Rôzne

Drzkova polievka

elabiela - bez fotkyelabiela, 24. februára 2014

Mohol by mi niekto poradit preco mi skysne drzkova polievka hned po uvareni,este nie je ani poriadne vychladnuta a uz sa mi na nej spravi pena a zacne sumiet a kysnut.Pritom ju celu dobu miesame strazime ako oko v hlave.Drzky davam mrazene z obchodu.Uz sa mi to stalo 2x,uz sa ju bojim varit.Pri ziadnom inom jedle sa mi to nestalo.

@zareaguj


Diskusia k téme

megdesign
hmmm.... nenechavas ju prikrytu, ked chladne? Otazka, ako robis Drzkovu....
brambora
no to by aj mna zaujimalo preco vam to skyslo... dufam, ze vam niekto poradi lebo drzky mam v mrazaku a chystam sa na "tenkrat po prve". :D tak aspon budem vediet coho sa vyvarovat.
evanaaa
Ja robievam držkovú priemerne tak dvakrát do mesiaca ale toto počujem prvý raz, že ti skysne ešte skôr ako vychladne. Aj mňa by zaujímal presný postup, možno niekde medzi tým sa niečo nájde, alebo.....neviem, rada by som poradila. Spôsobov na varenie je viac, ale myslím že ani jeden by namal byť problematický.
babinka
mne este neskysla ziadna polievka, ale od urciteho casu, co som tu citala o skysnutom gulasi, tak polievku s vrstvou masti ci oleja castejsie miesam, aby vychladla a nie sa drzala tepla {mast zabranuje vychladnutiu{, takze je mozne, ze... bola mastna a nechcela vychladnut
vren
nedávaš majoránku zavčasu-treba ju dávať len na konzumované množstvo
kltko
daj svoj postup, takto sa to ozaj nedá posúdiť. Používaš držky čerstvé - predvarené, robíš s/bez zásmažky, pridávaš mlieko/smotanu (to sú balkánske typy držkovej)...
v piatok som varil držkovú z dvoch kíl predvarených podľa postupu  varecha.pravda.sk/recepty/drzkova-polievka/34424-recept.h...
a bez nejakej zvláštnej starostlivosti v pohode bola dojedená posledná porcia v nedeľu večer (skladovanie v hrnci zakrytom pokrievkou, špajza s cca 10 °C)
terakota
Tiež nepochopím ako je to, že ti skysne držková. Ja nemám ten problém. Držkovú, alebo držkový perkelt varievam v kotli na záhrade a žiaľ nikdy nestihnú ani vychladnúť nie to ešte kvasiť. A keby som navaril dvakrát toľko, aj tak by sa hneď zjedli. Potom bude asi chyba v zlom varení. Asi nebola chutná pre konzumentov.,
silvi
urcite to bolo kvoli vrstve masti navrchu, zatiahla ti celu polievku a para nemala kadial unikat, polievka skysla.
gubics
Keď sa varila tá polievka, nebola jej vôňa trochu iná, ako zvyčajne zvykne byť? Pretože to mohli byť tie držky už nie celkom čerstvé už z obchodu. Mohli sa im hlboko zmrazené rozmraziť, a v obchode ich opäť zmrazili. Pokiaľ máš ešte z tej zmrazenej, tak to vezmi keď nebývaš ďaleko do výskumného ústavu potravinárskeho,(my to tu v Košiciach máme), alebo na hygienu potravín, aby to preskúmali. Za normálnych okolností, čerstvo navarená potravina by nemala skysnúť, ledaže už základná surovina nebola v poriadku. Keby to tak bolo, treba poslať hygienikov do toho obchodu, lebo sú schopní z chamtivosti otráviť zákazníkov.
evanaaa
Aká vrstva masti? Ja dávam masť-olej len do zásmažky a málo, aj keby som akú mala tak mi neskysne a miešať už vôbec nemiešam po uvarení. A dávam ju úplne vychladnutú do chladničky, neskoro večer. Tam nie je chyba....
brambora
@megdesign ha ha. moj muz drzkovu nikdy nelubil, tak som ju ani nikdy nevarila. az minuly rok bol na rekondicnom pobyte a tam mu zachutila. :D tak prisiel cas mu spravit radost. ;)
mesiar50
@gubics ma pravdu za normalnych okolnosti sa ziadna potravina nesmie hned po uvareni skysnut.
Jedlo resp.polievky,gulase skysnu hlavne vtedy ked sa za horuca,alebo v teplom stave daju do chladnicky prikryte pokrievkou.Najhaklivejsie su pokrmi ktore obsahuju majoranku.Z tochto tytulu sme zvykli tlacenku masovu svetlu chladit v ladovej dobe cca.1hod.a tak isto sme to robievali aj z jaternicami
mesiar50
som rad ze som ti spravil dobru naladu..ja som sa smial tiez...samozrejme v ladovej dobe asi nemuseli chladit
kukulienka71
Ak by bola súťaž o najvtipnejší komentár(milá redakcia,nemohla by byť?),tvoj by som dala na prvú priečku.A ľudia by vraveli:Ten chlap sa ale má,chodí chladiť do ľadovej doby!:-)))
elabiela
Dakujem za zaujem.Ja som ju varila doteraz v pohode a nic sa nestalo,az minuly rok sme vyliali 10l hrniec,tak ma to znechutilo,ze som ju rok nevarila,teraz som sa odholala,varili sme menej,strazili ju ako mimino a znova.Hovori sa,ze teple sa nema davat do chladnicky,preto som sa ju bala dat na balkon,lebo mi to pripada to iste.Nebola vobec zakryta majoranku som dala susenu,drzky mrazene z jednoty,Varila som ju cele poobedie vecer o siedmej som ju vypla.Nebolo jej nic. Vonala bola dobra.Vcera vecer varil moj priatel gulas.Ten isty hrniec,ta ista majoranka,prisady.Do rana ho nechal v kuchyni ani sme ho nemiesali a nic mu nie je.
evanaaa
Mne stačí na uvarenie asi hodina, ony ( držky) sú dosť predvarené, a to ešte prvé dve vody po zovretí pre istotu vylievam. Na balkón kľudne môžeš dať, tam nie je -5°C, chladí sa pomaly, lenže nielen preto sa nedáva teplé do chladničky, mohla by stúpnuť v nej teplota alebo sa aj pokaziť ( chladnička), a veľa energie by "zožrala", kým by teplé ochladila.
chef13
@mesiar50 (25.2.2014 22:04)

s tou majoránkou je to uplný nezmysel a už vôbec nie v prevarenej polievke/ano tlačenka je chulostivejšia, teplota plnenia je oveľa nižšia ako varenie polievky/, skysnuť môže aj vtedy ak je v polievke múka nedostatočne prevarená /zásmažka,zápražka/ po pridaní aspoň 10 minut variť!!!to znamená pomaly ale vrieť