Rôzne

Jablkový mošt II.

douglas - fotkadouglas, 11. marca 2013

Pred dvomi rokmi som do diskusie pod
 varecha.pravda.sk/diskusie/jablkovy-most-/1497-forum.html...

pridala otázku na téma: Čo robiť, keď otvoríte veľkú sklenicu nastrúhaných jabĺk a on začal prebiehať proces kvasenia.
Ešte raz ďakujem všetkým diskutujúcim za rady. O radu som oslovila zopár šikovných lidí v mojom okolí čo si o tom myslia (moc toho nevedeli) ... až na jednu výnimočnú dámu, ktorá mi poradila, aby som do nastrúhaných jablčiek nepridávala ŽIADNY CUKOR!!, len ich nastrúhať, dobre napchať do čistých zavarovacích skleničiek, pridať kyselinu sorbovú, dobre zatiahnúť viečka, zavariť a JE TO!!

Skutočne! Z chyby som sa poučila. Tento rok ani s jedinou zavarenou sklenicou (rozmerovo rôznych) žiadny problém zatiaľ nenastal a verím, že tak i ostane.
Naopak, nastrúhané jabĺčka sú omnoho delikátnejšie, výborne sa hodia aj k priamej konzumácii (vynikajúce BIO laxatívum). Keď Pán Boh dá a aj toho roku bude úroda jabĺčiek opäť v hojnosti, zavarujem len bez cukru.

@zareaguj


Diskusia k téme

ericka
@douglas ,ja zaváram postrúhané jablká tak,že ich dobre vyžmýkam a nepridávam do nich vôbec nič.Žiadny cukor,ani kyselinu.Len fľašky na zaváranie nenaplním celkom po okraj,aby ostalo ešte voľné miesto.No a potom už len klasicky sterilizujem.Takto mi vydržia,vôbec sa nekazia,mám aj viacročné...
douglas
@ericka , díky za rady, škoda, že si na Vareche od 12/12 :). S tým okrajom robím stejne (naučila ma to moja drahá teta Veronica z PA, stejne ako správne mrazit polievky, omáčky a iné dobroty). Nastrúhané jabľčka moc nežmýkam, iba jednoducho poriadne stisknem pred vložením do sklenice. Sklenice myjem v myčke na najvyššej teplote, viečka dávám do vriacej vody a potom zaťahujem a následne beží samotný proces zavarovania. No bez kyseliny sorbovej, neviem...
lasocka
ja tiež zavaram presne tak ako ericka a všetky pohare su v poriadku...
ericka
@douglas ,nemáš zač,keď viem,možno trocha pomôžem.Mne sa prvý raz,ako mladej gazdinke,keď som len začínala so zaváraním tiež pokazili,lebo som ich naplnila úplne povrch,nechala so šťavou nescedené a kvasili ostošesť,dobre,že nestrielali..Takže nie si sama,komu sa to stalo.Potom mi tiež nejaká dobrá duša poradila,ako na to a odvtedy robím podľa nej a našťastie sa mi držia.Ja však obmedzujem pridávanie kyseliny a rôznych iných prípravkov na konzervovanie.Celkovo do džemov,kompótov atď.nedávam okrem cukru,poprípade trocha umu nič. Zatiaľ sa mi nič nepokazilo a zaváram toho v lete dosť,nakoľko máme ovocie a zeleninu z vlastnej úrody..Ale istota je guľomet,tak hlavne nech sa ti pekne držia a vydržia aspoň do ďaľšej úrody!Vlani jabĺk bolo naozaj požehnane,ja ich ešte stále suším,aby bolo čo chrumkať,keď príde chuť na sladké....
douglas
Vďaka @ericka ! Ja som vôbec nezavarovala, až od doby čo sme s manželom v Prahe kúpili, ako investíciu, stavebný pozemok s asi 40-ročným ovocným sadom. Hlavnú výsadbu tvoria jablone, preto sme sa pustili do zavarovania... pretože je nám ľúto jabĺčka vyhadzovať, ale i tak asi 1/3 úrody kompostujeme, 1/3 rozdávame a zbytok zúžitkovávame, pretože bohužiaľ, nemáme toľko času na zahradu. Loni bolo jabliek požehnane, predloni moc nie. Zahradu berieme ako veľký relax, pre nás oboch je to omnoho lepšie ako v upotenom, vydýchanom a vystresovanom fitness. Toho roku sa pokúsim pár sklenic zavarit bez konzervantov...špeciálne si ich označím a uvidíme... ;)
aroooo
celkom kľudne môžeš sterilizovať bez konzervantov a bez všetkého,jablká dobre umyť postrúhať aj so šupkou/také dávam na štrúdľu/ alebo obieliť a postrúhať,prípadne pokrájať na tenšie plátky, zaváram tak dávnejšie a ešte sa mi nepokazili, hoci to robievam aj z padaviek, keď je buchnuté-vykrojím a je to.
douglas
@hubata , @aroooo - Ďakujem vám za príspevky, ktoré ma potešili :)
Jabĺčka vždy pred sterilizáciou okrájame; Pár koláčikov som piekla aj s nastrúhanou slupkou, a rozdiel vo výsledku nebol znateľný.