filo cesto v niekoľkých vrstvách na sebe sa používa ako cesto na ťahanú štrúdľu. naplniť slanou alebo sladkou plnkou, zvinúť, potrieť a upiecť. jednotlivé vrstvy sa pri ukladaní na seba potierajú roztopeným chladným maslom ;-)
hanee, z fillo cesta robia egypťania "gulaš", je to vrstvené cesto, prekladané mletou dusenou hovädzinou na cibuli s paradajkovým pretlakom. Ešte na plechu sa to nakrája na kocky a zaleje mliekom rozmiešaným s vajcom a upečie sa mňam. Ja tu na slovensku robím niečo obdobné z lístkového cesta a plním to zeleninovou zmesou. Mňam, musím už konečne pridať recept...
varecha.pravda.sk/recepty/grecky-slany-kolac-z-tekvice-/7...
varecha.pravda.sk/recepty/slany-kolac-spanakopita-/6991-r...
www.myrecipes.com/how-to/7-ways-with/recipes-using-phyllo...
www.turkishcookbook.com
varecha.pravda.sk/recepty/srbska-gibanica-guzvara/33707-r...