Rôzne

Džem,výživa..

mimka946 - fotkamimka946, 10. mája 2013

Chystam sa zavarať,sice nie hned ale za taky mesiac to uz pôjde :)
Ale mam taku otatku,pozerala som recepty a hladala ci sa sterelizuju
alebo nie.Proste mam recepty,chystam sa zavarat jahodovy a
marhulovy džem a nakoniec jablkovu výživu.Ale,nechcem aby po
case splesnela.Preto ma zaujima,treba to sterelizovat? ak ano tak ako
dlho? Lebo som hladala a videla som recepty kde sa to len horuce
vlialo do poharov,uzavrelo a obratilo.Mne by to takto sice viac
vyhovovalo no chcem aby to vydrzalo a aby som to nevyhodila
skor ako sa do toho pustime.Dakujem za nasledne rady,vazne ma to
dost zaujima.

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
@mimka946 Očistené ovocie nakrájam na menšie kúsky a dám do hrnca spolu s 1 dl vody. Varím na miernom ohni, kým nie je hustota akurát (tanieriková skúška - spravím v džeme cestičku, keď sa nezlieva, som spokojná). Pridám štipku soli, šťavu z citróna, podľa potreby nerafinovaný cukor (ochutnávam a podľa toho sladím). Ešte krátko povarím (15-20 minút). Polovicu džemu rozmixujem, premiešam s nerozmixovaným a plním do vyvarených pohárikov. Vyváram aj vrchnáčiky. Sterilizujem v hrnci. Na spodok hrnca dám starú utierku, hneď postavím horúce poháriky s džemom, do 2/3 výšky pohárikov dám horúcu vodu, od zovretia vody nechám slabo bublať cca 10 minút. Odstavím, nechám v zatvorenom hrnci vychladnúť do druhého dňa. Pridaná soľ vytiahne prirodzenú chuť ovocia, ale potrebuje to postáť aspoň dva mesiace. Sterilizujem všetko ovocné, pretože dávam málo cukru a nepoužívam pomôcky na konzervovanie. Pre istotu. Napríklad uhorky iba zalievam horúcim nálevom a nesterilizujem, spolieham sa na ocot. Nič sa mi nekazí, vydrží rok alebo dva, dovtedy sa to skonzumuje. To je môj spôsob, koľko gazdiniek, toľko spôsobov, každá prisahá na ten svoj overený :-). Určite si niektorý vyberieš.
luss44
vlani sme mali veľa jabĺk, tak som navarila z nich výživu, sterilizovala som ju len krátko, viac-menej z opatrnosti, aby sa mi nebodaj neskysla, bolo jej dosť veľa a bolo by mi to potom ľúto. Pár pohárikov máme ešte v komore, schválne som sa bola teraz pozrieť a dokonca som našla 2 poháre ešte z r.2011, takže trvanlivosť má dobrú :) ale lekváre nikdy nesterilizujem, len nalejem horúci do pohára, pevne zakrútim viečko a otočím hore dnom, zabalím do deky a nechám do druhého dňa vychladnúť, varím takto už roky a rôzne druhy, aj z miešaného ovocia, čo mám práve v záhrade. Teší ma že taká mladá žienka sa už chytá zavárania, to sa dnes už veľmi nevidí... prajem veľa úspechov :)
mimka946
Budem prvy krat zavarat sama a dakujem :) Takze vyzivu sterelizovat len chvilu? to je asi ako dlho ? No tie dzemy som citala a len v jednon recepte som videle sterelizovanie preto tato diskusia.Ano mate pravdu kazda gazdina ma svoj sposob.
luss44
výživu som sterilizovala len toľko, aby sa trochu vyduli viečka a už som ich aj povyberala a nechala vychladnúť, viečka sa pekne stiahnu naspäť a tým sa prichytí napevno tá gumička vo vnútri viečka a pohár je vzduchotesne uzavretý. ešte pre úplnosť - poháriky som mala ponorené vo vode pri sterilizácii len do polovičky, skoro po vrch pohára nalievam vodu do hrnca len keď sterilizujem uhorky, nikdy nemám viečka zaliate vodou. možno iní sterilizujú inak, ja len takto.
luss44
časovo to neviem teraz narýchlo odhadnúť, proste keď začne mierne vrieť voda, stíš plameň aby len bublala a keď sa prehreje obsah pohárika, vyduje sa viečko a to stačí, aspoň pri výžive určite. ostatné ovocie a zelenina má každá svoj čas sterilizovania, tuhšie ovocie dlhšie, napr.hrušky, ale bobuľovité ovocie, marhule, a pod. len krátko cca 10-15 min. aby sa nerozvarili. ja mám už 20 rokov výbornú knihu od Márie Hajkovej - Konzervujeme jednoducho a dobre, a vždy do nej mrknem kvôli pomeru cukru, vody a ovocia, nemôžem si všetko pamätať :)
burika
Ja marmelády nie sterilizujem netreba. Ovocie ako píše luss44 stačí tých 15min. A viete ako som videla zavarovať marhuľovú marmeládu ? Horúcu naliať do pohára a na viečko dať trocha rumu a zapáliť a ihned ešte horiace zavrieť pohár.Vraj vydrží ked sa nezje , :) roky.
