Varenie

Halušky do polievky

zuzik01 - fotkazuzik01, 2. februára 2011

Ahojte vareškári, prosím Vás o overený recept na krupicové alebo pečeňové halušky do vývaru. Nejaké recepty sú síce aj na vareche, ale ja by som potrebovala taky recept, kde sa dajú halušky vopred pripraviť a nevaria sa priamo v polievke. Alebo nejaký iný zaručený recept na halušky vhodné do vývaru. Už mám dosť klasických cestovín...
Vopred ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

alexdidi
Dám Ti veľmi dobrý recept na pečňové halušky, ktoré robím už roky a recept som zdedila od mojej mamky. Všetko však dávam od oka a keďže ich teraz nevarím, bude to všetko "asi". 250 g teľacej(hovädzej,bravčovej) pečienky pomelieme.Kuraciu naškrabať. Pridať opraženú do ružova nadrobno pokrájanú menšiu cibuľu a 1-2 pretlačené strúčiky cesnaku, soľ, mleté č.korenie, posekanú petržlenovú vňať, 1čl mletú červ. papriku,1 vajce, 3-4PL strúhanky a detskú krupicu podľa potreby. Nerobiť ich veľmi tvrdé. Nemajú sa zavarovať do mastného vývaru, ale do vriacej vody, potom povariť asi 5-8minút, scediť a potom na tanieri zalievať polievkou. Ak skúsiš, tak DOBRÚ CHUŤ!
arasidka
Mnnnam! Cítim vôňu hovädzej polievky...................ste počuli? To mi zažgrúlilo v bruchu - nebezpečná téma na túto nočnú hodinu.
A už keď som začala, tak dopoviem:
Predstavte si tanier dobrej polievky, temperatúra akurát, klasické slížičky . A do tej božskej many si pridáte asi tretinu kávovej lyžičky strúhaného čerstvého chrenu.
To je hotová óda na ukojené chuťové bunky. Skúste ! A ohodnoťte!
julica
uuu @arasidka , to musím vyskúšať, mám taký poriadne štipľavý z vlastnej produkcie (dozvedela som sa, že chren pomáha odbúravať vodu z tela)
julica
naša mamina robí aj drožďové halušky, ale neviem, či to viem, sama som ich ešte nerobila: poprazo drozdie, pridá múku, potom vajce, také redšie cesto potom haluškuje... sú výborné v takej kuracej mliečnej polievke, musím to odkukať
julica
ja robím vačšinou klasické krupicové alebo z hladkej múky, vždy pridám trošilinku kypriaceho prášku alebo vody, aby boli nadýchanejšie (KP len trošku, aby ho nebolo cítiť), dajú sa dať rôzne bylinky, pretželka, bazalka, podrvené huby...
kuchticka
@julica , tie kvasnicove halusky (ale i natierku na chlieb) som tiez robievala kedysi tam doma. Teraz nemam cerstve drozdie, tak lutujem . Iba chcem poradit pre tuych co neviedia, ze ked pouzivaju drozdie na halusky, lebo natierku, musia to drozdie dobre usmazit. Ked sa zacne roztekat nas panvici zapacha dost neprijemne, ale musite smazit dalej, pokial nezacne vonat po hubach. Potom je spravne usmazene a pridaju sa vajicka a muka na halusky. Ked som ja zacala tie halusky poprve nikto mi neporadil, takze som prve smazene drozdie vyhodila.
zdezda
Robím krupicové, moji majú radi tvrdšie:-): 1celé vajce, 1PL oleja, 2 PL studenej vody, 1ČL zeleninovej soli vidličkou zhomogenizujem a pomaly prisýpavam detskú krupicu. Cestíčko má byť ako na normálne halušky. Nechám ho pol hodinku nabopnať a potom zavarím do vody, nedávam ich priamo do vývaru, polievky, lebo robievam aj slíže aj pečeňové a každý sa dá, čo mu chut viac :-)í
alzbetka2
ja robievam tiež krupicové skoro ako zdezda. 1 celé vajce, 1 KL oleja, soľ a prisýpavam hrubú krupicu na takú hustejšiu kašičku /ale nesmie byť veľmi "betónová"/ a hneď zaváram, keď nie do polievky, tak do vody s pridaním dobroty. Treba variť cca 15 min., krásne napuchnú
verka1
ano aj ja tak robím krupicové halušky ako dievky ,1 vajíčko, lyžica masti, krupica alebo hrubá múka a vegeta. No a Pečeňové: Naškrabem kuraciu pečeň, pridám jedno vajce, lyžicu masti, strúčik alebo dva prelisovaného cesnaku, trochu petržlenovej vňate a strúhankou zhustiť na polohusté cesto. Kávovou lyžičkou tvarujem halušky a zaváram priamo do polievky. Dobrú chuť!
zuzik01
jeeej, ďakujem. A krupicové halušky po uvarení vo vode môžem "skladovať" aj do druhého dňa a potom len jednoducho pridať k polievke?
anura
ja robievam pečeňové tiež a asi takto 100g kuracej pečienky,1 vajce,1 stručik cesnaku,sol, štipku majoránky, strúhanky a oleja toľko aby cestičko bolo kašičkové a zaváram do vriacej vody alebo niekedy hodím do tej vody kocku bujonu
tothka
Ja zvyknem krupicové halušky zavariť do menšieho množstva polievky, nie do všetkej čo sa bude podávať, pretože sa ešte nasiaknu tou polievkou .Na druhý deň sa jednoducho pridajú do zohriatej podávanej polievky, i tak sa dá
babidka
Ja robievam maslove krupicove halusky : 1 vajce a 1 kavova lzyicka makkeho masla, 1 KL posekanu petrzlenovu vnat a tolko krupice , aby sa urobila riedsia kasa. Necham postat asi 20/30 min -kasa zahustne .Zavaram do osolenej vody male halusky asi ako ceresna . varim 10 min.Narastu /aj bezprasku do peciva/ asi na velkost slivky. Do zeleninovej alebo drobkovej polievky zavaram priamo , ale ked robim kuraci vyvar so zeleninou , tak radsej varim osobitne aby sa vyvar nezakali . Z toho mnozstva su halusky na 4-5 tanierov polievky.
hubata
áno, môžeš ich skladovať, len ich musíš dať trošku omastiť aby sa ti nezlepili. Inak ja z toho materiálu čo tu spomínate (pečienka, vajce, cesnak, soľ, petrž.vňať, strúhanka, č. korenie) robím guľky priemer 3-4 cm. Odoberiem z polievky a v tej ich vyvarím, trocha pomastím a tak odložím (aj do mrazáka).
dulka
ak chcem mat ciru polievku tak ichzavarim do bujonu a robimn ich jednocho vajce,sol/vegeta/maslo,korenie,petrzlenova vnat a detska krupica necham 10 min odlezat a potom nahadzem
havino
ja robim inak, pomeliem kuraciu pečen, pridám kvapku vody, vajce a muky kolko mi vsaje,aby bolo cesto na hádzanie cez lopár, vodu posolím a dám trošku oleja,aby sa nelepili, nič viac
sjuz
Ja robievam pečeňové takto: kuraciu pečeň naškriabem nožom, šľachy vyhodím. Pečeň zmiešam s pretlačeným cesnakom, sušenou majoránkou, soľou, čiernym mletým korením, strúhankou, a vajcom, a tvarujem halušky. Vývar je krásne silný a chutný, keď v ňom vyvarím halušky:)