V parku som našla krásny strom gaštana jedlého. Zobrala som zopár plodov zo zeme. Hnedý obal som narezala do kríža a dala variť. Gaštany som uvarila. Teraz ich chcem očistiť, ale nie je to jednoduché. Vrchný tvrdý obal ide krásne dolu, ale pod ním je ešte jeden tenký obal. Chutí trpko a preto asi musí ísť preč. Okrajujem ho nožom, no je to piplačka a strašne veľa odpadu. Nemáte nejaký fígeľ, ako sa toho obalu zbaviť? Vopred ďakujem.
@zareaguj
Pár som skúsila aj upiecť, ale aj tak som ich nevedela ošúpať. Možno ide o takú odrodu. Ale ďakujem pekne za nápad s pretláčaním cez sito. To by mohlo fungovať. Chcela by som ich ešte nazbierať viac a ako pyré zmraziť :-)
Ja narezané namáčam cez noc, potom dám do mierne osolenej vody zovrieť. Keď voda začne vrieť, tak ju zlejem a pečiem v rúre vyhriatej na 200°C (s ventilátorom) 20 minút. Vyberiem z rúry a nechám asi 10 minút prkryté, potom čistím. Obvykle to ide úplne ľahko a vylúpnu sa celé gaštany, ale fakt je, že som už mala také gaštany, že sa nedali vôbec vylúpnuť. Lenže tie ani chuťovo za nič nestáli. Takže to asi dosť záleží od ich kvality:)
Samozrejme, že sa dajú. Napríklad v záhrade u mojej sestry sa dali, kým jej gaštan nevyschol:)
Ale vážne, čo viem, tak v Jelenci je veľká gaštanica. Modrý Kameň bol tiež známy pestovaním gaštanov, ale tam mali veľké problémy s ochorením stromov. Takže neviem aká je teraz situácia.