Varenie

Droždie

oco - fotkaoco, 21. júna 2010

Keď boli deti malé ,aby sme zabezpečili ich zdravý vyvoj tak sme vo varení používali droždie čerstvé aj sušené.Keď bol syn v tom "správnom veku".Chodil cvičiť tak jedol pangamín. To už je dávno preč zostali len recepty na rôznych papierikoch a v písanke .Dostali sa mi teraz do rúk a tak som ich začal na počítači opisovať a tak rozmýšľam ak je to vlastne so zdravou výživou a droždím.Je zdravé či skôr naopak? Predsa je dnes iná doba a iný pohľad na vec.Zabijeme tepelnou úpravou hodnotné vitamíny skupiny B a minerálne látky?Keď je doma droždie do pečenia aj dnes si kúsok len tak dám do úst aby som si pripomenul mladosť.Je zdravé jesť surové droždie?
Tak ako ste na tom Vy a droždie:Ja ho začínam znovu používať ale je to OK?Nie som hypochonder nebojte sa.

@zareaguj


Diskusia k téme

15 komentáre k článku
@oco aj ja si veru pamätám ako sme ako deti vyjedali droždie a celkom nám chutilo, aj naše deti si občas zobli ale potom to akosi skončilo, možno preto, že dnes je strava predsa len pestrejšia ako voľakedy.
Tu je link na jeden zaujímavý článok o droždí a ten ti vlastne dáva za pravdu - droždie je zdravé, len ho treba vedieť správne konzumovať. Viac tu:
 zdravie.pravda.sk/drozdie-je-jedna-z-najcennejsich-potrav...



Víte, že droždím jde také hnojit květiny ? Kousek droždí dáme do teplé
vody a rozmícháme, až se rozpustí. Po vychlazení můžeme zalévat,
ale pozor, ne všechny květiny. Mám vyzkoušené, že tato zalívka prospívá krotonu, africkým fialkam. Nezalévejte palmy. Je třeba si to vyzkoušet.
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
ja som dal k lepšiemu segedinský guláš kde na za čiatok pridám droždie a je to fajn.recept je na vareche.Robím aj pomazánku aj polievka sa dá.
Keď sme ako deti mali dvadsať halierov a chceli sme si kúpiť nejakú maškrtu, mohol to byť jeden cukrík Sisi (pre neskôr narodených ovocná karamelka), alebo dve deká droždia. A vieš, že to droždie dosť často vyhralo? Naozaj nám to chutilo. A keď som otvorila link, čo pridala evusik, asi sa k nemu vrátim.
Kuchticka, vďaka za radu. Ináč, aj tu existuje viac receptov a úprav, ale všetky sú dobré a hlavne zdravé. Bambulka, robievaš ju vnúčatám. A majú ju radi, lebo nie každému chutí. Ale to sú výnimky.
Kedysi som robievala nielen natierky, ale i polievku s drozdim. Drozdie osmazite dokial nezacne vonat po hubach, potom som do toho zamiesala muku a vajcia, rychlo vymiesat a spravia sa take trhance. Zalejeme variacou vodou a povarime, pridame jemne nakrajanu roznu zeleninu a do hotovej polievky dame iba bylinky podla chuti a ponuky nasej kuchyne. Petrzlenku, libecek, pazitku ci zelene cubulky.
U nás droždie rozvoniavalo pravidelne, lebo ujo doktor ho predpísal mojej silne "chudokrvnej" sestre, lebo výborne vylepšuje krvný obraz spolu s takmer surovou pečienkou /ktorá je na druhej strane zaznávaná ako vnútornosť/ darmo bola iná doba a tak jej tiež starká "griotková" vyrábala "zdravé" červené ríbezlové víno, alebo sme mali doma "železné" víno z drogérie. Srandovné je to , že mama jej ráno po raňajkách vždy naliala deco vína /mala asi 10 rokov/ a taká okrepená stúpala do školy. Súdružky učiteľky si pochvaľovali, aké je to milé dieťa bo sa stále usmieva /netušili, že to decko je pripité/ zábavné bolo čudovanie sa mojej mamky prečo sú tie známky také poväčšinou guľate :-D A ozaj len tak na okraj droždím sa liečia aj anorektici , aby pribrali. Nooo ja si ešte dáku chvíľu asi nedám :-D
Já som si eště spomenula,že keď boly děti malé, robievala som vždy
v nedělu slepačiu polievku s drožďovými knedličkami. Robia sa ako
pomazánka a potom sa kladů malou lyžičkou do vriacej polievky.
Akorát nie viem, čím to bolo, že niekedy sa mi podarily a niekedy
sa mi rozvarily. To už potom bola zasa iná polievka.

Pridaj komentár do diskusie: