka. Najkvalitnejší olej poskytuje metóda centrifugového odstreďovania. Výsledný olej má príjemnú vôňu i chuť s jemnými tónmi kokosu a pri teplote nad 25°C sa mení v číru kvapalinu. Pretože behom výroby nie je tento olej tepelne spracovaný, zachováva si všetky výživné hodnoty.

V priebehu minulých desaťročí bola široká verejnosť oklamaná masívnou propagandou sójového priemyslu, ktorá označila tropické oleje za nezdravé. Údajne zvyšujú obsah cholesterolu v krvi a spôsobujú koronárne problémy (pretože je to „nasýtený“ tuk). Svetoví výrobcovia sójového oleja a iných lacných tukov si boli vedomí hodnoty kokosového oleja a jeho prínosu pre ľudské zdravie. Problém bol, že kokosy nemohli pestovať tak ľahko ako sóju či repku. Bolo teda potreba konkurenčný kokosový olej verejne zdiskreditovať.

Kokosový olej je v rastlinnej ríši výnimočný tým, že je zložený z nasýtených mastných kyselín, podobne ako sadlo. Aj preto bolo ľahké ho označiť za nezdravý. Dnes už existuje stovka výskumov, ktoré potvrdzujú pravý opak. Kokosový olej je veľkým darom tropickej prírody ľudom!

Zhrnutie:
- čisto rastlinná starostlivosť o celé telo i vlasy, skvelý kúpeľový i masážny olej s nádhernou jemnou vôňou, ideálny tiež po holení - ošetruje vysušenú a namáhanú pokožku (dermatologicky testovaný)
- ako potravina má antivirálny a antibakteriálny efekt (MCT)
- silne potlačuje kvasinky, plesne, kandidu (candida albicans)
- stimuluje metabolizmus, pomáha pri diabetu, nadváhe, poruchách štítnej žľazy, používa sa pri liečbe podvýživy
- má nižšiu energetickú hodnotu ako ostatné tuky, jeho trávenie je podobné skôr sacharidom

prevzaté z www.g8.sk


@zareaguj


Diskusia k téme

tinca
Už som ho aj objavila v jednej novej predajni so zdravou výživou u nás v PD, je balený v priehľadných hrubých sáčkoch, je tuhý a pri teplote na 25 st.C sa mení v tekutinu, ako sa v článku píše. Chcem ho vyskúšať, nie je to však lacná zálažitosť, nemám istotu v obsahu či je to 700 alebo 1 000 g a stojí blízo 8 eur.
michsamant
Kokosovy olej sice na varenie nepouzivam, ale obcas si ho davam na vlasy a masiruju sa nim aj male babatka v Indii pred kupanim.
megginr
ja to nechapem - ako mozem pomahat pri nadvahe ale aj pri podvyzive? :/
drobcek19
Pouzivam kokosovy olej a je uzasny. Pouzivam ho hlavne na pecenie a konzumovala som ho pri diete. Odporucam aj ked to nie je lacna zalezitost.
evanaaa
Niekde som ho videla, v niektorom superm.,tuším v Kauflande. A načo všetko sa dá okrem pečenia použiť, má dostatočnú výhrevnú teplotu? V Lídli bude od pondelka Ázijský týždeň, tam bude zasa olej sezamový, arašidový, a Wok olej - kombinovaný s príchuťou zázvoru a cesnaku, za podobnúcenu, ako uvádzaš, Tinca, ale len 250 ml balenie, len neviem, pre ktorý sa mám rozhodnúť. Nech niekto poradí, kto má skúsenosť.
tinca
@evanaaa arašidový je supeeer aj ja si pôjdem vziať má vysokú teplotu takže sa neprepaľuje, mala som aj wok, ale viac sa mi páči arašidový. Sezamový, je vraj dosť aromatický, to ma pou čila @michsamat ,tak ten nekupujem. No a ten kokosový, kamarát robí so zdravou výživou, vraj je hodnotnejší ako olivový. Záleží na tebe. Ináč aj tie thajské instan.rezance sú veľmi dobré,nevaria sa len sa namočia do horúcej vody.
tinca
@evanaaa ešte jeden typ na výborný olej a síce hroznový, lisuje sa z jadierok hrozna. Ja som ho kúpila v Lídli v takej krásnej fľaške, ochutený bylinkami a cesnakom. Patrí tiež k drahším olejom, ale cenu si už nepamätám.
evanaaa
Tinca, ten som myslím aj ja videla - hroznový, ale keď neviem, čo s ním, nekupujem. V drahom vyprážať nebudem, stačí len na ochutenie marinád, ap. tiež som si kúpila oleje v maličkých flaštičkách, mali viac druhov, mandarínkový, pomarančový, príchute - chilly, zázvor, cesnak, cibuľa, tiež sú dobré do marinád, ale len po kvapkách. Takže, ak dostanem, kúpim arašidový.
lianka
Ja by som sa chcela spýtať,či sézamový olej nemôžme pridať miesto tahini pasty, keďže tá sa robí zo sézamu, v obchode som sa s ňou ešte nestretla.
gieria
ja ho pouzivam ako krem :-) je super :-) a neobsahuje ziadne chemikalie ;-)
jolijoli
kokosovy olej tak ako vsetky potraviny aby mal svoje ucinky by mal byt lisovany a spracovany do 40 stipnov C inak sa z nich stavaju ima mastne, sladke vlakniny. Najdolezitejsie zlozky enzimy su fuc. Clánok a veci v nom popisane platia ak je kokosovy olej lisovany za studena.
jolijoli
to: Tinka obavam sa ze 1000g za 8€ je olej lisovany za tepla, teda je vhodny iba ako tuk na smazenie...

