Domáca kysnutá knedľa (fotorecept)

Domáca kysnutá knedľa (fotorecept)
Foto: pusta
pustaPusta, recept pridal: 6. mája 2011 9:35Ďalšie jeho recepty

Ku dnešnému obedu som uvarila ľahučkú domácu kysnutú knedľu, ktorej recept na prípravu doma vkladám.

Suroviny

4
porcie
60
minút
príprava
15
minút
na 100 °C

Postup prípravy receptu

1

Do misy som preosiala múku, premiešala som ju so soľou, vyhlbila som do nej jamku, do ktorej som dala cukor, namrvila som do nej droždie, zaliala trochou zmesi vlažného mlieka s vodou a nechala som vykysnúť kvások. Pridala som vajce. Potom som so zvyšnou vlažnou vodou s mliekom zarobila mäkšie cesto a nechala som ho vykysnúť.
Domáca kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 1

2

Z vykysnutého cesta som na pomúčenej doske vytvarovala dve knedle, ktoré som nechala znovu podkysnúť ešte cca 15 minút
Domáca kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 2

3

Vykysnuté knedle som vložila do širokého kastrola s vriacou osolenou vodou.
Domáca kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 3

4

Kastrol som prikryla šikmo pokrievkou a plameň som stiahla na polovicu.
Domáca kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 4

5

Knedle som varila bez obracania 15 minút, odložila som pokrievku a knedle som...
Domáca kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 5

6

...podobrala pomocou špachtle a preložila na dosku. Horúce uvarené knedle som popichala vidličkou, aby sa odparili...
Domáca kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 6

7

...a nechala som ich vychladnúť. Ak nespotrebujeme knedľu ihned, potrieme ju trochou masla/oleja, aby neokorala.
Domáca kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 7

8

Vychladnutú knedľu som pokrájala na plátky.
Domáca kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 8



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 11 ľudí (3,7 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • merylas, 6. mája 2011 o 12:46
    Knedlíky se mi osvědčilo vařit v páře. Stačí větší kastról s trochou vody a úplně rozevřený pařáček na knedlíky. Ten potírám olejem, knedlíky vařím zhruba tak 18 minut, neobracím, nezvedám pokličku. Jak ji pak zvednu, tak knedlíky ihned propíchám na několika místech špejlí a vyjmu.


  • marcy, 6. mája 2011 o 15:12
    na toto som ešte nenašla odvahu....preto ďakujem za kvalitný fotopostup :-)....kvalita kupovaných je otrasná,zvyčajne robím zemiakové bomby (varené zemiaky,hrubá múka ,detská krupica + vajce a soľ )


  • ewitka123, 6. mája 2011 o 16:56
    veru varenu knedlu som ani ja ešte nerobila ale určite ju vyskušam ukladam do kk


  • zuzana67, 6. mája 2011 o 21:25
    Ja robievam knedľu doma už roky. Zo dva razy som aj kúpila, ale domáca je domáca. Robím ju na pare, je lepšia.


  • vladkaku, 6. mája 2011 o 23:15
    ...moja parená robí sem - tam škody - zhorí utierka, niekedy kastról, záleží od nálady, voda to istí, preorientujem sa .-)


  • betka11, 7. mája 2011 o 06:47
    vydarila sa ti pekne,tiež robím knedlu doma ale na pare,takto som ešte nerobila


  • xanadu1955, 7. mája 2011 o 08:50
    úžasné a vydarené robila som aj na pare aj varila ale varené mi chutia viac si šikulka a výborný popis


  • skye, 7. mája 2011 o 11:40
    mam viac receptov na knedlu, ale robievam ju najradsej na pare. Raz som vyskusala varenu a dopadlo to hrozne - disaster :-)


  • astheart, 7. mája 2011 o 12:22
    Vařený se mně osobně líbí víc. Když ho po uvaření položíte na drátěnou podložku a pořádně propícháte, během chladnutí obrátíte, ani trochu neoslizne. Přidala bych kostičky housky nebo rohlíku.


