Varenie

Hubník

bambulka51 - bez fotkybambulka51, 26. februára 2011

Varecháčky moje milé, pomôžte,moje prvé zásoby suš.dubákov v trúbe sú horké.Mám ich vyhodiť?

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Celkom určite, čo iné by si s nimi spravila? A si si istá, že sú to dubáky, keď sú horké? Lebo taký podhríb žlčový je dubáku dosť podobný, jedovatý síce nie je, ale zjesť sa nedá.
bambulka51
Mám tam dubáky kozáky-vyhodím ich aby som sa ešte mohla tešiť s vami na vareeecheee!!!!!
bambulka51
Kdesi som tu na vareche čítala ale už si nepamätám kde,že sa tam niečo pridá a vytiahne horčinu.
hannah22
smola, neviem poradiť ale radšej neriskuj, čo ak sa tam ten žlčový hríb primotal a to nestojí za problémy... :))
tonicka53
Sovka ti dobre radí, nešpekuluj a vyhoď ! Píšeš, že sú to tvoje prvé zásoby a tak možno máš aj druhé. Keď nie, tak vydrž do sezóny.
evusik
presne toto som zažila aj ja, prišla som nato až keď bolo navarené a polievka sa pre horkú chuť nedala jesť... nič ti neostáva len vyhodiť, bohužiaľ..... ako píše @sovka podhríb žlčový, u nás ho voláme horkáč je potvora, keď je mladý od dubáka ho takmer nerozoznáš, ale dá sa okrem iného odhaliť aj tak, že z neho kúštiček odkrojíš a ochutnáš. Ak zacítiš horčinu tak je to horkáč. Ak ich máš ale nasušené tak ti už nič nepomôže len vyhodiť.
kopretina
Nic si z toho nedělej. Mně se podařilo letos zničit dvě sklenice nasušených hřibů. Dala jsem je do mikrovlnky jako sterilizovat a nějak jsem špatně odhadla čas a byly tmavě hnedé a nahořklé, takže jsem je musela vyhodit. A taky mne srdce bolelo. Ale letos určitě zase nějaké porostou a dáme se obě pozor.
bejaja
@bambulka51 , ak si ich ešte nevyhodila, skús ich pred použitím namočiť do mlieka na 1 - 2 hod., a skús či sú horké, ak áno potom neostáva nič iné, len ich vyhodiť. Inak - mám to od mojej babičky, že sušené huby ak sa namočia do mlieka sú potom ako čerstvé, treba ich však potom pred použitím opláchnuť.
bambulka51
@bejaja ,už som ich vyhodila-skúšala som aj to stým mliekom/moja mama vždy ako tvoja babička ,namáčala dubáky do mlieka/Robila ich tak vždy na Vianoce do kapustnice.Ale asi bude lepšie na rok sušiť ich pomaličky na povale.Aj som tak robila a boli dobré,lebo sme ich mali veľa ešte aj syn nám nosil.My sme ich potom rozdali a nechali sme si až tie rýchlo ,,v trúbe sušené....!Ale klamala by som mala som aj ja s tých dobrých.Však zase narastú,ale ďakujem ti za radu! Prajem ti pekný deň!
verka1
určite si tam mala tie horkáče, nie je to o sušení, aj ked všetko spálené je horké, nepredpokladám, že si ich spálila na uhoľ. My chodíme na huby roky a sušíme na kovovej sieťke na kachliach, alebo ked ich je veľa, tak na prádlovom sušiaku tiež na stavebnej sieťke, nech sa sušia z oboch strán. Teším sa na jeseň, vari Záhorie vydá svoje poklady.
evas13
Srdiečko Ťa bolí a mne plesá, že hubník pripravíš na druhú sezónu. :))
Prajem peknú nedeľu Toni.
bejaja
@bambulka51 , ďakujem, ešte sa vratim k sušeniu tých húb, keď rastú, tak si suším aj ja, ale takým spôsobom, že ich pracne navliekam na nitky a potom dám stoličky na určitú vzdialenosť od seba (asi 3 metre) a tam nitky s hubami pouväzujem na operadlá, alebo si rozložím sušiak na prádlo a pomedzi tyčky poviažem nitky s hubami, je to pracné, ale mám ich pekne usušené a keď je teplo, tak v priebeu 2 dní sú suché. Časť húb dám do sklenenej nádoby a dám ich do mraziaka, veľa húb aj zmrazím, alebo zaváram do octu. Huby väčšinou čistím, krájam, suším, mrazím a zaváram ja. Robím to rada :)), už pomenej ich zbieram, mám na to doma iných,ktorí ich zbierajú a to finále potom prenechajú mne..:)))