Rôzne

Klátovský olej

janara - fotkajanara, 25. decembra 2015

vysmážala som filé na Klátovskom oleji - de luxe v bio kvalite - ked
som ho kúpila, som sa vytešovala , že ide o slovenský produkt, sľubujúci zdravšie "vyprážanie", pre vysoký obsah mononenasýtených mastných kyselín, ktoré obsahuje až 82%, čím je možná tepelná úprava do 200-210C (pre porovnanie Raciol, Venus slnečnicový obsahujú tieto zložky 22-26%), no som sklamaná, jednak mi olej smrdel, pri smažení sa jeho "vôňa" zintenzívnila, no čo je najhoršie, filé bolo horké, pri konzumácii až štípalo v hrdle, rovnako dopadli aj vykostené kuracie stehenné rezne.
Máte niekto skúsenosť s týmto olejom ? Ak nie možno táto moja vám napovie, že ....už ho nekúpim

@zareaguj


Diskusia k téme

denyany
Ešte som o takom ank nepočula. Ale ak stretnem, obídem. A ktovie, možno blbá zhoda náhod, že ten tvoj bol taký. Ja takmer nevyprážam, možno 4 razy do roka. A ak, tak na kombinácii slnečnicového oleja a domácej bravčovej masti.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@janara , asi myslíš Klátovský olej. Áno, aj ja mám tú istú skúsenosť ako ty, ja som dokonca firme, ktorá ho vyrába aj napísala, že ten olej smrdí ako keby nejakým výrobným olejom, nevedela som ten smrad popísať, firma mi poslala dokonca dva oleje s ospravedlnením, že možno obchod zle olej skladoval, ale rovnako smrdeli aj tie dva čo mi poslali. Nakoniec som ich aj vyhodila. Je to tento olej  www.buslakoil.com
rulik
s týmto olejom síce skúsenosť nemám, ale s ryžou basmati áno, mal som niekoľko balení a každé smrdelo myšinou, už ho nekupujem
marika9
Ja som už dávnejšie tiež kúpila podobne nepoužiteľný olej. Bol to nejaký za studena lisovaný, myslím , že repkový alebo slnečnicový. Je to jedno, ale všetko jedlo smrdelo a malo výrazne horkú chuť. Nepoužiteľné skončilo v smetiach. Trochu drahá skúsenosť
janara
dr - áno je to on - pokazil nám štedrovečernú večeru, ked dám obal z ryby dolu, je to jedlešie, ale nie je to ono...
kedže prídu moji 3 synovci tak dnes im vysmážam čerstvé ryby aj kuracie rezne....na slnečnisovom oleji :)
Kátlovský použitý aj nepoužitý je už v kontajneri
Zase sa mi potvrdilo, že bio nie je vždy to najlepšie...
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@janara , vysmážaj v bravčovej masti, nie je to len moja rada, veľa ľudí sa vrátilo k bravčovej masti a urobili dobre
methi
@rulik ryza basmati vonia krasne orechovo, ak je cerstva, kvalitna a spravne skladovana. Asi si kupil nejaku prelezanu, zatuchnutu. Ja rada pouzivam ryzovy olej, je taky neutralny, co sa vone tyka. Na vysmazanie arasidovy.
dormella
Presne tak, na smazeni pouzivejte nejlepe arasidovy olej.
bubaya
@rulik mne basmati ryža tiež smrdí myšinou.. Mám známeho Thajca, keď je na Slovensku tak ju kupuje v Lidli, údajne je tam najlepšia, a vraj to takto má voňať. Asi máme iné nosy, čo je pre niekoho vôňa je pre naše smrad.
Ja som si takto kúpila drahý repkový panenský olej na šaláty v Rakúsku, a tiež mi smrdel, pritom bol čerstvý a dobre skladovaný a Poldi, Rakúšanka, povedala že to tak má voňať. Aj voňal - v kontejneri.
jeka
