Rôzne

Cyklámen - ako ho pestovať?

afataga - fotkaafataga, 13. novembra 2012

Dnes som dostala rozkvitnutý cyklámen, keďže pred pár rokmi mi jeden uhynul, hneď som hľadala na nete, ako sa má správne pestovať. Dočítala som sa, že neznáša moc teplo a priame slnko, ale my nemáme doma miestnosť, kde by bolo menej ako 22°, preto sa chcem opýtať na Vaše skúsenosti, ako ho pestujete a čo všetko je schopný vydržať :-). Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

anna123
Krásny kvietok, ani ja neodolám a vždy si ho na jeseň kúpim. Naozaj nemá rad teplo a ja ho teraz mám ešte von na okne a to bývam v nadomorskej výške cca 600 m. Polievať ho treba do misky a nie veľa, ta teplota je naozaj dôležitá. Pri dobrej starostlivosti by mal vydržať kvitnúť do jari.
izabella929
pestujem ho, je prekrásny a práve teraz je plný kvetov, možno 20 ani som ich nepočítala koľko ich je...ano, ako píše anna123, polievam do misky a len málo, oíbčas listy rosím a mám ho na parapetnej doske...celé leto som ho mala vonku pod altánkom, nie na slnku...na jar treba prihnojiť...ale inak nie je náročný kvietok...odfotím ho a pridám sem...je neskutočne krásny...))
izabella929
pomaly odkvitajúce kvietky som odštipla a mám ich aj teraz na tanieri pri recepte: Rigó Jancsi v muffinovej podobe...sú veľmi milé kvietky...)
jakamaka
Myslím si, že cibuľa cyklámena /alebo teda tá hľuza /potrebuje v zime oddych. Ak ste dostali teraz nejaký narýchlený cyklámen, tak po odkvitnutí ho treba nechať v chladnej miestnosti prezimovať, aby na jar mohol vykvitnúť opäť. Ale poteším Vás.. kedysi pred pár rokmi som kúpila svokre cyklámen ku dňu matiek...a kvitol ešte v októbri... to som si vtedy u svokry šplhla:):):):):) Doteraz na to v dobrom spomína :):):):) No tento rok som kúpila tiež na jednu výzdobu...a bolo to asi nejaké rýchlené... vydržal v kvetináči asi 2 týždne...Takže asi veľakrát závisí od toho, ako bol pestovaný, či iba narýchlo vyhnatý do kvetu na rýchly predaj...
izabella929
Dôležité je ho hneď pri prinesení z kvetinárstva presadiť do nového črepníka a pridať novú zem,le bo to čo je v kúpenom črepníku, je len na prežitie,,,mne sa všetkým kvetom darí, lebo ich hneď presadím..
afataga
dakujem za rady, len ja mam asi najvacsi problem s tou teplotou, tak dufam, ze to vydrzi
meneser
Ja som tiež prednedávnom dostala cyklamén na narodeniny, a tiež som pozerala na internete ako ho pestovať. je pravda že nemá moc rád teplo.Ja som tiež s tím trochu mala problém, no nakoniec som ho dala na chodbu. Síce tam nieje až tak chladno ale jak sa otvárajú dvere hlavne teraz cez zimu tak ide odtiaľ trochu chlad tak dúfam že mu to trochu pomôže...
rastlinkysk
Cyklaménu sa darí na severnom okne. Svetlo vyžaduje rozptýlené, nie priame alebo polotieň. Zalievajte odstátou mäkkou vodou izbovej teploty do misky. Zálievka má byť nízka. Teplota prostredia okolo 15 ° C. V opačnom prípade Vám naozaj neprežije. Prežil by v miestnosti, kde máte staré, pôvodné drevené okná, kde sa výborne pestujú medzi dvomi oknami, majú tam ideálnu klímu. Tiež je vhodná veranda, zimná záhrada, chodba alebo skleník.