Varenie

Domaca parena knedla

maminka1 - fotkamaminka1, 28. septembra 2012

Tak znova sa na Vas obraciam a verim ze mi urcite pomozete...
Uz 2x sa mi stalo ze ked som robila knedlu tak mi navrchu praskla..Parim ju 20 minut...
prvyraz ked sa mi to stalo tak som urobila vacsi knedlik tak som si myslela ze kvoli tomu ze nemal miesto v hrnci...ale vcera som robila znovu a dala som si pozor a robila mensie..i tak praskli 2 z 3...no fakt neviem ze co som porobila :-(

A este poradte nejaku inu alternativu ako ,,gazu na hrniec,, vzdy sa mi stahuje ta gaza a tazko sa potom vyrovnava na 'horucom' hrnci..parny hrniec nemam ;-)

dakujem za rady ;-)

@zareaguj


Diskusia k téme

hortenzia51
maminka neviem aký máš recept ja ich robím od oka.. múka droždie voda olej a trocha samozrejme aj soľ.. nedávam gázu ale obyčajnú utierku stiahnutú okolo hrnca gumou a varím ich 25-min. ešte nikdy mi nepopraskali--ale cesto poriadne vymiesiť..
medulienka122
nepomohlo by,keby si vrch knedle potrela trochu olejom? Ja mám parák, kvôli tomu som ho kúpila, tiež som mala "nervy" z gázy, utierok, gumičiek a pod. "sarapatičiek":-)
cistinka
Záleží aký recept si použila, zrejme si mala tuhšie cesto, ktoré ti pred parením prekyslo. Prvá bola zrejeme pekná a ostatné ti praskli, predpokladám...a parím 22-23 minút. Ja knedle aj tak radšej obváram :-))
maminka1
varechacky, dakujem...no skusala som cesto robit trosku tuhsie ale nie ovela...lebo pred tym ked som robila nepraskalo nic...ale cesto robim klas. pol. muka, mlieko, drozdie, cukor, sol, troska olej , trocha bravc. masti a 1 vajce, fajne ho miesim vareskou, prevzdusnujem aby dobre nakyslo...po vybrati ich omastim v oleji a prepichnem nozom aby vyfucala para...
a co urobit mi tie dalsie neprekysli?
veeelmi dakujem ;-)
aroooo
možno by stačilo s vložením prvých na paráčik a ich pomastením premiesiť zvyšné ešte raz. Po 20 min, keď odkryjem pokrievku, hneď ich špajdlou popichám a aj už vybraté na doske.
mata3636
ja som skúšala všelijaké recepty a nakoniec som si vytvorila svoj, ktorý všetkým chutí: pol na pol hrubá a polohrubá m. droždie, štipka cukru, soľ, teplá voda. žiadny olej, masť ani vajce. knedle varím vo vode, zdajú sa mi lepšie ako na pare. aby ti knedle neprekysli, nesmieš všetko cesto hned spracovať na knedle, ale postupne. ja si vyšúľam dve knedle, nechám podkysnúť, dám variť a až tak vyšúľam dalšie knedle. pokiaľ sa prvé uvaria, tie druhé akurát vykysnú. uvarené knedle vyberiem / dávam pozor, aby mi na nich nekvaplo z pokrievky/, popichám a potriem olejom. na začiatku som aj ja mala sem-tam problémy, ale teraz sa mi stále vydaria /klop, klop, nech to neurieknem :) musíš len variť a skúšať, párkrát si ponadávať a potom to bude ok :))
mariana33
ahojky...ja ich robievam v parnom hrnci, ale keď som ho nemala tak som robila klasika na utierke...predtým ako som ich tam dala som ich popichala špáradlom...teraz to mám uľahčené, keď vytvarujem knedele hodím ich do parného hrnca, popichám, nechám podkysnúť a potom zapnem parný hrniec...recept mám aj v mojich receptoch...cesto robím také isté ako keď som parný hrniec nemala...
frezia68
Knedľu nechám vykysnúť na pečiacom papieri a aj s ním vložím na paráčik,prikryté parím 18 min.,vyberiem aj s papierom na mriežku,nepichám vôbec...:-)
jeka
skús vymiesiť iba na vode.Ja robím knedľu z polo+ hrubej múky,droždia,trochu cukru ,soli a vody(ohriatá),vymiesím ručným šľaháčom, cesto kysne 45 minút ,medzitým si dám zovrieť vodu,po vykysnutí urobím knedlu a ak voda vrie hned ju dávam nad paru a prvé parím 20 min. a ostatné už stihnú podkysnúť tak len 15 minút,po vybratí poprepichujem nožíkom a potriem olejom,parím ich tiež na utierke.