Rôzne

Jedlé gaštany

natascha1 - fotkanatascha1, 26. septembra 2023

V parku som našla krásny strom gaštana jedlého. Zobrala som zopár plodov zo zeme. Hnedý obal som narezala do kríža a dala variť. Gaštany som uvarila. Teraz ich chcem očistiť, ale nie je to jednoduché. Vrchný tvrdý obal ide krásne dolu, ale pod ním je ešte jeden tenký obal. Chutí trpko a preto asi musí ísť preč. Okrajujem ho nožom, no je to piplačka a strašne veľa odpadu. Nemáte nejaký fígeľ, ako sa toho obalu zbaviť? Vopred ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

mamec
Pre toto radšej gaštany pečiem, ako varím, aj keď ani pri pečených nie je úplná záruka, že pôjde šupka ľahko odstrániť. Viem, že sa gaštany pretláčajú cez sito, myslím, že som to aj raz robila, keď som ich dostala väčšie množstvo a potrebovala som ich zamraziť.
natascha1
@mamec (26.9.2023 10:44)
Pár som skúsila aj upiecť, ale aj tak som ich nevedela ošúpať. Možno ide o takú odrodu. Ale ďakujem pekne za nápad s pretláčaním cez sito. To by mohlo fungovať. Chcela by som ich ešte nazbierať viac a ako pyré zmraziť :-)
brendaa
U nás sa dajú nájsť jedlé gaštany? To som nevedela. :D
karolka
Ja mám skúsenosť, že každý gaštan treba narezať - plytký zárez, ale dôrazný, aby sa prerezala vrchná vrstva, potom namočiť do studenej vody minimálne na hodinu. Potom vodu zliať a dať piecť do rúry. Teplotu, ani čas si už presne nepamätám, ale počítam tak (možno) hodinu, alebo slabšiu hodinu, cca 170 stupňov C. Po upečení lúpať cez ten zárez.
mamec
@karolka (27.10.2023 15:15)
Ja narezané namáčam cez noc, potom dám do mierne osolenej vody zovrieť. Keď voda začne vrieť, tak ju zlejem a pečiem v rúre vyhriatej na 200°C (s ventilátorom) 20 minút. Vyberiem z rúry a nechám asi 10 minút prkryté, potom čistím. Obvykle to ide úplne ľahko a vylúpnu sa celé gaštany, ale fakt je, že som už mala také gaštany, že sa nedali vôbec vylúpnuť. Lenže tie ani chuťovo za nič nestáli. Takže to asi dosť záleží od ich kvality:)
mamec
@brendaa (10.10.2023 09:24)
Samozrejme, že sa dajú. Napríklad v záhrade u mojej sestry sa dali, kým jej gaštan nevyschol:)
Ale vážne, čo viem, tak v Jelenci je veľká gaštanica. Modrý Kameň bol tiež známy pestovaním gaštanov, ale tam mali veľké problémy s ochorením stromov. Takže neviem aká je teraz situácia.