Domáca kysnutá knedľa (fotorecept)

Domáca kysnutá knedľa (fotorecept)
Foto: pusta
pustaPusta, recept pridal: 6. mája 2011 9:35Ďalšie jeho recepty

Ku dnešnému obedu som uvarila ľahučkú domácu kysnutú knedľu, ktorej recept na prípravu doma vkladám.

Suroviny

4
porcie
60
minút
príprava
15
minút
na 100 °C

Postup prípravy receptu

1

Do misy som preosiala múku, premiešala som ju so soľou, vyhlbila som do nej jamku, do ktorej som dala cukor, namrvila som do nej droždie, zaliala trochou zmesi vlažného mlieka s vodou a nechala som vykysnúť kvások. Pridala som vajce. Potom som so zvyšnou vlažnou vodou s mliekom zarobila mäkšie cesto a nechala som ho vykysnúť.
Domáca kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 1

2

Z vykysnutého cesta som na pomúčenej doske vytvarovala dve knedle, ktoré som nechala znovu podkysnúť ešte cca 15 minút
Domáca kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 2

3

Vykysnuté knedle som vložila do širokého kastrola s vriacou osolenou vodou.
Domáca kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 3

4

Kastrol som prikryla šikmo pokrievkou a plameň som stiahla na polovicu.
Domáca kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 4

5

Knedle som varila bez obracania 15 minút, odložila som pokrievku a knedle som...
Domáca kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 5

6

...podobrala pomocou špachtle a preložila na dosku. Horúce uvarené knedle som popichala vidličkou, aby sa odparili...
Domáca kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 6

7

...a nechala som ich vychladnúť. Ak nespotrebujeme knedľu ihned, potrieme ju trochou masla/oleja, aby neokorala.
Domáca kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 7

8

Vychladnutú knedľu som pokrájala na plátky.
Domáca kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 8



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 15 ľudí (3,8 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • merylas, 6. mája 2011 o 12:46
    Knedlíky se mi osvědčilo vařit v páře. Stačí větší kastról s trochou vody a úplně rozevřený pařáček na knedlíky. Ten potírám olejem, knedlíky vařím zhruba tak 18 minut, neobracím, nezvedám pokličku. Jak ji pak zvednu, tak knedlíky ihned propíchám na několika místech špejlí a vyjmu.


  • marcy, 6. mája 2011 o 15:12
    na toto som ešte nenašla odvahu....preto ďakujem za kvalitný fotopostup :-)....kvalita kupovaných je otrasná,zvyčajne robím zemiakové bomby (varené zemiaky,hrubá múka ,detská krupica + vajce a soľ )


  • ewitka123, 6. mája 2011 o 16:56
    veru varenu knedlu som ani ja ešte nerobila ale určite ju vyskušam ukladam do kk


  • zuzana67, 6. mája 2011 o 21:25
    Ja robievam knedľu doma už roky. Zo dva razy som aj kúpila, ale domáca je domáca. Robím ju na pare, je lepšia.


  • vladkaku, 6. mája 2011 o 23:15
    ...moja parená robí sem - tam škody - zhorí utierka, niekedy kastról, záleží od nálady, voda to istí, preorientujem sa .-)


  • betka11, 7. mája 2011 o 06:47
    vydarila sa ti pekne,tiež robím knedlu doma ale na pare,takto som ešte nerobila


  • xanadu1955, 7. mája 2011 o 08:50
    úžasné a vydarené robila som aj na pare aj varila ale varené mi chutia viac si šikulka a výborný popis


  • skye, 7. mája 2011 o 11:40
    mam viac receptov na knedlu, ale robievam ju najradsej na pare. Raz som vyskusala varenu a dopadlo to hrozne - disaster :-)


  • astheart, 7. mája 2011 o 12:22
    Vařený se mně osobně líbí víc. Když ho po uvaření položíte na drátěnou podložku a pořádně propícháte, během chladnutí obrátíte, ani trochu neoslizne. Přidala bych kostičky housky nebo rohlíku.


  • 1vlasticka, 7. mája 2011 o 20:05
    ja som robila podla tohto receptu a vydarili sa dakujem za recept knedle zozali uspech


  • hviezdickaz, 7. mája 2011 o 20:39
    @pusta - tuto knedlu som uz robila podla tvojho receptu,ktory si uverejnila ako medzi prvymi - » varecha.pravda.sk/recepty/moje-nadychane-knedle/14382-rec...
    , chutovo je naozaj vyborna,len mi nie je jasne,preco ju tu mas vlastne dvakrat ? :)


  • edimilka, 8. mája 2011 o 09:27
    ja som tiež amater ale čím viac ju robím tím je lepšia človek sa učí celý život len treba chcieť díky vyskušam a ukladám eda



  • mojack, 8. mája 2011 o 21:10
    ja robím jednu veľku knedľu, ušetrým čas a plyn. :-)))


  • 1956, 9. mája 2011 o 06:47
    Robím aj varenú aj parenú, ale parená chutí doma lepšie.Mne sa zdá, že parená je trochu suchšia.Keď parím, prikryjem sklenou pokrievkou na ktorej je dierka a po uvarený alebo parení potieram olejom.Do vody dávam iba jednu aby mala dosť miesta a nemusela sa "tlačiť" s druhou.


  • zhthn, 21. mája 2011 o 13:34
    ukladám do kk:)


  • ziri, 5. júna 2011 o 12:58
    práve som ju dovaril - je to paráda


  • olga42, 10. júna 2011 o 12:17
    Ja knedlu varím podla tvojho receptu je výborná srdečne ďakujem.olga


  • janettkababetka, 24. októbra 2011 o 15:38
    ja robievam knedľu na pare nie je potom taka mazlava.


  • 3haubekoch, 4. decembra 2011 o 14:36
    Vďaka za recept, skúsim to aj takto. Pamätám si ale, že moja mama robila knedle tak, že ich spravila veľké ako parené buchty a tie potom dala do hrnce, kďe ich položila do rozohriateho oleja a podliala vodou a tak to vlastne podusila. Pamätám si aké boli na spodu chrumkavé. Robí takto niekto knedľe aj dnes? Vie niekto pridať postup?


  • 3haubekoch, 4. decembra 2011 o 15:43
    Vďaka za recept, skúsim to aj takto. Pamätám si ale, že moja mama robila knedle tak, že ich spravila veľké ako parené buchty a tie potom dala do hrnca, kde ich položila do rozohriateho oleja a podliala vodou a tak to vlastne podusila. Pamätám si aké boli na spodu chrumkavé. Robí takto niekto knedle aj dnes? Vie niekto pridať postup?


  • david666, 25. januára 2012 o 17:55
    ty akurat ju robim..len ju nevarim ale parim..som zvedavy....recept je lepsi ten prvy...aspon pre mna...heheh..dakujeem


  • 3sandra3, 29. apríla 2012 o 22:21
    vyskúšam aj ja,,, vyzerá byť výborná


  • kea, 6. mája 2012 o 13:52
    knedle som este vo vode nevarila,ja robievam na pare mozno niekedy skusim recept ukladam


  • vanila2, 8. augusta 2012 o 20:06
    knedlíky sa podarili na jednotku, boli krasne velke ako kupovane a vyborne. robila som ich po prvy krat a vysli mi zvladne kazda zaciatocnicka. recept sa osvedcil a aj si ho ukladam.


  • dorenka, 12. októbra 2012 o 21:59
    Ďakujem za recept. Predtým som vyskúšala pár receptov. Nedopadlo to ale dobre... Asi päť rokov som len kupovala knedle. Vyskúšala som tento recept... knedle sú krásne a aj chuť je super... treba vyskúšať... naozaj doporučujem.


  • gksd1, 6. januára 2013 o 04:07
    Vyborny receptik, nikdy som nerobila knedle vo vode, tento recept ma prekvapil, knedle su super a makkucke, dakujem .... :x


  • maminka1, 25. februára 2013 o 23:41
    ja som v nedelu robila parene a skusila som aj jednu dat do vody...teeeda to dopadlo :-( po 20 minutach ked som dvihla pokrievku tak nebol z nej knedlik ale placka...uplne sa to roztieklo...parene boli dobre takze v ceste problem nebol...tak len skusat a skusat....


  • ziliatko, 8. marca 2013 o 14:30
    skvelá knedla...parenú už ani nerobím...Vďaka za skvelý receptík :)


  • danja301, 26. mája 2013 o 12:59
    prave sa mi varia a vyzeraju fantasticky....vdaka za recept:)


  • lucka0021, 15. júna 2013 o 21:57
    dnes som si ju urobila, a poviem Vám, úžasná :) ďakujem za pekný a ľahký recept


  • hviezda075, 5. októbra 2013 o 19:12
    ..aj ja som vyskusala dnes, kedze som v rakusku a tu nemam moznost robit nad parou...mozem povedat, ze velmi dobry recept a od dnes robim aj doma len takto!!!!..:)....dakujem krasne!!!!


  • pusta, 6. októbra 2013 o 09:08
    dakujem každému za úžasný komentár, čo ma veľmi teší :-)))


  • pusta, 6. októbra 2013 o 09:12
    @hviezda75 , som rada, že si vyskúšala, vidíš, netreba sa báť varenej kysnutej knedle a spraviť doma.
    pozerám, koľko varecháčov tiež vyskúšalo s úspechom a mám úprimnú radosť z toho.
    dakujem za úžasnú správu, nech sa ti dalej darí.


  • ruza28, 6. októbra 2013 o 21:06
    Vsetkym odvahu,ktore to idete prvy krat robit,ja som vyuc.kucharka a denne som varila min.200 ks a preto vam odporucam varit na pare,a este ja robim z hrubej a polohrubej muky pol na pol.A staci 50gr.drozdia,Tak nech sa vam vydaria!:-):-)


  • pusta, 7. októbra 2013 o 03:59
    @ruza28 , ved knedle sú rôzne, z rôznej múky, s rôznou kombináciou surovín, kysnuté i nekysnuté, len z múky, len zemiakové, iné, varené v pare, na pare, pečené, vo vode alebo inak...skrátka nepreberné množstvo.
    čo keby si tak ako vyučená kuchárka založila samostatnú diskusiu o knedliach? myslím to úplne vážne....
    ak si si náhodou nevšimla, tak práve táto knedľa je varená vo vode a s úspechom a sú tu aj recepty na knedle varené v pare...a inak :-)))


  • pusta, 7. októbra 2013 o 04:07
    @ruza28 , na aké množstvo múky dávaš ty 50 g drožia??? nenapísala si...len pomer hrubej a polohrubej múky v pomere 1:1
    v mojej knedli je len 10 g droždia na 400 g polohrubej múky, 125 ml vody a 125 ml mlieka, teda v pomere 1:1 tekutiny...a iné
    najlepšie by hádam bolo, keby si pridala svoj vlastný recept samostatne na tvoju kysnutú knedľu varenú v pare, od vyučenej kuchárky to naozaj poteší :-)))
    dakujem.


  • sweety, 2. februára 2014 o 11:12
    velmi pekne dakujem....vydarila sa...uz mozem povedat....VIEM SPRAVIT KNEDLU...


  • jance23, 12. apríla 2014 o 12:07
    Díky za recept, knedlík byl výborný a dělala jsem ho na páře - už budu dělat jen podle vašeho receptu.


  • pusta, 6. mája 2014 o 08:37
    @swety , tak to ma naozaj teší, že sa ti knedle vydarili a odteraz aj Ty si môžeš povedať, "VIEM SPRAVIŤ KNEDĽU" :-)
    dakujem za skvelú správu.


  • pusta, 6. mája 2014 o 08:39
    @jance23 , som nesmierna rada, že aj tebe sa vydarili knedle a odteraz robíš knedle len podľa môjho receptu :-)
    dakujem za úžasnú správu.


  • hviezda075, 5. októbra 2014 o 09:12
    dakujem pekne za skvely recept...odkedy som vyskusala, robim LEN tieto knedle, super....:)


  • marika21, 14. novembra 2014 o 23:54
    Knedle robievam často, ale na pare. Zajtra vyskúšam podľa tvojho receptu dve dávky. Polovicu naparím, druhú časť uvarím. Varenú knedľu som robila v závodnej jedálni. Bola som s ňou spokojná, ale radšej som vždy robila doma na pare. Mám veľa receptov na knedle. Vždy si vyberiem, ktorý mi padne prvý do oka. Striedam a skúšam. Už som robila podľa tohto receptu . Ale parenú. Vydarila sa. Ak je dobrá muka, droždie, nesmie sa dať do horúceho mlieka, vody, tak tam nieje čo pokaziť. *****


  • pusta, 15. novembra 2014 o 15:37
    @hviezda075 , veľmi ma teší, že sa ti môj receptík na knedľu vydaril :)))
    teším sa s tebou :)))
    dakujem za skvelú správu.


  • pusta, 15. novembra 2014 o 15:39
    @marika21 , tiež mám viac receptov na knedle, tento mám najradšej.
    robila som už aj na pare, vydarila sa síce, ale my máme radšej varenú kysnutú knedľu.
    dakujem ti za pochvalu a 5*



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Šéfkuchár Ami El Gani: Môj sen je vlastná michelinovská reštaurácia
O tom, že gastronómia nemusí byť nudná, nás presvedčil Ami El Gani, šéfkuchár Holiday Inn Trnava, ktorý so svojim kreatívnym kuchárskym umením prináša nové trendy na slovenskú kulinársku scénu.

Ragú na horčici
Dnes si v Modre na barónku Megyesiovú už nikto nespomenie. Hádam len národný umelec Náco Bizmayer, ktorý u nej ako mladík prebýval.

Šéfkuchár Jozef Riska: Hľadáme chute a vône starého Prešporka
Na zorganizovanie úvodného večera Zimného festivalu jedla sa tento rok podujala známa bratislavská reštaurácia Zylinder. Jej šéfkuchár Jozef Riska nám predstavil, akú kuchyňu v Zylindri ponúkajú.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 6/2015: Mäsový stôl Mäsový stôl
Časopis Varecha v piatok 6. februára v denníku Pravda.


TOPlist