Varenie

Grilovanie rýb - prečo sa odliepa koža?

afataga - fotkaafataga, 5. augusta 2012

Prosím o radu skúsených grilovačov rýb, my ryby moc negrilujeme, v sobotu sme skúšali pstruhy, naložila som ich do pácu z oleja, soli, citrónovej šťavy, rasce a citrónového tymiánu. Pri grilovani koža zostávala na rošte, ako sa dá tomu zabrániť? Vnútri boli rybky fajne, ale také holé :-) asi takto:


@zareaguj


Diskusia k téme

domci4
To by som chcela aj ja vedieť... Robili sme pstruha a...prilepil sa nám celý a naolejovanú tácku :(
afataga
@2010 dakujem, taky bazmek mame, sice hranaty, ale to je jedno, ale tri pstruhy by sa tam nezmestili, cukor ani med som do marinady na ryby nedavala
viera1
@afataga pstruhy nedávam do pácu,netreba.Pstruhy umyjem pod tečúcou vodou a úplne dosucha vyutieram s papierovou utierkou.Zmiešam si 3PL hl múky s 1 KL mletej papriky,pstruhy zvonka osolím,zvnútra pokvapkám citr. šťavou,osolím a pridám trošku korenia na ryby.Takto rybu vyváľam v múke s paprikou a oprášim od zvyšnej múky.To všetko robím,až keď mám gril pripravený.Urobí sa pekná krusta a koža sa neprilepí na mriežku.Podstatou je mriežka zbavená zvyškov (drôtenou kefou očistená).
afataga
@viera1 dakujem, nabuduce vyskusam, mriezku mame vzdy docista vykefovanu drotenou kefou
rybarkuchar
Moja skúsenosť: na gril ukladať len dobre poutieranú rybu, gril musí byť poriadne rozpálený, rybu treba často obracať. Pred dokončením potriem hornú stranu ryby (rozotretý cesnak so soľou a bylinkami) a už rybu neobraciam. Pozor nie každá ryba je vhodná na grilovanie !!! Ale to je na dlhšie.
rybarkuchar
V zásade ryby, ktoré majú pevnú kožu a nie sú mastné: pstruh, úhor, kapor lysec, šťuka ... Z morských makrela, mieň, samozrejme losos ... Hovorím o grilovaní bez "obalu". Ak použiješ návod, ktorý dala @viera1 ta sa Ti podarí ugrilovať čokoľvek - aj filé.
afataga
@rybarkuchar dakujem, dufala som, ze ty mi odpovies, bola to otazka viac-menej na teba :-) raz sme grilovali makrely a tie sa tak nevyzliekli z koze, este mi prosim, prezrad, ci rost mastis alebo davas na suchy suchu rybu? dakujem
rybarkuchar
Ak používaš mriežku tak suchý. Ak lávovú platňu, alebo grilovacie tácky, tak trochu oleja, prípadne slaniny nezaškodí.
afataga
@viera1 vobec nechapem preco sa ospravedlnujes, chcela si poradit a ja si to cenim, neznamena to, ze neprijmem rady od kazdeho, prosim, neurazaj sa, ale ked ma niekto taky nick, je jasne ze je rybar a ma s tym skusenosti asi viac ako my ostatni, ale ak velmi chces, vymazem ho
@rybarkuchar pouzivam nerezovy rost, dakujem
rybarkuchar
Čo sa tu deje? S čím má @viera1 problém? Jej príspevok nemá chybu. Alebo moja reakcia vyznela inak? Myslel som to tak, že keď sa ryba obalí v múke, tak tá nahradí slabú kožu - napríklad u bielych rýb ( belice, červenice, kapor šupináč ...). Dokonca aj filé, dobre vyutierané a obalené v múke, bude držať pokope. No a čistota grilu je samozrejmosť.
2010
Esta sa da aj ako robia v Thajsku s tymi rybami co sa nedaju , take griluju bez mriezky na spizoch.



afataga
@2010 to ma tiez uz napadlo, len neviem, ako ju napichnut aby sa pri otacani otacala aj raby, nie len tycka
2010
Oni to stiepu bambus, tie co som pridal maju vo vnutry nastiepeny kusok ako vydlicku ,kazda krajina to robi trochu inac super jednoduche su tieto na plocho dvoma z vonka