Varenie

Domáce pečivo

afataga - fotkaafataga, 6. februára 2012

V poslednej dobe sa tu objavuje veľa rcp na domáce rožky, žemle a pod., všetky vyzerajú lákavo, len neviem, aký zásadný rozdiel je v nich, mne sa zdajú tie cestá rovnaké, alebo sa mýlim? Predpokladám, že ako prvá mi odpovie Sovka :-) Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Nad tým som aj ja rozmýšľala, myslela som, že kysnuté cestá sú v podstate rovnaké, líšia sa len konzistenciou ( redšie, hustnejšie a pod.),a dochucovaním. Ale ako vidím tu, líšia sa aj množstvom daných surovín - múka, tuk, droždie.
sovka62
@afataga , asi ťa sklamem. Ja som pekávala celozrnné žemle a rôzne druhy chleba, odkedy som na Vareche odkladám skoro všetky recepty na chlieb a pečivo a postupne skúšam. Takže skoro vždy pečiem podľa iného receptu,vraciam sa len k senzačných bagetám, ktoré pridala @egreska , tie som piekla veľa razy a @jericinmu chlebíku bez kysnutia. Neviem čím sa tie cestá líšia, ale pravda je, že hoci sú skoro rovnaké, výsledok sa líši.
afataga
@sovka62 povazovala som Ta za odbornika na kysnute cesta :-) jasne ze si ma nesklamala, skor prekvapila
bejgi
ja plne súhlasím so @sovka62 , hoci sa cestá na chlieb a pečivo zdajú rovnaké, výsledok sa naozaj moc líši. Ja len že, podľa vlastnej skúsenosti a samozrejme chuti, my radšej celozrné, aj to sa mi niektoré recepty na vareche nepodarili, ale zato niektoré užívam mrvere :))))
bejgi
ešte by som sa chcela opýtať, keď už je tu taká odborníčka na pečenie pečiva, @sovka62 prečo sa do cesta dáva ocot? ďakujem
bejgi
@mauosko , myslíš ocot nahradiť cmarom? V takom istom množstve? Ináč strašne pekný psík na fotke, podobá sa môjmu ;-)
afataga
dakujem, lebo my tiez radsej celozrnne, alebo aspon ciastocne
rybarkuchar
Pred pol rokom som si kládol rovnakú otázku ako @afataga. Dnes viem na ňu odpoveď. Odkedy pečieme doma chlieb tradičným spôsobom: ručné miesenie cesta a klasická pec na drevo, tak čo chlieb to perla - každý je trochu iný. Inak vykysne, iná teplota v peci, iná múka, prísady ... je toho naozaj dosť čo zmení chuť chleba a pritom recept vyzerá rovnako. Keď som vlani staval na záhrade pec na pečenie chleba, priatelia si ťukali na čelo. Dnes by som si mohol otvoriť pekáreň - nestačím ich zásobovať.
pacik
Aj 100x pečený chlebík alebo pečivo podľa jedného receptu nechutí vždy rovnako. Každá surovina, použitá pri pečení, sa môže kvalitatívne meniť, zmení sa hoci aj minimálne dávkovanie, doba kysnutia, samotné pečenie, naša momentálna nálada a možno aj voľačo medzi nebom a zemou. Ani navarené jedlo nie je každý raz úplne rovnaké. No čo už ... aspoň nás neohrozuje stereotyp :-)
lkubicova
sovka, nenašla som senzačné bagety od Egrešky, aký majú presný názov? Dik.

tothka
Skús možno je to ono
Bageta dračí chvost (fotorecept) - Recepty - Varecha.sk
merylas
U nás v rodině chutná každému něco jiného :-)) Já si zvykla na pečivo s přídavkem celozrnné mouky a co se týče bílého pečiva, tak mám ráda těsto s majonézou, rohlíky jsou jedlé snad i třetí den, pokud zbydou.
sovka62
Podľa mňa máme na Vareche odborníčku na chlieb a pečivo (lebo koláče sú naozaj niečo iné). Je to @tiziancat , nad každým jej receptom mi padla sánka, len som ju tu už dosť dlho nevidela. Tá by určite vedela odpoveď na každú otázku.
kuchticka
@rybarkuchar - nie je nad pec vyhrievanu drevom. Z takej pece je vsetko pecivo najlepsie-najchutnejsie. Ja bych tiez taku chcela len mi ju nema kto spravit. I udiaren sme chceli ale niet odbornokov v nasej rodine.