Panenský kokosový olej:
Získava sa mechanickým procesom z bielej dužiny zrelých kokosov. Panenský olej musí byť vyrábaný z čerstvej surovej dužiny. Tá sa z rozbitých kokosov vydlabe špeciálnou škrabkou a vytlačí sa z nej husté mlieko. Je možné použiť rôzne metódy pre oddelenie oleja z mlieka. Najkvalitnejší olej poskytuje metóda centrifugového odstreďovania. Výsledný olej má príjemnú vôňu i chuť s jemnými tónmi kokosu a pri teplote nad 25°C sa mení v číru kvapalinu. Pretože behom výroby nie je tento olej tepelne spracovaný, zachováva si všetky výživné hodnoty.
V priebehu minulých desaťročí bola široká verejnosť oklamaná masívnou propagandou sójového priemyslu, ktorá označila tropické oleje za nezdravé. Údajne zvyšujú obsah cholesterolu v krvi a spôsobujú koronárne problémy (pretože je to „nasýtený“ tuk). Svetoví výrobcovia sójového oleja a iných lacných tukov si boli vedomí hodnoty kokosového oleja a jeho prínosu pre ľudské zdravie. Problém bol, že kokosy nemohli pestovať tak ľahko ako sóju či repku. Bolo teda potreba konkurenčný kokosový olej verejne zdiskreditovať.
Kokosový olej je v rastlinnej ríši výnimočný tým, že je zložený z nasýtených mastných kyselín, podobne ako sadlo. Aj preto bolo ľahké ho označiť za nezdravý. Dnes už existuje stovka výskumov, ktoré potvrdzujú pravý opak. Kokosový olej je veľkým darom tropickej prírody ľudom!
Zhrnutie:
- čisto rastlinná starostlivosť o celé telo i vlasy, skvelý kúpeľový i masážny olej s nádhernou jemnou vôňou, ideálny tiež po holení - ošetruje vysušenú a namáhanú pokožku (dermatologicky testovaný)
- ako potravina má antivirálny a antibakteriálny efekt (MCT)
- silne potlačuje kvasinky, plesne, kandidu (candida albicans)
- stimuluje metabolizmus, pomáha pri diabetu, nadváhe, poruchách štítnej žľazy, používa sa pri liečbe podvýživy
- má nižšiu energetickú hodnotu ako ostatné tuky, jeho trávenie je podobné skôr sacharidom
prevzaté z www.g8.sk
www.biokamo.sk/Kokosovy-olej-kokos...