sovka62
Na džemy používam desiatkami rokov overený recept. Ovocie očistím, ak treba pokrájam na menšie kúsky a zasypem kryštálovým cukrom. Množstvo cukru závisí od ovocia, sladšie ovocie - cca 500g, kyslejšie 600-650 g. Nechám stáť do druhého dňa, cukor sa čiastočne rozpustí. Dôkladne premiešam, hrniec s ovocím postavím na veľmi slabý oheň. Do širokého kastróla odoberám cca 1 liter a varím za stáleho miešania, kým sa za varechou netvorí cestička. Vtedy obsah kastróla vylejem do pripraveného hrnca a pokračujem. Ide to čím ďalej tým rýchlejšie, lebo ovocie a cukrom sa na miernom plameni trocha prehreje. Keď mám uvarené všetko, obsah hrnca s džemom premiešam, aby mal rovnakú konzistenciu a farbu a postavím na sporák, kým nezabuble. Potom plním do pohárov sterilizovaných v mikrovlnke (ešte raz ďakujem za radu @babidka ) a zatváram novými vyvarenými viečkami. Na deku si prestriem utierky (ak by na niektorom pohári bol džem aj zvonku), dobre zabalím a v tomto suchom dunste nechám do druhého dňa. Nikdy sa mi nič nepokazilo, džemy vydržia aj tri roky.
mimka946
@luss44 takze ak spravne chapem tak vyzivu sterelizpvat dokym sa vyduje viečko..A džemy vôbec alebo asi skor tych 10min po zovreti?
angiek
ja vysterilizujem pohare v horucej trube, aj viecka a plnim do suchych poharov, uzatvorim, obratim hore dnom na cca 10 minut a potom spät a nikdy sa mi nic nepokazilo, mam broskynovy, slivkovy, marhulovy, ribezlovy, vyzivu som neskusala zatial
njdevil
@burika , to s tym rumom ma teda poriadne zaujalo...zajtra robim jahodovo-brusnicovy dzem, tak to s tym rumom vyskusam...ak si odpalim mihalnice, mas ma na svedomi:-)!!!!
babidka
@mimka , v podstate by sa ziaden dzem ani vyziva nemusel sterilizovat .Ale predsa to mnohi robime :-) Treba dodrziavat jednu zasadu : pohare/flase/ aj viecka by mali byt ciste a dobre vysterilizovane aby si mala istotu , ze sa ti nerozmnozi napriklad plesen . @sovka tu uz spominala ako to robievam ja - ciste suche flase dam do mikrovlnky, zapnem ju na 700-750 W a necham ich sterilizovat 1 az 2 minuty . Vyberam ich az ked trochu vychladnu - horuce su velmi krehke . Viečka zalejem vriacou vodou alebo ich dokonca necham povarit tiez aspon 2 min.a necham oschnut . No a potom uz nalievam dzem ci vyzivu , este horuce otočim na viecko/ skontroluj , ci je dobre upevnene/ a zakryte necham vychladnut . kedze varievam dost vela dzemov , tak sa mi stane ze sa nejaky zatula v pivniuci na polici a objavim ho az po niekolkych rokoch .Nepokazeny a jedly:-) Pri stahovani som nasla niekolko 7- rocnych dzemov a boli uplne v poriadku .
mimka946
Takze pre istotu sterelizovat ano? a staci dokym vypuči viečko? :)
luss44
myslím @mimka946 , že si už pomýlená s tou sterilizáciou, lebo sú tu rady že sterilizovať prázdne poháre ešte pred plnením a iné je sterilizovať už naplnené poháre džemom, výživou a pod. takže - ja nikdy nesterilizujem prázdne poháre, len ich poriadne umyjem horúcou vodou so saponátom, dobre opláchnem a do uschnutých plním džem, zavriem tiež umytým viečkom, obrátim hore dnom, zabalím do deky a nechám vychladnúť do 2.dňa. Výživu naplním takisto, ale tú vložím ešte do hrnca s vodou a sterilizujem chvílu, kým sa nevyduje viečko, ako som už písala vyššie, tam ide len o to aby sa viečko "prichytilo" na pohár. Mám ešte marhuľové džemy z r.2009, mali sme vtedy strašne veľa marhúľ, a sú úplne dobré. Takže džemy nemusíš sterilizovať, len výživu - pre istotu :) kľudne sa radšej pýtaj, aby Ti prvé zaváranie vyšlo na jednotku :)
burika
njdevil, nedaš tam toho rumu liter. môžeš ho naliať na marmeladu zapálit a prikriť vekom :)
ericka
Ja nič nesterilizujem, pridávam len cukor, nepridávam žiadne konzervačné látky a zatiaľ sa mi nič nepokazilo. A to mám ešte tiež viacročnú zásobu z rôznych druhov ovocia. Prioritou u mňa sú však dobre umyté, suché fľašky, do ktorých ešte dobre uvarený, horúci džem nalejem, zavriem, potom fľašky prevrátim viečkom dole, no a po 5-10 minútach ich otočím naspäť a dobre zabalím do deky, kým následne nevychladne...