  • 1vlasticka, 7. mája 2011 o 20:05
    ja som robila podla tohto receptu a vydarili sa dakujem za recept knedle zozali uspech


  • hviezdickaz, 7. mája 2011 o 20:39
    @pusta - tuto knedlu som uz robila podla tvojho receptu,ktory si uverejnila ako medzi prvymi - » varecha.pravda.sk/recepty/moje-nadychane-knedle/14382-rec...
    , chutovo je naozaj vyborna,len mi nie je jasne,preco ju tu mas vlastne dvakrat ? :)


  • edimilka, 8. mája 2011 o 09:27
    ja som tiež amater ale čím viac ju robím tím je lepšia človek sa učí celý život len treba chcieť díky vyskušam a ukladám eda



  • mojack, 8. mája 2011 o 21:10
    ja robím jednu veľku knedľu, ušetrým čas a plyn. :-)))


  • 1956, 9. mája 2011 o 06:47
    Robím aj varenú aj parenú, ale parená chutí doma lepšie.Mne sa zdá, že parená je trochu suchšia.Keď parím, prikryjem sklenou pokrievkou na ktorej je dierka a po uvarený alebo parení potieram olejom.Do vody dávam iba jednu aby mala dosť miesta a nemusela sa "tlačiť" s druhou.


  • zhthn, 21. mája 2011 o 13:34
    ukladám do kk:)


  • ziri, 5. júna 2011 o 12:58
    práve som ju dovaril - je to paráda


  • olga42, 10. júna 2011 o 12:17
    Ja knedlu varím podla tvojho receptu je výborná srdečne ďakujem.olga


  • janettkababetka, 24. októbra 2011 o 15:38
    ja robievam knedľu na pare nie je potom taka mazlava.


  • 3haubekoch, 4. decembra 2011 o 14:36
    Vďaka za recept, skúsim to aj takto. Pamätám si ale, že moja mama robila knedle tak, že ich spravila veľké ako parené buchty a tie potom dala do hrnce, kďe ich položila do rozohriateho oleja a podliala vodou a tak to vlastne podusila. Pamätám si aké boli na spodu chrumkavé. Robí takto niekto knedľe aj dnes? Vie niekto pridať postup?


  • 3haubekoch, 4. decembra 2011 o 15:43
    Vďaka za recept, skúsim to aj takto. Pamätám si ale, že moja mama robila knedle tak, že ich spravila veľké ako parené buchty a tie potom dala do hrnca, kde ich položila do rozohriateho oleja a podliala vodou a tak to vlastne podusila. Pamätám si aké boli na spodu chrumkavé. Robí takto niekto knedle aj dnes? Vie niekto pridať postup?


  • david666, 25. januára 2012 o 17:55
    ty akurat ju robim..len ju nevarim ale parim..som zvedavy....recept je lepsi ten prvy...aspon pre mna...heheh..dakujeem


  • 3sandra3, 29. apríla 2012 o 22:21
    vyskúšam aj ja,,, vyzerá byť výborná


  • kea, 6. mája 2012 o 13:52
    knedle som este vo vode nevarila,ja robievam na pare mozno niekedy skusim recept ukladam


  • vanila2, 8. augusta 2012 o 20:06
    knedlíky sa podarili na jednotku, boli krasne velke ako kupovane a vyborne. robila som ich po prvy krat a vysli mi zvladne kazda zaciatocnicka. recept sa osvedcil a aj si ho ukladam.


  • dorenka, 12. októbra 2012 o 21:59
    Ďakujem za recept. Predtým som vyskúšala pár receptov. Nedopadlo to ale dobre... Asi päť rokov som len kupovala knedle. Vyskúšala som tento recept... knedle sú krásne a aj chuť je super... treba vyskúšať... naozaj doporučujem.


  • gksd1, 6. januára 2013 o 04:07
    Vyborny receptik, nikdy som nerobila knedle vo vode, tento recept ma prekvapil, knedle su super a makkucke, dakujem .... :x


  • maminka1, 25. februára 2013 o 23:41
    ja som v nedelu robila parene a skusila som aj jednu dat do vody...teeeda to dopadlo :-( po 20 minutach ked som dvihla pokrievku tak nebol z nej knedlik ale placka...uplne sa to roztieklo...parene boli dobre takze v ceste problem nebol...tak len skusat a skusat....


