Mäsovo - hubová mačanka fotorecept

alexdidiAlexdidi, 66 ročná žena, Prešov, 17. februára 2012 7:02
Ďalšie jej recepty »

Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept)Foto: alexdidi

Mačanka je tradičným východniarskym jedlom a má aj mnoho podôb.Aj ja som tu už jednu(raňajkovú) pridala.Toto je iná,pochádzajúca zo severovýchodu Slovenska a je veľmi,veľmi dobrá,vyskúšajte,neobanujete.......

4-6
porcie
20 min
príprava
30-40 min
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 hrsť
2 ks
4 strúčiky
2 ks
3 PL
asi10 PL
 (voda)
 (voda z kyslej kapusty)
  (celé č.korenie,nové korenie,rasca celá)

Postup prípravy

  1. 1

    Na 1PL masti orestujeme jednu nadrobno pokrájanú cibuľu do sklovita a pridáme aj pokrájaný(pretlačený) cesnak.Pridáme mäso pokrájané na menšie kocky.Opečieme,osolíme.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Sušené huby namočíme aspoň na hodinu do studenej vody.Potom ich pokrájame na menšie kúsky.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Huby,bobkové listy a bouquet garni pridáme k mäsu,podlejeme vývarom alebo vodou a udusíme do mäkka.Ja si bouquet garni,teda bylinky alebo koreniny dávam do sitka na čaj a zavesím na okraj hrnca,ale môžu byť aj zviazané v kúsku gázy.Po udusení mäsa bouquet garni vyberieme.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V juške dobre rozšľaháme múku a vlejeme do uduseného mäsa a húb.Neudávam množstvo jušky a vývaru,lebo to závisí od jeho kyslosti,takže si to musíme odsledovať a prípadne postupne dolievať buď vývar(vodu) alebo jušku.Ja robím mačanku hustejšiu,nie ako polievku a jemne kyslú.Moja mamička niekedy varila mačanku tak,že do uduseného mäsa priliala jušku a do vriacej prisypávala múky a rýchlo miešala a varila.Vždy sa však vytvorili hrudky,ktoré mne vadili a tak som jej potom navrhla rozmiešanie múky v juške a odvtedy už aj ona varila týmto spôsobom.Pravda,chuť sa tiež trochu zmenila,ale chutí aj takto výborne.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na zvyšnej masti opražíme do zlatista väčšiu cibuľu pokrájanú nadrobno.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zlatistú a voňavú cibuľku prilejeme do uvarenej mačanky a zamiešame.Podľa potreby ešte dosolíme a dokoreníme.

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Najlepšie chutí,ak si ju naberáme priamo kúskami dobrého čerstvého chlebíka priamo z taniera.Preto má byť mačanka dostatočne hustá,lebo chlebík do nej MÁČAME,ale aj lyžicou si môžeme pomáhať.Mne sa už znova slinky zbiehajú....milujem toto naše fajnové slovenské jedlo....Prajem aj vám DOBRÚ CHUŤ!

    Mäsovo - hubová mačanka (fotorecept) - obrázok 7
ohodnoť recept:
Hlasovali 2 ľudia (3,5 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist