Majonézová pochúťka fotorecept

evusik - fotkaevusik, 26. júla 2010
Majonézová pochúťka (fotorecept)
Foto: evusik

Kúpila som si novú formu na studené pokrmy, neodolala som a musela som ju rýchlo vyskúšať a tu je výsledok.

45 minút
príprava

Suroviny

Aspik:
1 bal.
1/4 kocky
250 ml
Majonézová hmota:
100 g
100 g
100 g
50 g
100 g
100 g
3-4 ks
250 g
400 g
1 PL
1/2 ČL
1 bal.
1 kocka




Postup

  1. 1

    najprv si uvaríme vajcia na tvrdo, vychladené nakrájame na kolieska. Zo šunky si vykrojíme kvetinky a z olív kolieska.

    Majonézová pochúťka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tortové želé číre zmiešame z 1/4 bujónu a 250 ml vody, (alebo miesto vody a bujóna použijeme kurací vývar ) privedieme do varu a časť vylejeme do formy. Bujón aspik ochutí ale aj zafarbí do žlta, ak chcete mať aspik číry tak ho len osoľte a okoreňte bielym mletým korením.

    Majonézová pochúťka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na mierne stuhnutý aspik naukladáme kvetinky, alebo inak ozdobíme ....

    Majonézová pochúťka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    nalejeme zbytok aspiku a naukladáme kolieska vajec. Odložíme do chladničky.

    Majonézová pochúťka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Šunku, šampiňóny, vajíčka, kápiu nakrájame na drobno. Ak použijeme sterilizovanú zeleninu stačí scediť, ak použijeme mrazenú stačí zaliať vriacou vodou, nechať postáť, scediť a prepláchnuť studenou vodou.

    Majonézová pochúťka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tatarskú omáčku, smotanu, 1 PL octu, mleté biele korenie zmiešame

    Majonézová pochúťka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do misky si dáme bujón, zalejeme 1 dl vriacej vody a necháme vychladnúť. Do studeného bujónu zamiešame Želatínový stužovač a dobre rozmiešame ....

    Majonézová pochúťka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    spojíme s majonézovou hmotou, pridáme všetky ostatné ingrediencie a premiešame.

    Majonézová pochúťka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Navrstvíme na aspik ....

    Majonézová pochúťka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a uzavrieme viečkom, alebo fóliou a uložíme do chladničky na pár hodín.

    Majonézová pochúťka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotové opatrne preklopíme a môžeme sa napchávať :-)

    Majonézová pochúťka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Veľká noc 1.apríla 2013 - dnes som robila tak ako každý rok, postup ten istý len formu som zvolila inú... ešte k počasiu, včera snežilo celý deň, napadalo tak 15cm... dnes od rána svieti slniečko, ráno bolo pár stupňov pod nulou, teraz na obed je pár stupňov nad nulou a nebyť toho snehu tak by dnes bol krásny jarný veľkonočný pondelok :-)

    Majonézová pochúťka (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

martina34
Tieto formy sú super, a ty si hotový umelec, tvoja tortička je oveľa krajšia ako tá moja, čo som sem na varechu pridala. Krásna výzdoba :-)
gittka
tak@evusik ,na tento recept som čakala.presne túto formu mám novú doma asi 2 týždne.ešte som nemala čas niečo do nej spraviť,ale teraz určite neodolám a toto tvoje urobím!dík za inšpiráciu a skvelý receptík:-)))
evusik
@ martinka pamätám si na tvoju nepečenú slanú tortu, aj ju mám odloženú, aj som ju už robila, a bola strašne super..... tak som bola pozrieť znova tvoje recepty a naozaj máš takmer takú istú tortu, alebo ja mám takú istú ako ty :-) teda vzhľadovo, lebo recept je iný, tento mám už roky, len som ho robila do srnčieho chrbáta.... a ja, že ako som si to vymyslela, no čo už, človek si nemôže všetko pamätať, čo sa týka výzdoby na teba aj tak nemám :-) @ čistinka vitaj, dlho si tu nebola
sjuz
tak toto je nádhera, evusik - šikula! krásna fotka a ešte krajšie jedlo!
tatranka
@evusik tvoj fotorecept ma dnes očaril.Veľmi si si dala záležať.Túto tvoju dobrotku určite vyskúšam.Pekne a s citom prizdobené.Paráda.
babav
@evusik ,si velmi sikovna a tvoja pochutka je krasna !@cistinka ,chybas na Vareche,ale iste mas dobru pricinu,preco si sa odmlcala.Prajem ti vsetko najlepsie;-)!
1973
je to krásna torta pridávam si ju do svojej KK si šikulkaj ja som mala niekde podobný recept ale ten sa tuším robil do formy na srnčí chrbát
tikadielko
no prekrásne možem to urobiť v tortovej forme ?? ked ja takú ako vy nemam :(
janger
@evusik , ta forma je nadherna a jej obsah tiez. Super! Teraz si uvedomujem, ze podobnu mam, len mensiu. A vobec ju nepouzivam...Nie je to nahodou Tupperware?
evusik
túto formu som prvý krát videla tu na Vareche, má ju tu viac kuchárok, tak sa mi hneď zapáčila, že som ju chcela hneď mať. No trvalo to trošku dlhšie lebo som musela hľadať najprv kontakt na Tupperware a teraz sa podarilo a som véééľmi spokojná. Včera som robila túto majonézovú pochúťku, ktorú ináč väčšinou robím na Veľkú noc, ale nedalo mi aby som nevyskúšala a zajtra idem robiť na sladko. Včera som robila veniec a zajtra budem robiť plnú formu, bez tej diery v strede :-) tak som zvedavá ako to bude vyzerať, ak sa podarí odfotím a ukážem :-)
evusik
@martinka tých receptov je strašne veľa, ja napr. tento mám zložený z dvoch receptov akurát som teraz prvý krát použila želatínový stužovač miesto želatíny @tikadielko môžeš použiť akúkoľvek formu ja som doteraz robila do srnčieho chrbáta a tiež to bolo pekné :-)
renfri
ja zelatinu na slano vobec nemusim ale toto vyzera tak nadherne a uzasne ze by som hned aj ochutnala :)
helca103
krásna tortička asi by si každy z nej najradšej odhryzol ukladam a vyskúšam
jerica
@evusik také krásne , mňamka . Formu mám , nebude problém si takú lahôdku spraviť , už sa teším aké to bude prekvapko , keď prídu deti. Je to menšia fuška , pohrať sa , keď to robíš s láskou ,určite je to ľavá zadná. KK je a na A4
maartina
pri prehliadaní tvojich úžasných receptov som sa potešila i tomuto ...konečne aspoň "oprášim" formu, už by som bola na ňu celkom zabudla :)
danapa
tvoj recept mam v KK a tesim sa ako sa "vysantim" pri ozdobovani podla tohto receptu na slavnostny stol na velkonocne sviatky ☺☺☺
evusik
@danapa aj ja budem robiť na Veľkú noc, dúfam že sa podarí :-) daj vedieť ako sa tebe podarila, prípadne odfoť a vlož - dobrej inšpirácie nikdy nie je dosť :-)
medovnicek
túto formu mám aj ja, podobnú pochúťku robievam, ale zaujalo ma to zdobenie - to je úžasné, nádherné, si obrovská šikulka
evusik
@medovnicek ty máš tak krásne nazdobené koláče, že takéto čosi musíš zvládnuť ľavou zadnou.... už sa teším na inšpirácie od teba :-)
pacik
@evusik vďaka za tip, pri najbližšej príležitosti vyskúšam, toto poteší oči aj jazýčky :-D
pusta
@evusik , fantastická kombinácia použitých surovín, nádherne dekoratívne, úžasné foto, výborne spracovaný zrozumiteľný postup. chuťovo harmonické.
dakujem za recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia