Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept)

Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept)
Foto: alexdidi
alexdidiAlexdidi, recept pridal: 17. februára 2012 7:02Ďalšie jeho recepty

Mačanka je tradičným východniarskym jedlom a má aj mnoho podôb.Aj ja som tu už jednu(raňajkovú) pridala.Toto je iná,pochádzajúca zo severovýchodu Slovenska a je veľmi,veľmi dobrá,vyskúšajte,neobanujete.......

Suroviny

4-6
porcie
20
minút
príprava
30-40
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Na 1PL masti orestujeme jednu nadrobno pokrájanú cibuľu do sklovita a pridáme aj pokrájaný(pretlačený) cesnak.Pridáme mäso pokrájané na menšie kocky.Opečieme,osolíme.
Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 1

2

Sušené huby namočíme aspoň na hodinu do studenej vody.Potom ich pokrájame na menšie kúsky.
Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 2

3

Huby,bobkové listy a bouquet garni pridáme k mäsu,podlejeme vývarom alebo vodou a udusíme do mäkka.Ja si bouquet garni,teda bylinky alebo koreniny dávam do sitka na čaj a zavesím na okraj hrnca,ale môžu byť aj zviazané v kúsku gázy.Po udusení mäsa bouquet garni vyberieme.
Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 3

4

V juške dobre rozšľaháme múku a vlejeme do uduseného mäsa a húb.Neudávam množstvo jušky a vývaru,lebo to závisí od jeho kyslosti,takže si to musíme odsledovať a prípadne postupne dolievať buď vývar(vodu) alebo jušku.Ja robím mačanku hustejšiu,nie ako polievku a jemne kyslú.Moja mamička niekedy varila mačanku tak,že do uduseného mäsa priliala jušku a do vriacej prisypávala múky a rýchlo miešala a varila.Vždy sa však vytvorili hrudky,ktoré mne vadili a tak som jej potom navrhla rozmiešanie múky v juške a odvtedy už aj ona varila týmto spôsobom.Pravda,chuť sa tiež trochu zmenila,ale chutí aj takto výborne.
Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 4

5

Na zvyšnej masti opražíme do zlatista väčšiu cibuľu pokrájanú nadrobno.
Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 5

6

Zlatistú a voňavú cibuľku prilejeme do uvarenej mačanky a zamiešame.Podľa potreby ešte dosolíme a dokoreníme.
Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 6

7

Najlepšie chutí,ak si ju naberáme priamo kúskami dobrého čerstvého chlebíka priamo z taniera.Preto má byť mačanka dostatočne hustá,lebo chlebík do nej MÁČAME,ale aj lyžicou si môžeme pomáhať.Mne sa už znova slinky zbiehajú....milujem toto naše fajnové slovenské jedlo....Prajem aj vám DOBRÚ CHUŤ!
Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 7



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (3,5 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • danculka, 17. februára 2012 o 13:04
    Tak toto som ešte nevarila,vyskúšam...


  • sneica, 17. februára 2012 o 14:20
    pozerala som s mojou dcerkou nejaky dokument v telke kde sa varila macanka...moja mala si to hned aj spravne vysvetlila ze macanka je polievka do ktorej sa maca chlebik ...a obcas mame macanku aj s paradajkovej polievky....tento receptik sa mi paci a rada vyskusam...:)


  • babav, 17. februára 2012 o 22:16
    Nepoznam ,sudim iba podla ingrediencii ....to musi byt urcite pochutka;-)


  • alexdidi, 18. februára 2012 o 05:11
    @babav ,áno,je to naozaj pochúťka,ktorá patrí k mojim najobľúbenejším jedlám...


  • janikbj, 19. februára 2012 o 09:53
    milujem macanku, my robime takto » www.mimibazar.sk/recept.php?id=22657&user=61360,...
    ale svokra robi tiez s bravcovym masom a chutia mi obidve verzie. velmi vdacne jedlo :-)


  • alexdidi, 19. februára 2012 o 10:42
    @janikbj ,mačanka sa naozaj asi v každom dome robí trochu inak.Tiež ju robím na viac spôsobov,ale neprišla som na chuť tej so smotanou,ktorá sa práve varí v mojom regióne.Tiež mám radšej ochutenie cibuľkou ako slaninkou.Keď ju robím mäsovú,hubovú alebo mäsovo-hubovú,tak najprv varím suroviny bez jušky do mäkka a až potom pridávam jušku,lebo v kyslom ich treba veľmi dlho variť,čo sa mi vidí zbytočné(ako aj v tvojom pridanom linku).Vždy je to však pochúťka.Na Slovensku sú však už asi viac známe jedla iných krajín ako tie naše tradičné,čo je na škodu,myslímsi........


  • frauakbari, 22. apríla 2012 o 21:25
    &Alexdidi...fajna muši byc tvoja mačanečka...až še mi zacnelo za Kelemešom,za domovom :) ja robím len klasickú bez mäska a húb,ale vyskúšam aj túto tvoju a k nej si upečiem domáci chlebík...to bude pochúťka :P


  • alexdidi, 24. apríla 2012 o 05:55
    @frauakbari ,ver mi,že to pochúťka bude.Prajem teda Dobrú chuť!


  • mracik9, 24. novembra 2012 o 18:47
    Tak túto rusnacku mačanku som jedla u mojej švagriny,bola výborná.


  • vareska1, 3. apríla 2013 o 23:19
    joooooj, tak toto som nemala vidiet - teraz o polnoci, ked som hladna ako vlk :-) ... ale si mi narobila chute .... milujem macanku, tiez ju varievam, ale nezvyknem davat masko, ak, tak len nejake udene, prip. klobasku



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Orechovo-chrenová nátierka
Po rokoch moravské vinárky opäť ožili. Pod taktovkou Evy Kloudovej vydali nedávno voľné pokračovanie Kuchařky moravských vinařek.

Jesenná chrípka nechutí naozaj nikomu
- Inzercia -
Prichádza jeseň a s ňou aj zvýšená záťaž na váš organizmus. Pripravte sa.

Varecha 38/2014: Pivová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 19. septembra v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 38/2014: Pivová kuchárka Pivová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 19. septembra v denníku Pravda.


TOPlist