Použila som olej na vyprážaný karfiol,ale mám ho vo fritéze a karfiol chutil,ale mám ho 1:1 zmiešaný s fritolom.
2010
Kazdy virgin olej ma stale svoju specificku chut - preto sa predavaju pre tuto chut- vonu, ale vela ludom smrdia. Jeden z "najsmradlavejcich" je slnecnicovy, ale to iste by sa dalo povedat o horcicovom, ktory je ako keby si natierala stiplavu horcicu na chleba pritom je nenahraditelny v daktorych indickych jedlach. Azijske salaty si neviem predstavit bez kvalitneho aromatickeho sezamoveho oleja. A varit daco africke a nemat cerveny - mrkovy,virgin palmovy je strata casu. Ked chces smazit bez chuti jedine oleje su rafinovane - bez chuti.
Pre vela ludi co nepouzivaju bravcovu mast aj ta smrdi, takze utecencom sa nezavdacis.
evanaaa
Klátovský - nie Katlovský :) olej mám aj ja, robila som s ním len raz, ale nezaznamenala som žiadnu zmenu chuti alebo vône, ale som ho veľa nepoužila, lebo som aj zabudla že ho mám, používam totiž slnečnicový ( rakúsky alebo aj náš), ale risknem to a skúsim na ňom niečo smažiť, aby som sa na vlastné oči - teda na vlastný nos a jazyk ( chuť) presvedčila, ako to s ním vlastne je. Ja som ho kupovala v Kauflande.........
janara
dakujem za komentáre a mrzí ma ten nadpis, prepáčte....inak kúpila som ho tiež v Kauflande
tatty
Ja som ich dávnejšie kúpila oba - aj na varenie aj fritovací - a odvtedy už nie. Nepríjemne páchli obidva, viac som to neriskovala.
helica
som prekvapená, lebo ja som si ho práve obľúbila. Používam ho vo fritéze, na panvici vyprážam na bravčovej masti. Nepostrehla som rozdiel medzi Fritolom, tiež mám kúpené 1 celé balenie v Kauflande, zatiaľ nepoužité, dám si ale bacha.
evanaaa
Je možné, žeby sa nejaká šarža toho oleja nevydarila z nejakých príčin? Možno technická porucha alebo niečo iné, no uvidím keď ho ešte raz vyskúšam.
duliz
silne vonia po slnečnici...je pravda, že som na ňom nevyprážala, ale dávam si ho do pečiva...spolu so slnečnicovými semienkami a vtedy mi tá silnejšia aróma nevadí...mne sa celkom páči
janara
budem rada, ak dáte vedieť, ak ho vyskúšate...ja to už skúšať nebudem
silná aróma po slnečnici by nebola to najhoršie, i ked aj tá mi vadila, ale viac mi vadila výrazná horkosť jedla, dokonca až štípanie v krku
daniela15
ja ho mám doma tiež, aj som na ňom vyprážala, smrdel mi tak divne, myslela som si, že mám nejaké čuchové vidiny -), neviem, či ho ešte raz vyskúšam
janara
daniela15 .. a mala si aj zmenu chuti jedla?
daniela15
nejakú výraznú ani nie, len mi tá vôňa mi dosť prekážala a tak som si ani to jedlo nevychutnala
angiek
ja ho obcas pouzivam a ziadnu horkost necitim
ewitka
ja ho mám tiež doma a tiež mám podobné skúsenosti ako janara , aj keď tá prenikavá slnečnicová vôňa mi až tak nevadí, ale jedlo bolo tiež horké.
Na druhý krát som ho zmiešala s iným olejom a pri vyprážaní som teplotu znížila a už to nebolo horké. Ale už ho viacej nekúpim.
helica
ahoj @Janara , dnes som vysmážala šišky na spomínanom oleji a aj keď boli krásne usmažené, boli predsa horkavé, Mala si pravdu, pri vyprážaní mäsa som to nepociťovala, je predsa len výraznejšej chuti a tá horkosť sa tam naplno neprejavila, ako v jemných potravinách. Idem im aj rovno napísať.