Varenie

Ghí

blackchoc - bez fotkyblackchoc, 3. januára 2014

Ahoj, neviete mi niketo poradiť kde toto maslo zoženiem? Plus koľko asi
stojí, ako sa skladuje, ako dlho vydrží. Žijem v Prahe.
Ďakujem :)

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
ak si ho nechces spravit doma, mavaju ho v obchodoch s mliecnymi vyrobkami alebo so zdravou vyzivou
u nas na Slovensku som ho videla po 8-9 € za cca 0,3l flasticku, tak si ho robim radsej doma :-)
julica
Vydrzi velmi dlho, ale je tu dost drahe. Vyuziva sa najma vtedy, ked si recept vyzaduje prazenie korenin, ako sa to robi v indickej kuchyni - ghee sa tak lahko nespali. Inac ho nema velmi zmysel vyuzivat - myslim si.
blackchoc
Dakujem za odpovede :) pokukam sa ci nan nenatrafim ale skusim to aj doma :)
tiginko
@smejkad ja neviem kde ty nakupuješ, ale ja kupujem v stánkoch s čerstvými mliečnymi produktami pol kila za cca 4 EUR

tiginko
@blackshock vydrží veľmi dlho, kvôli tomu sa maslo prepúšťa resp. praží, aby sa zbavilo bielkovinových zložiek, ktoré spôsobujú rýchle kazenie. Po tejto úprave ti zostane čistý tuk, ktorý vydrží dlho a nemusí byť ani skladovaný v chlade
smejkad
tento isty vyrobca, len zrejme ide cez viacerych predajcov, tak sa cena nabali, ale to je jedno ja nekupujem, robim si sama :-)
bubaya
Ja používam BUTTERSCHMALZ, kupujem v Rakúsku v Bille. Je to prepustené a prepražené žltučké voňavé masielko, 99,5% tuku. Vynikajúce na akékoľvek praženie, nehorí, neprská, vonia. Alebo rozpustené na halušky, rezance s makom, mňam.
rulik
len malé upozornenie, ak sa rozhodneš si ho robiť doma pozorne si prečítaj z akého masla ho ideš robiť, rôzne"Maslenky, Masielka..."môžu byť len imitácie-náhrady skutočného masla
prajem veľa úspechov
blackchoc
Ja kupujem iba tie co maju nad 80% tuku, take tie kvadriky, rozne znacky. Moze byt? :)
elalea
To strieborne Rajo je v poho?sice "made in germany",ale mne sa celkom pozdava.....
trencanka
Tiez kupujem v Rakusku Butterschmalz, vyprazala som na nom rezniky, tak to je parada.

Tiginko, mne sa zda, ze je to ghee slovenskej vyroby drahsie. Uz som ho kupila, tusim za 9 eur.
daniella9
ahoj, ja si ghí robím doma., hľadaj maslo nad 82% mliečneho tuku, v supermarketoch sa dá kúpiť maslo s 85% - Farmárske maslo, v Bille a Tescu ho majú určite, a aj na vareche sú inak recepty, a ghí vydrží, za predpokladu, že je dobre spravené a uskladnené aj storočie (podľa príbehov:-)), tak veľa šťastia:-)