jolijoli
Tahiny sa vyraba tak ze sa zoberie sezamovy olej a prida sa do neho pomlete sezamove semiacko na jemno, to sa mixuje a vznikne zaklad na pomazanky... aj tu platí ze ak to pridame do hrnca a povaríme je to mrtve... Sezam obsahuje ako kazde semiacko vela strebatelneho a to je dolecite, ZELEZA a CALCIA. :)
jolijoli
kvalitna kokosovy olej najdete napriklad na www.anatura.sk
culik
Mam s nim len dobre skusenosti, je to skvela vec nielen v kuchyni, ale aj v kozmetickom vyuziti: masaz kokosovym olejom je uplny balzam hlavne pre suchu pokozku, vyborny je ako vyzivna maska na vlasy (pred umyvanim), pre suchu plet doporucujem vecer par kvapiek, hlavne v zime...a nesmiem zabudnut na vyuzitie ako alternativy k cisteniu zubov klasickou pastou, funguje prave vdaka jeho antibakterialnym ucinkom.
chillinka12
ja som našla kokosový olej aj v DM a napriek tomu že boli v tom istom regáli (takže ta ista teplota tam bola) boli niektoré tekuté a číre ako voda, niektoré tekute ale mliečnej farby a iné zas tuhe ako vazelína... prečo ? a ktorý je lepšie si zobrať ? lebi biele a tuhé su už straré ? dakujem :)
tiginko
@chillinka12 bod tuhnutia u kokosového oleja je 25 st. Ako som si všimla v DM býva na niektorých miestach v policiach dosť teplo od svietidiel, možno preto majú tie oleje rôznu konzistenciu, v miestach s vyššou teplotou sú tekuté, s nižšou tuhé. Na kvalite jeho konzistencia vôbec nič nemení
jankajanulka
ja ho tiez pouzivam ako v teplej tak aj v studenej kuchiny ako aj maslo na chlieb. je to nova potravina ktora si zasluzi mat miesto v nasej chladnicke. Ak smiem odporucit kde ho ja kupujem tak www.biokamo.sk
puritas
Na www.puritas.cz je kokosák za 4,3 eura/119,- Kč za litr. A posíláme i na Slovensko.