Varenie

Kačacia-husacia pečeň - pomoc

mamenka - fotkamamenka, 7. novembra 2010

Milí varecháči, poraďte mi, ako mám kupovať kačaciu alebo husaciu pečeň. Ktorá je lepšia? Ako rozoznám pri kúpe, či je čerstvá, či je dostatočná, má mať viac masti alebo viac pečene? Môže sa zamraziť? Ako ju mám spracovať po kúpe?
Ja ju nekonzumujem, chcem ju darovať.
Dopredu ďakujem za rady.

@zareaguj


Diskusia k téme

enge149
ja nakupujem iba občas,ale na trhu ,k´de je naozaj čerstvá,vonia,nemá fľaky a dá sa aj zamraziť/cena je tam vyššia,ale tá kvalita stojí za to,práve teraz v čase kŕmenia kačíc a husí domácou kukuricou/na trhu v Nitre,tie babky../
kimlo
ja mám doma mrazenú husaciu, dajte nejaký recept čo s ňou...
enge149
pečeň umyjeme,dáme do kastrolika podlejeme vodou/nesolíme/ a dusíme na malom ohni,kým sa nevyparí šťava a nezostane nám iba fajinový žltý tuk..odložíme,pečen vyberiemem,pokrájame,posolíme podľa chuti a podávame s chlebíkom,uhorkou,feferónkou..mňam,je mäkkučká,výborná a ten tuk nalejeme do malého porárika dáme do chladničky a natierame na chlieb alebo na "hriatô",nazdravie"/toto je poda mojej babky starý a osvedčený jednoduchý recept/
kopretina
Moje babička husí játra pekla na husím sádle, nesolila, zapíchla tak 3-4 hřebíčky (klinčeky?) - dala se pak namazat na chlebík - ňam, sice nezdravé, ale móc dobré. A vůbec většinou všechno co je dobré a příjemné je buď nezdravé a nebo nemorální. A jednou za čas?
dogagador
kimlo, si mi narobil chut ! kopretina napisala dobry recept, moja mama, stara mama, ex-svokra - vsetky to robili tak, ja tiez a je to fakt bezvadne. skoda varit kacaciu/husaciu pecienku vo vode.
inak mozem poradit: kupit kuracie pecienky, kacicu/hus a tuk z upecenej kacice/husi pouzit na kuracie pecienky, postup rovnaky...
sovka62
Kopretina pridala správny recept. Ak sa pečeň dusí na vode, stratí hodne objemu a to je škoda. Treba ju vložiť do roztopenej husacej (kačacej) masti, nie do horúcej, musí byť len vlažná a pomaly pražiť na malom plameni. Veľkosť zostane skoro nezmenená a je mäkkučká, naozaj sa dá natierať na chlieb.
kimlo
Už som si zohnal aj husaciu masť.. takže to asi podusíim, nakrájam, dám do pohára a zalejem masťou, môže byť?
palokuchki
Aj ja peciem husaciu pecienku na husacom tuku alebo bravcovej masti. Je naozaj vyborna.
furdica
Niekedy ,ked nie je dost vykrmena hus a menej kvalitna pečen ju prešpikujem cesnakom a pomali dusím na husacej masti je vyborna Poznam recept od Santnerovei _20-te,40-te roky min stor. kde husaciu pečen prešpikovali mandlami obielenymi zabalili do vnutorneho husieho sadla a piekli dokonca som čitala aj o plneni pečene lanyžami . ale to asi nie je pre naše penaženky to je francuzky recept Inak ak nie je dost biela -pečen treba ju na noc namočit do sladkej smotany a potom dusit
mircik
používam maďarský "Gundel recept": husaciu pečeň pred úpravou vložiť na 1 hod. do mlieka. Jemne osoliť a opiecť v husacej masti, pridať troch č. korenia a krúžky cibule, keď sa začne cibuľa opekať-pridať 1-2 deci vína a trochu vody - prikriť - dusiť - občas trochu podliať - dopiecť v horúcej rúre
mamenka
Ďakujem Vám všetkým za rady. Zajtra mi držte palce, idem ju kúpiť. A potom ju snáď budem vedieť upraviť. Dám vedieť. :-)))
mamenka
Milí varecháči, keď som na trhovisku kupovala (samozrejme som sa riadila vašimi radami) pečeň, rozhodla som sa pre husaciu - bola krásne ružová. Veľmi-veľmi pomaly som tuk roztopila a zľahka vložila pečeň. Nádherne sa vypiekla a upiekla. Keď som ju potom (len časť) upravila podľa receptu z Varechy (na dubákoch), chutila excelentne a zožala som - myslím si - zaslúžený úspech.
Verím, že keď darujem druhú časť, aj obdarovaná z nej bude mať takú radosť, ako moja rodina pri konzumácii. Aj v to verím, že ju bude upravovať podľa vašich rád.
Ešte raz vám všetkým ďakujem za rady, je úžasné mať takých a toľkých radcov. :-)))))