Rôzne

čo to lížeme?

alexola - fotkaalexola, 3. júna 2011

Patrím k ľuďom, ktorí si bez zmrzliny "nevedia predstaviť leto". Na narodeniny som dostala zmrzlinovač a odvtedy pracuje každý víkend. Zmrzliny a sorbety z neho sú výborné- ako všetky domáce či už zo zmrzlinovača alebo nie a každý si vytvorí zmrzlinu podľa vlastnej chuti z čerstvých surovín...

Najchutnejšiu zmrzlinu som však mala možnosť ochutnať na Korzike a bola ňou najčokoládovejšia čokoládová s kúskami čokolády, akú som kedy jedla! Pokúsila som sa urobiť doma podobnú a celkom mi to vyšlo (;)), podobala sa jej chuťou aj farbou. To, čo som si však kúpila v Petržalke u "zmrzlinára" pod názvom čokoládová sa stretlo asi len s nejakou napodobeninou Granka. Celou cestou ako som ju niesla na byt (kvôli fotke) som premýšľala, čo v nej vlastne cítim... ale čokoláda ani kakao to nebolo.. Tiež som si spomenula, ako som si kedysi kúpila "pistáciovú" a priateľ po ochutnaní nevediac o "príchuti" sa spýtal len na základe zelenej farby: "Jabĺčková?"..........

Neviete, ako je to so zmrzlinami? Všetky potraviny, ktoré bežne kupujeme, majú rozpis surovín, no mňa by zaujímalo, čo do tých zmrzlín predávaných na ulici vôbec dávajú. Videli ste už niekde takýto rozpis? Mali by sme byť informovaní, len či by sme si potom vôbec takú "lahôdku" kupovali... :/

Pridávam fotku pre porovnanie, ako môže vyzerať čokoládová zmrzlina a ako by nemusela vyzerať :) (kúpená vs. mnou a zmrzlinovačom vyrobená)


@zareaguj


Diskusia k téme

janazjarku
Juuj krásnu si vyzmrzlinkovala :-) fajná musí byť ! Nuž mňa ešte nenapadlo skúmať čo dávajú do zmrzliny, lebo od môjho detstva v BB máme ozajstnú "juhoslovanskú" a konkurencia sa dáko nechytá, lebo asi by nemala šancu :-) Na kúpku predávajú Algidu a ak jú správne skladujú tak tiež je lízateľná. Mne však chýba taká vodová dreňová zmrzlina čo sme vylizovali z takých lavórikov jahodová bola celkom bezkonkurenčná chuťou aj cenou 50 halierov československých :-)
sjuz
mňam!!! čokoládová a vanilková - moja obľúbená kombinácia:)
sjuz
mňam, dreň:) - ako decká sme si kupovali takú v krabičke - jahodovú aj broskyňovú:), teraz doma robievame dreň tiež do mraziaku:), a práve včera sme si narobili zásoby:)
Ale v potravinách v jednote predávajú od PRIMA Mroža - nanuk - jahodová dreň v čokoláde, a ešte jahody v čokoláde tiež vo forme nanuku, bez chémie. Je to super:)
neznášam tie umeliny nanuky kadejaké....
julica
teda, takú zmrzlinu ty vyrábaš, yummy. aký máš stroj?
pacik
Nikdy nezabudnem na široko-ďaleko vychýrenú bytčiansku zmrzlinu. Okrem klasiky nepredstaviteľné druhy a všetky prudko lízateľné.
evusik
pokiať viem tak zmrzlina sa kedysi vyrábala varením, z mlieka a vajec a pridaním prírodných surovín ako vanilka, kakao, ovocie.... dnes kôli hrozbe salmonely to už takto asi nikto nerobí. Zmrzlina sa robí za tepla alebo za studena a robí sa z kupovaných komponentov-polotovarov niečo ako keď si kúpiš puding za studena.... sú nato receptúry ktoré dostaneš spolu s dodanými surovinami priamo od výrobcu. takže zdravotne nezávadné ale jahodová zmrzlina za 50 halierov ako kedysi to nie je :-)) mimochodom robíš krásnu zmrzlinu... teraz bude v Lidli zmrzlinovač a aj som po ňom pokukovala len sa bojím že to bude lacný šmejd, tak poraď aký máš ty?
pacik
Zmrazené ovocie, šľahačka a trochu práškového cukru, zmixovať a hneď papať. Aj tak sa dá, ale tiež by som chcela strojček...
alexola
Môj zmrzlinovač je DeLonghi ICK6000, má aj vlastný kompresor, takže je trochu väčší napr. oproti tomu, ktorý bude teraz v Lidli (aj ja som si ho všimla:), ale zase nemusíte dávať nádobu pred výrobou zmrzliny do mrazničky.. keď máte chuť alebo sa ohlási návšteva, stačí pootočiť kolieskom. @evusik a @ketty3811 neviem, nakoľko ste doma zmrzlinoví, no u nás sa tento stroj celkom hodí, často sa stretávame rodina a známi práve u nás. včera som narobila jahodovú a jogurtovú, dnes plánujem citrónovú a pre deti (a mňa) vanilkovú s kúskami lentiliek a podľa nálady možno aj čokoládovú a kávovú. Skúšali sme doma aj prerátavať náklady na takúto domácu zmrzlinu, oproti kupovanej vo vaničkách v obchodoch a cena bola nižšia. Len ju nikdy nestihnem prepočítať na porcie, lebo ich rýchlo zjeme :) Teší ma, že sa vám moja zmrzlina páči, ešte sa ju naučím vyhadzovať do vzduchu a chytať do kornútkov a môžte ju prísť ochutnať (a budete si istí, že sú v nej ozajstné suroviny, nie je tam nič z polotovarov alebo z prášku- aby som sa držala svojej témy:))) pekný deň
vini55
Musíš si uvedomiť, že pre zmrzlinára je to biznis a pre teba koníček... Ako malý sopliak som chodil pomáhať variť zmrzlinu k jednému juhosovanovi, potrpel si na kvalitné suroviny, mlieko priamo z družstva a aj vajíčka, len tie čo doniesol. A každé čo rozbil ovoňal, keď sa mu nezdalo dal na bok /nič im nebolo, len jemu sa nepáčilo- to bolo praženice/ a pre predstavu, takto rozbil 600 vajec. To bol pán zmrzlinár. Dnes je to bieda, všetko musia robiť z práškov a tak aj chutí zmrzlina- o ničom. Tej tvojej by som si dal povedať. Máš parádny zmrzlinovač, budem aj ja rozmýšlať, ovocia na záhrade dosť a prídu svišťe...
aroooo
@alexola a tie zmrzliny,čo nebudú smerovať do kornútka si pochytám a budú moje???!!!
budim
a vie niekto rozdiel medzi juhoslovanskou a talianskou zmrzlinou?

my sme v Detve mali dakedy tiez pravu juhoslovansku zmrzlinu, kazdy, kto tiahol na vychod sa zastavil a rady boli ako na mandarinky v zime pred existenciou supermarketov, mnam, vyborna bola a stary pan (Juhoslovanec) kazde rano slapal s karickou na druhy koniec mesta po svoje cerstvo podojene plnotucne mlieko a nebola prilis sladka

inac je to cudne, ale raz som do tej prenosnej zmrzlinovej termosky nabrala 20 roznych zmrzlin a potom som to vsetko zmiesala dokopy a bolo to nadherne, najlepsia chut a podobne ako v Harrym Potterovi "fazulky kazdej chuti" i tu pri kazdom zalize to bola ina chut a konecne som zacala mat rada citronovu a cokoladovu;-)
budim
inak tu vo Francuzsku robia tiez vybornu, pravu, nepraskovu a v Argentine vybornu tiez, len tu su tie porcie take velke, ze si dam dve a je to akoby 6 - 8 na Slovensku
janger
@alexola , to je zmrzlinka ako sa patri :-). Krasna tmavocokoladova. Dufam, ze sa dockame aj toho receptika;-). A si velmi sikovna. Pozrela som si tvoj profil, take mlade dievca a tolko peknych receptov mas! S tym cateringom sa ti to iste podari, drzim palce :-).