Celkom určite, čo iné by si s nimi spravila? A si si istá, že sú to dubáky, keď sú horké? Lebo taký podhríb žlčový je dubáku dosť podobný, jedovatý síce nie je, ale zjesť sa nedá.
presne toto som zažila aj ja, prišla som nato až keď bolo navarené a polievka sa pre horkú chuť nedala jesť... nič ti neostáva len vyhodiť, bohužiaľ..... ako píše @sovka podhríb žlčový, u nás ho voláme horkáč je potvora, keď je mladý od dubáka ho takmer nerozoznáš, ale dá sa okrem iného odhaliť aj tak, že z neho kúštiček odkrojíš a ochutnáš. Ak zacítiš horčinu tak je to horkáč. Ak ich máš ale nasušené tak ti už nič nepomôže len vyhodiť.
Nic si z toho nedělej. Mně se podařilo letos zničit dvě sklenice nasušených hřibů. Dala jsem je do mikrovlnky jako sterilizovat a nějak jsem špatně odhadla čas a byly tmavě hnedé a nahořklé, takže jsem je musela vyhodit. A taky mne srdce bolelo. Ale letos určitě zase nějaké porostou a dáme se obě pozor.
@bambulka51 , ak si ich ešte nevyhodila, skús ich pred použitím namočiť do mlieka na 1 - 2 hod., a skús či sú horké, ak áno potom neostáva nič iné, len ich vyhodiť. Inak - mám to od mojej babičky, že sušené huby ak sa namočia do mlieka sú potom ako čerstvé, treba ich však potom pred použitím opláchnuť.
@bejaja ,už som ich vyhodila-skúšala som aj to stým mliekom/moja mama vždy ako tvoja babička ,namáčala dubáky do mlieka/Robila ich tak vždy na Vianoce do kapustnice.Ale asi bude lepšie na rok sušiť ich pomaličky na povale.Aj som tak robila a boli dobré,lebo sme ich mali veľa ešte aj syn nám nosil.My sme ich potom rozdali a nechali sme si až tie rýchlo ,,v trúbe sušené....!Ale klamala by som mala som aj ja s tých dobrých.Však zase narastú,ale ďakujem ti za radu! Prajem ti pekný deň!
určite si tam mala tie horkáče, nie je to o sušení, aj ked všetko spálené je horké, nepredpokladám, že si ich spálila na uhoľ. My chodíme na huby roky a sušíme na kovovej sieťke na kachliach, alebo ked ich je veľa, tak na prádlovom sušiaku tiež na stavebnej sieťke, nech sa sušia z oboch strán. Teším sa na jeseň, vari Záhorie vydá svoje poklady.
@bambulka51 , ďakujem, ešte sa vratim k sušeniu tých húb, keď rastú, tak si suším aj ja, ale takým spôsobom, že ich pracne navliekam na nitky a potom dám stoličky na určitú vzdialenosť od seba (asi 3 metre) a tam nitky s hubami pouväzujem na operadlá, alebo si rozložím sušiak na prádlo a pomedzi tyčky poviažem nitky s hubami, je to pracné, ale mám ich pekne usušené a keď je teplo, tak v priebeu 2 dní sú suché. Časť húb dám do sklenenej nádoby a dám ich do mraziaka, veľa húb aj zmrazím, alebo zaváram do octu. Huby väčšinou čistím, krájam, suším, mrazím a zaváram ja. Robím to rada :)), už pomenej ich zbieram, mám na to doma iných,ktorí ich zbierajú a to finále potom prenechajú mne..:)))
Prajem peknú nedeľu Toni.