Pred dvomi rokmi som do diskusie pod
varecha.pravda.sk/diskusie/jablkovy-most-/1497-forum.html...
pridala otázku na téma: Čo robiť, keď otvoríte veľkú sklenicu nastrúhaných jabĺk a on začal prebiehať proces kvasenia.
Ešte raz ďakujem všetkým diskutujúcim za rady. O radu som oslovila zopár šikovných lidí v mojom okolí čo si o tom myslia (moc toho nevedeli) ... až na jednu výnimočnú dámu, ktorá mi poradila, aby som do nastrúhaných jablčiek nepridávala ŽIADNY CUKOR!!, len ich nastrúhať, dobre napchať do čistých zavarovacích skleničiek, pridať kyselinu sorbovú, dobre zatiahnúť viečka, zavariť a JE TO!!
Skutočne! Z chyby som sa poučila. Tento rok ani s jedinou zavarenou sklenicou (rozmerovo rôznych) žiadny problém zatiaľ nenastal a verím, že tak i ostane.
Naopak, nastrúhané jabĺčka sú omnoho delikátnejšie, výborne sa hodia aj k priamej konzumácii (vynikajúce BIO laxatívum). Keď Pán Boh dá a aj toho roku bude úroda jabĺčiek opäť v hojnosti, zavarujem len bez cukru.
Jabĺčka vždy pred sterilizáciou okrájame; Pár koláčikov som piekla aj s nastrúhanou slupkou, a rozdiel vo výsledku nebol znateľný.