Včera som dostala z minibazaru Dezertnú formu - Tupperware,
teším sa, ako ju využijem.
Nebol však k ej priložený návod na použitie, nikdy som s ňou ešte
nepracovala, preto skôr, než začnem, chcela by som vedieť, ako sa
s ňou pracuje.
Zaujímalo by ma, či:
1. sa v nej môže aj piecť v trúbe a pri akej teplote?
2. ak sa v nej varia paštiky, ktoré sa vkladajú do horúceho kúpeľa a
vkladajú piecť do trúby, či aj to možno a pri akej teplote.
3. možno ju dávať s náplňou do mrazničky?
4. ako ju čistiť a udržiavať?
Milé varecháčky, prosím keby ste mi poradili.
Dakujem.
@pusta
varecha.pravda.sk/recepty/majonezova-pochutka-fotorecept/...
pred chvíľkou na tv paprike varila Niguela Lawson Rebarborovú želatínu a radila:
1. nechať vychladnúť želatínu na vlažno
2. vymazať formu olejom
3. naliať želatínu
4. nechať ju úplne vychladnúť a potom uzavrieť a tak vložiť do chladničky
píše sa v tej informácii aj o paštikách, ale tie sa varia alebo pečú.
o použití konkrétne tejto formy na úpravu v trúbe však nič.
napr. takúto úplne jednoduchú jogurtovú tortu som v nej robila, ale na Vareche je veľmi veľa výborných receptov na nepečené želatínové torty....
varecha.pravda.sk/recepty/jogurtova-torta-fotorecept/8670...
varecha.pravda.sk/recepty/tvarohova-torta/12262-recept.ht...
dakujem.
vo všeobecných informáciách je napísané, že znesie teplotu do 250 stupňov C, tak sa radšej spýtam tých, ktorí už majú skúsenosti s Tupperware a vedia viac.
dakujem ti za odpoved :-)
túto informáciu som práve získala z Tupperware.
prikladám pre dalšie záujemkyne a dakujem Vám všetkým za Vašu pomoc a dobré rady.
@pusta
ja vám to teda napíše priamo tu:
Výrobok Dezertná forma je unikátna vrúbkovaná forma na výrobu rôsolov a paštét, je možné ju použiť i ako unikátnu servírovaciu misu.
Výrobok sa skladá z formy a dvoch pokrievok + servírovacia tácka.
Vnútorná malá vrúbkovaná pokrievka slúži na tvarovanie aspikov, a spoločne s druhou klasickou pokrievkou na širšiu stranu formy zaisťujú vodotesnosť výrobku.
Dezertnú formu môžete použiť na prípravu najrôznejších pikantných pien alebo aspikov, môžu byť s tuniakom, kuracím mäsom, šunkou, syrom. Stred je možné naplniť paradajkami, uhorkovým alebo hlávkovým šalátom. Sladký aspik alebo penu môžete pripravovať napríklad deťom, stred naplníte ovocím, šľahaným krémom, karamelom s čokoládou.
Pomocou Dezertnej formy môžete tiež tvarovať varenú ryžu alebo kurací šalát.
objem: 1,5l, 24cm (priemer), 8cm (výška)
A tiež pridávam odpovede na Vaše otázky:
1. Dezertná forma zásadne slúži len na studenú kuchyňu - ako je uvedené v popise - na dezerty, pudingy a rôsoly a podobne. Je do nej možné naliať horúcu zmes - želatínu atď., ale nie je v nej možné pripravovať pokrmy v rúre, ani v mikrovlnke.
2. Neodporúčam ju rozhodne dávať do rúry, nie je vhodná na prípravu paštét v plechu v rúre (na to sú určené iné výrobky - napr. silikónové formy), dezertná forma je na to, že už hotovú paštétovú zmes do nej nalejete na vychladnutie a ona sa Vám v nej krásne vytvaruje.
3. Takisto by nemala ísť do mrazáku, je určená na efektné servírovanie a skladovanie pripravených jedál v chladničke.
4. Ak máte umývačku riadu, môže sa dezertná forma (všetky jej časti) bezpečne umývať v umývačke. Ak nemáte, tak ručné umývanie s bežným prostriedkom a hubkou na riad, nepoužívať podľa možnosti nejaké agresívne čistiace prostriedky ani extra drsné hubky.
5.
ODPOVĚDĚT
5. Verím, že Vám tieto informácie budú stačiť, pridávam ešte doplnkové informácie:
Postup prípravy pokrmov: nasaďte vrúbkovanú pokrievku na formu (tú oranžovú pokrievku, čo je v podstate taká miniforma a môžete využívať aj samostatne na puding alebo ryžu). Potom formu vypláchnite vodou (aby sa lepšie vyklápal obsah). Naplňte ju, zatvorte druhou (veľkou bielou) pokrievkou a nechajte vychladnúť. Potom odnímte veľkú pokrievku, formu preklopte na servírovaciu tácku a nechajte cca 15 minút pri izbovej teplote odstáť. Najprv opatrne oddeľte vrúbkovanú pokrievku, čím zaistíte, že si hotový aspik zachová po odňatí zostávajúcej formy dokonalý tvar so všetkými detailami. Nakoniec odnímte formu.
Ak budete potrebovať posunúť aspik, anpríklad na stred tácky, servírovaciu tácku pred vyklápaním navlhčite. Po klzkom povrchu sa totiž aspik lepšie posúva.
Vrúbkovanie formy umožňuje presné porciovanie hotového aspiku na rovnomerné kúsky. Ak chcete menší aspik, naplňte formu len do polovice.
ODPOVĚDĚT