  • ziliatko, 8. marca 2013 o 14:30
    skvelá knedla...parenú už ani nerobím...Vďaka za skvelý receptík :)


  • danja301, 26. mája 2013 o 12:59
    prave sa mi varia a vyzeraju fantasticky....vdaka za recept:)


  • lucka0021, 15. júna 2013 o 21:57
    dnes som si ju urobila, a poviem Vám, úžasná :) ďakujem za pekný a ľahký recept


  • hviezda075, 5. októbra 2013 o 19:12
    ..aj ja som vyskusala dnes, kedze som v rakusku a tu nemam moznost robit nad parou...mozem povedat, ze velmi dobry recept a od dnes robim aj doma len takto!!!!..:)....dakujem krasne!!!!


  • pusta, 6. októbra 2013 o 09:08
    dakujem každému za úžasný komentár, čo ma veľmi teší :-)))


  • pusta, 6. októbra 2013 o 09:12
    @hviezda75 , som rada, že si vyskúšala, vidíš, netreba sa báť varenej kysnutej knedle a spraviť doma.
    pozerám, koľko varecháčov tiež vyskúšalo s úspechom a mám úprimnú radosť z toho.
    dakujem za úžasnú správu, nech sa ti dalej darí.


  • ruza28, 6. októbra 2013 o 21:06
    Vsetkym odvahu,ktore to idete prvy krat robit,ja som vyuc.kucharka a denne som varila min.200 ks a preto vam odporucam varit na pare,a este ja robim z hrubej a polohrubej muky pol na pol.A staci 50gr.drozdia,Tak nech sa vam vydaria!:-):-)


  • pusta, 7. októbra 2013 o 03:59
    @ruza28 , ved knedle sú rôzne, z rôznej múky, s rôznou kombináciou surovín, kysnuté i nekysnuté, len z múky, len zemiakové, iné, varené v pare, na pare, pečené, vo vode alebo inak...skrátka nepreberné množstvo.
    čo keby si tak ako vyučená kuchárka založila samostatnú diskusiu o knedliach? myslím to úplne vážne....
    ak si si náhodou nevšimla, tak práve táto knedľa je varená vo vode a s úspechom a sú tu aj recepty na knedle varené v pare...a inak :-)))


  • pusta, 7. októbra 2013 o 04:07
    @ruza28 , na aké množstvo múky dávaš ty 50 g drožia??? nenapísala si...len pomer hrubej a polohrubej múky v pomere 1:1
    v mojej knedli je len 10 g droždia na 400 g polohrubej múky, 125 ml vody a 125 ml mlieka, teda v pomere 1:1 tekutiny...a iné
    najlepšie by hádam bolo, keby si pridala svoj vlastný recept samostatne na tvoju kysnutú knedľu varenú v pare, od vyučenej kuchárky to naozaj poteší :-)))
    dakujem.


  • sweety, 2. februára 2014 o 11:12
    velmi pekne dakujem....vydarila sa...uz mozem povedat....VIEM SPRAVIT KNEDLU...


  • jance23, 12. apríla 2014 o 12:07
    Díky za recept, knedlík byl výborný a dělala jsem ho na páře - už budu dělat jen podle vašeho receptu.


  • pusta, 6. mája 2014 o 08:37
    @swety , tak to ma naozaj teší, že sa ti knedle vydarili a odteraz aj Ty si môžeš povedať, "VIEM SPRAVIŤ KNEDĽU" :-)
    dakujem za skvelú správu.


  • pusta, 6. mája 2014 o 08:39
    @jance23 , som nesmierna rada, že aj tebe sa vydarili knedle a odteraz robíš knedle len podľa môjho receptu :-)
    dakujem za úžasnú správu.


  • hviezda075, 5. októbra 2014 o 09:12
    dakujem pekne za skvely recept...odkedy som vyskusala, robim LEN tieto knedle, super....:)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist