Rôzne

Domace rezance

drobcek19 - fotkadrobcek19, 20. mája 2011

Dnes sa chystam urobit su po prvi krat domace rezance, kedze zijem v irsku a dost mi
chybaju, recept na cesto mam prestudovane, myslim ze ti problem nebude ale
obavam sa susenia kedze tu je velmi vlhky vzduch a ked prsi mam probkem vysusit
obcas aj pradli. Vie mi niekto poradit ako to urobit napr v rure?
Dakujem za tipy

@zareaguj


Diskusia k téme

pacik
Skús rozložiť na plech a sušiť pri najnižšej teplote, tak aby sa náhodou neupiekli, len vysušili. Občas ich trošku ponatriasaj, aby zmenili polohu. A teraz ma napadlo, že vlastne sa na to môže využiť aj sušička ovocia.
pacik
To premiešanie aj preto, aby sa nezlepili.
sladkacokolada
keď chceš vysušiť v rúre, skús mať pootvorené dvierka, tak sa sušia aj bielkové pusinky, včera som čítala, že sušila pusinky 8 hodín. No neviem, čítala som...
jegor
Do cesta nedaj sol ,ta podporuje vlhkost a hrubá muka ,vajce žiadna voda a určite sa podaria
hubata
Slížom by bolo asi treba urobiť prievan, aby poriadne obschli. A aké ideš robiť tenučké do polievky? Lebo hrubé ako dávajú záhoráci do fazule nevysušíš, tie treba vždy len čerstvé robiť.
marcy
ja robím rezancové cesto bez vody,iba polohrubá múka,soľ,vajíčka a kvapka oliv.oleja.Pri vaľkaní podsypujem hrubou múkou,nechávam schnúť pred krájaním na sajúcom obruse ( zoberie hodne vlhkosti).Cesto povrchu posypem znovu hrubou múkou.Ventilátor,alebo sušič vlasov,alebo ohrievač zapni na chvíľu,aj rúru môžeš :-) aspoň sa ohreješ....pri krájaní cesta znova podsypujem pri zložení cesta.Mám istotu,že tlakom palcov nezlisujem jednotlivé vrstvy.Na utierke nechám schnúť,prehrabem prstami, pred varením ich preosejem jemne,aby sa zbavili prebytočnej múky :o))
betka11
@drobcek19 súhlasím s @marcy a dajú sa urobiť aj hrubé rezance len ich musíš sušiť dlhšie takto si môžeš urobiť aj fliačky na granatír alebo mrvenku/strúhance neviem či to poznáš,robí sa to s cesta ako na rezance len na tuhšie a nastrúha sa to na strúhadle na jablká,to môžeš tiež používať na zavarku do polievky miesto rezancov ja som si takto pripravovala cestoviny za bývaleho režimu keď nebolo v obchodoch tolko cestovín ako teraz,dúfam že sa ti vydaria a budeš spokojná zo svojím dielom pekný víkend
babidka
Ked si robim rezance do polievky do zasoby, pouzivam iba hrubu alebo polohrubu muku a vajicka .Ziadna voda , sol ani olej. Cesto rozvalkam a porozkladam po kuchyni /aj obyvacke/ na ciste utierky. Pravidelne cesto otacam .Az ked je obschnute , tak zacnem krajat a rezance kladiem znova na ciste utierky alebo na tacky, plechy na pecenie a pod. Ked nemas tolko cistych utierok , pouzi kludne papier na pecenie alebo iny cisty papier ktory odsaje vlhkost zo spodu . V rure som raz susila ale treba tolko striehnut aby sa nepresusili , ze tento sposob uz nepouzivam . Ked nechas obschnut cesto iba tolko aby bolo zvrchu suchsie ale ostalo dost pruzne , nemusis sa bat , ze sa ti rezance pozlepuju .
daewootn
....pre drobcek19, ak chceš recept na rezance / slíže /, pred ťýždnom som varil perky a preto, že mi zostalo cesto, tak som ho rozvaľkal na asi 1 - 2 mm. ovál, narezal som si pásy a i napriek tomu, že som nečakal až cesto uschne / Tvoj prípad /, pásy som si dal na seba a rezal a rezal. Nečekal som až obschnú a stvoril som
parádne rezance do fazuľovej polievky. Odteraz nepoužijem iné cesto ani na všetký recepty talianskej kuchyne. Vyskúšaj si to a uvidíš aká je to papina. Recept na perky je od : egreška a cistinka,
ktoré dali na pirohy. Skladá sa z 5 ks. pečivo / alebo náhrada /
1/2 litra mlieka, 1/2 kg. hrubá múka, 1 vajco, soľ - tot vsio...čauko!
kocilabka
dobry den zaujimalo by ma že od čoho zaleži rozdiel ktory tkvie v tom, že ked naberam v praci kuraciu alebo hovadziu polievku do taniera, niekedy z varechy rezance "utekaju" do misy inokedy zase v sa udržia bez problemov vo vareche...? Kto mi to vie zodpovedat, od čoho to zaleži. a Ešte by som poprosil o dobrý recept na rezance, ktore by sa nezlepovali tzv. "tarhance" do kyslej kapustovej polievky = "jušky" - prosím môžete mi napísat na adresu kios5@azet.sk Pekne Dakujem
kimlo
@Kocilabka (19.12.2018 14:16)
Skús naberať žufankou, nie varechou... :-)
Ale teraz vážne, ak utekajú tak sú dlhé, majú ťažisko mimo naberačky takze utečú. :-)
kocilabka
dakujem pekne, musím si všimnut či je rozdiel v ich dlžke, to som nepostrehol