Varenie

Kde som urobila chybu

evkalibka - bez fotkyevkalibka, 30. septembra 2012

Prosím poraďte, ukladala som si zaváraniny a zistila som, že sa mi pokazili strúhané jabĺčka v pohári. V niektorom som našla pleseň na vrchu pod víčkom a v niektorých aj vo vnútri jabĺčok.Poháre som naplnila síce po vrch ale som ich nenatlačila. Sterilizovala som ich pri bode varu 5 až 7 minút.

@zareaguj


Diskusia k téme

hviezdickaz
Ja osobne mam zle skusenosti zo struhanymi jablkami,ako aj s hruskami,aj mne sa kazili,tak som ich prestala robit. Ja by som ich sterilizovala urcite dlhsie a pri nizsej teplote. Viem,ze niekto dava aj pomocku na konzervovanie od dr.oetkera.
marikafil
Ja som robievala dlhé roky takýto polotovar a neviem o tom, že by sa mi pokazil čo len jeden pohár. Dôležité je, aby boli dobre natlačené v pohároch a zvyšnú šťavu som zliala a dala deťom vypiť len tak. Sterilizovať určite dlhšie.
lucylee
Ja som to uz vzdala. Skusala som aj natlacit a stavu sme vypili a kratsie sterilizovat. Skusala som aj dlho sterilizovat. Skusala som s cukrom aj bez cukru a kazia sa stale. Takze ja mam zle skusenosti.
baty
Sterilizovat urcite aspon pol hodinu pri nizsej teplote, pretoze jablcka sa vo vnutri pohara pri vysokej teplote a kratkej dlzke sterilizovania nestihnu dokladne vysterilizovat, roky takto sterilizujem jablcka a vydrzia aj tri sezony.Stavu z jablcok tiez vytlacam a jablcka natlacim, netreba sa bat skusat urcite sa ti to podari, ja to sterilizujem len tak od oka, necham nech si to pomalicky vrie hadam aj hodinu, su vyborne a ozaj pouzitelne v dobe ked su sezony bez jablk.Prajem vela uspechov.
valeri
Ja ich robievam roky rokúce, ale stane sa mi výnomočne, že sa nejaký pohár pokazí, obyčajne "nechytí víčko ako má". Ja sa s tým veľmi nehrám, nastrúham a natlačím ako vládzem, nežmýcham, lebo potom boli v koláči suché. Sterilizujem ako ostatné kompóty- na 80 st. 15-20min. Alebo v pare pri vriacej vode asi 7 min.
valeri
Ešte chcem dodať, že všetky víčka tesne pred zatváraním vyvarím asi minútu vo vriacej vode, necham ich v nej a lyžicou si ich vyberám a také horúce zatváram. Robili sme to tak doma a robím to aj ja dodnes, sú aspon 100 %-ne vydenzifikované a horúce sú " mäkšie " a ľahko sa zatvárajú. Ale to asi poznáš aj Ty.
ancicka
Urob tak ako ti radí @baty ,ja to tiež takto robievam a tiež mi vydržia aj tri sezony.určite sa ti neskazia.Jablká sa musia prehriať aj vo vnútri a vtedy nekysnú.
afataga
ja som to robila iba raz asi pred 10-timi rokmi, lebo sme dostali strasne vela jablk a vobec som nevedela, ze sa to moze pokazit, ani ma to nenapadlo, tak asi preto sa mi to nepokazilo :-) do poharov som natlacila iba mierne a nie uplne po vrch, nechala som aj cast stavy a sterilizovala som asi 40 min.
evkalibka
ďakujem za rady, skúsim ich dlhšie sterilizovať, niekedy dávno som ich už zavárala ale nepamätám ako dlho. Určite ich teraz nechám aspoň polhodinu.
marianne
Jaich strerelizujem v rure,ale hodnu chvilu.Natlacim do poharov,zavieckujem,ale v poslednej dobre pouzivam len srobovacie pohare a necham strerelizovat aj 50-60 minut na 150.Az kym vo vnutri flase nebublinkuju,musia sa varit.Spravne podotkla @ancicka ,ze musia byt prehriate aj zvnutra.Tiez sa nekazia.Teraz som spravila 12 velkych poharov a z minuleho roku mam este dva,su v pohode.
babidka
Skus aj dobre vysterilizovat flase aj viecka predtym , ako tam das jablcka . Flase sterilizujem v mikrovlnke - prazdne ciste flase dam do MV a zapnem na 750W na 2 min . Necham ich v nej vychladnut , keby si ich hned vyberala tak by ti mohli popraskat .No a potom jablcka sterilizujem 20-25 min. pri 80°C .Nikdy sami nekazia .
elian44
Musím povedať, že ja ani nesterilizujem, povarím, natlačím do pohárov a nechám vychladnúť pod perinou. Sem tam sa mi nejaký pokazí, keď nechytí viečko, ale takých 99% vydrží aj niekoľko rokov.
bahadur
Opravdu to chce pořádně natlačit .Sterilovat kolem hodiny-vnitřek se musí prohřát a vydrží dokud se nespotřebují. mám asi 20 flaší od loňska a jsem rád,že vloni jsem jich udělal víc.Letos je u nás na stromech jenom listí,květnový mráz všechno spálil.Tak místo jablek dělám do flašek zelí nebude štrůdl tak bude zelňačka.
klaura
tiež si strúhané jabĺčka robím dlhé roky ... podľa mňa je základom dobré natlačenie zmesi do čistých pohárov a zatvoriť vyvarenými víčkami ... sterilizujem krátko, len aby víčko chytilo ... NIKDY ich ale nedávam pod šroubovacie víčka ... u tých som si neni istá ich chytením ... používam zatláčacie a podľa možnosti nové ... strúhané jablká sa mi nekazia a vydržia aj tri roky bez zmeny akosti ...
arasidka
nečítala som všetkypríspevky, snájď sa budem opakovať, ale moja rada je takáto: píšeš, že ich napĺňaš až po povrch - to nerob, obsah pohára akýkoľvek, aj lekvár - musí byť cirka 2 cm pod okraj, keď sa to zavára, vytvára sa tam podtlak a tým pádom sa viečko potom lepšie prichytí, tento rok mi chytili všetky oháre - aj s detskou výživou, aj so strúhanými jablkami, alebo jablkový kompót. Ala -aaaaaale... ešte ma čaká dáke dozaváranie - tak uvidím, či budem mať úspech dokonca.
evkalibka
ešte raz ďakujem, dnes som zavarila jednu dávku, dávala som jabĺčka pod nové víčka a sterilizovala som ich viac ako pol hodinu, počkám zo dva týždne a potom ešte skúsim, lebo na rok jabĺčka nemusia byť.
sovka62
@babidkina rada je hodná zlata, sterilizovanie pohárov v mikrovlnke spomínala už pred časom. Odvtedy som takto sterilizovala všetky poháre, ktoré som išla použiť a dokonca tak sterilizujem i poháriky a viečka (plastové) z jogurtovača. Šetrí mi to prácu. Predtým som poháre vždy vyumývala, suché poukladala hore dnom na papier v prepravke, zvrchu zakryla papierom, ale aj tak som sa ich bála rovno použiť, radšej som ich umývala ešte raz. Teraz ich len rovno suché strčím do mikrovlnky a hotovo. Ďakujem za radu, @babidka.