Varenie

Kdo ví odpoví

klukodvody - fotkaklukodvody, 14. februára 2015

Prosím všechny kdo to znají.Byli jsme ve Vodním světě u Bojnic a pozvali nás na polévku.Byly to lidi z východu a říkali že se ta polévka menuje Máčanka.No něco tak dobrého jsem nejedl.Jestli někdo tu polévku zná,prosím mohli by jste mně dát recept?Díky oplatím jiným receptem.Jsem zde dnes poprvé a nemohu se vynadívat.Pokusím se také něco přidat.

@zareaguj


Diskusia k téme

klukodvody
Pre tatranočku.Vieš čo ja som tak starý a som rodený Čechoslovák tak viem po Slovensky hadam dobra a na dovolenku chodíme iba na Slovensko a lebo do termálov do Maďarska.Tuto reč nepoznám ale po Slovensky hej.
1x viera1
pusta1
do máčanky NEPATRÍ žiadna klobáska!!! je to jednoduchá veľmi chutná východniarska polievka bez papriky, len z kyslej kapusty, vody z kyslej kapusty, húb a zemiakov. nič paprikové do nej nepatrí, patrí k tzv. bielym slovenským polievkam.
1x jarca
pusta1
@klukovody , pripájam pre teba recept zo Slovenskej kuchárky
pre 4 osoby:
suroviny: 60 g údenej slaninky, 40 g hladkej múky, 1 a 1/2 l surovej kapustnice, 1/2 kg zemiakov, 300 g kyslej kapusty.
Postup:
pokrájanú slaninku rozškvaríme, pridáme múku, upražíme zásmažku,
zalejeme kapustnicou, pridáme osobitne uvarenú kapustu a spolu povaríme, na koniec pridáme olúpané a pokrájané zemiaky uvarebné v šupke.

ako vidíš, v tejto polievke nie sú žiadne koreniny, žiadna klobása /tá
patrí do inej slovenskej polievky napr. Zámelky/, nie je v nej ani kyslá smotana a dokonca ani huby.

osobne poznám túto polievku tak, ako je v Slovenskej kuchárke, avšak s hubami a to je verzia z Prešova, zrejme každá rodina si ju niečim ešte vylepší, napr. hubami, dobrou kyslou smotanou, nikdy nie klobásou.
tatranocka
Zadávateľ je svojprávny a keď sa pýta na jedlo,ktoré jedol,tak si z receptov vyberie :) Zbytočné je toto mudrovanie pri regionálnych jedlách.
Jedlo malo svoj vývoj a pridávalo sa určite podľa chuti a možností tej ktorej rodiny.Nechaj tak @svedka ...klasika.
pusta1
@svedka , to je tvoj názor :-)
napísala som, aký recept je v Slovenskej kuchárke a tá je hodne stará,
tiež verziu, ktorú poznám ja z Prešova z domácnosti.
aj to, že každá rodina si môže pridať svoje, napr. @sracz tu má tiež svoju verziu z domu, v tomto prípade nebola reč o reštikách.
mne je úplne jedno, čo si pridáš ty sama, čo si ty ochutnala v reštikách
autor si pýtal recept z domu, aký robili jeho známi, nie z reštaurácie.
ja som odpovedala len autorovi diskusie, nie tebe. ja som na teba neútočila, bolo by od teba inteligentné, keby si neútočila na mňa.
dakujem.
scharlott
Milé Varecháčky, prosím o kultivovanejšie písomne prejavy. Nevadí vám spôsob, akým sa prezentujete? Zvlášť, ak je tu niekto po prvykrát a teší sa na spoluprácu. Čo myslíte ako pôsobia vaše komentáre.
Vaše recepty sú skvelé rada sa nimi inšpirujem a vždy sa teším na nové, ste vynikajúce kuchárky -Varecháčky a tak dúfam, že sa vám podarí nájsť aj spoločnú reč. ĎAKUJEM
pusta1
@svedka , nikdy som nevarila len gulasoidné jedlá a ty to dobre vieš:-)
pozri, aj ked nie som v tvojej priazni, slušná môžeš byť, korunka ti z hlavy nespadne, to mi ver!
akosi priveľa vecí si zvládla v tvojom mladom veku pracovne, od admini, cez barmanku, prácu v Prešove a Bardejov po švédsku a severskú kuchyňu a ktovie - kde ešte z tvojej rodnej dedinky, ale budiž, nech je to tak, si veľmi šikovná :-)
nespochybňujem to a neútočím na teba napriek tomu.
o akom googlení a o akom vytáčaní tu rozprávaš, prosím ťa???, pridala som, to čo poznám, nič viac a nič menej.
prečítaj si zadanie.
nemienim sa s tebou hádať. to je len tvoj problém.
nechápem tvoju nekonečnú zlobu.
nemám pocit, že y toto autora diskusie zaujímalo.
pusta1
@k599 , nádherne si ma rozosmial DDDDD
máš pravdu, súhlasím s tebou :-)
potom to vidno na prejave dotyčnej dámy markantne :-)
1x pusta1
pusta1
@svedka , nielen to si stihla, ešte aj vysokoškolské štúdium a rodinku :-)
no vidíš, aká si veľmi šikovná!
1x pusta1
bezinka
@klukodvody - myslím si, že s máčankou je to jako s českou "bramboračkou", každý si ju robí po svojom... Na stránkach  halina.nova.cz
nájdete poslednú epizodu relacie U Haliny v kuchyni, v ktorej Halina varila máčanku, ako ju robievaju doma a nájdete tam i recept. Chystám sa ju tiež vyskúšať takto - sviatočnejšie.
klukodvody
Děkuji všem.Nerad jsem rozpoutal tak ostrou debatu.Ale vyzkouším hoci aké.Chci jen říct že třeba u nás populární Kyselo,které se dělá z chlebového kvásku je asi ve dvaceti podobách podle oblastí.
To samé je s Kulajdou a největší rozsah snad má Boršč.
Ale přátelé moji milí ta máčanka kterou jsem jedl byla podle toho co jsme povídali s uzeným kolenem,klobáskou,slaninkou a hlavně to chutnalo nejvíc PŘÁTELŠTÍ LIDÉ báječná pohoda,dovolenka a také jsem se dozvěděl potom co se podívali na číslo auta že jsme z Moravy tak že moraváci jsou Slováci co nedošli do Čech.Tu polévku uvařím v různých podobách,ale tu chuť nedám,protože tam bude chybět ta pohoda.To je jako polievkaod starej mamy to sa nedá.
Všem přeji krásný den a pokud budu přidávat nějaká jídla,pokusím se je napsatve slovenštině.
klukodvody
bezinka čekal jsem na tu máčanku od Haliny a také ji vyzkouším,ale jak píši v předchozím komentáři bude to jiné.
klukodvody
tatranocka děkuji za další tip podívám se i tam.Jinak já jsem také dost na TOP receptech.cz pod stejnou přezdívkou a i tam se dá něco zase z jiné kuchyně vyzkoušet
tatranocka
@klukodvody si milý :) Viem,že staršia generácia nemá s tým problém,ale mladí už nerozumejú,zvlášť v Čechách.A recepty píš kľudne v rodnom jazyku, to nie je problém (ak by niekto mal,opýta sa).Takže vitaj medzi nami :).
klukodvody
Určitě budu zkoušet snad to dám,ale tu příchuť přátelství která tam byla tu nemám.Určitě dám ten recept a dám i nějaké moje.Krásný den.
klukodvody
bezinka ten odkaz je super,tam to uzené koleno bylo,jen nahoru dali ještě rozškvařenou slaninku hned to odzkouším a dám vědět.
afataga
fuuuha, ze od 14 rokov u plotny, tak som zvedava na tvoje recepty, sem s nimi :-)
spetkasoli
@klukodvody , vitaj na vareske, len sa nezlakni niektorych komentarov, ale da sa to vydrzat, nie je to az tak zle, ale vari sa tu vyborne, je tu vela velmi sikovnych kuchariek a kucharov, od ktorych sa velmi rada ucim a vela skvelych receptov som si vyskusala a ulozila. Tiez vela velmi dobrych rad a napadov. Chodim sem velmi rada, je to pre mna bezvadny relax, len tie diskuse sa niekedy nevydaria, ale nie je tak zle, aby nemohlo byt horsie:). Ja sem radsej recepty ani nepridavam, abych sa vyhnula osocovaniu, som na to dost citliva a nemam rada hadky a spory. Takze prajem tu na vareche vsetkym krasnu pohidu a klud. Majte pekny vecer
klukodvody
Děkuji za přivítání i upozornění na negativní komentáře.Dám si pozor a pokusím se něco přidat,ale dneska jsem se snažil a zase se mně to vše smazalo,tak se to budu muset naučit jak to funguje.Krásný večer
mijaita
@klukodvody tak já myslela, kdovi co je to ta "máčanka" a ono je to "obyčejná" couračka, jak jsme ji rikali doma. Zelí, houby, trochu jíšky. Žádná paprika. A když mám párek, nebo uzené či klobásu, přidám, nebo nepřidám. Nebo uvařím z uzeného vývaru. Výborná polévka, polévka mého dětství i prvních pokusů o vaření.
A s tou atmoškou to chápu!! To dělá hrozně moc.
Vítej! :-)
klukodvody
viera1 děkuji to je velmi podobné té co jsem jedl.To musím rychle vyzkoušet.