Rôzne

Čo si dávate v tejto spare?

tinca - fotkatinca, 27. augusta 2011

Mám na mysli jedlá, lebo mne skoro nič nechutí. Na obed som mala Gazpacho, na olovrant chladený žltý a červený melón, ktorý bude asi aj večerou. Navarila som už tretí krčah čaju z čerstvej mäty, ktorý pijem vlažný s limetkou a troškou sirupu z agavi. No a na striedačku zapínam klímu. A zajtra som vymyslela rýchly obed, mám krásny filet z lososa, tak urobím na nejaký spôsob, losos je za desať minút a asi len so zeleninovým šalátom. Nedávno mi susedka priniesla moravské koláčie, chúďa vlasy mala mokré až do pol hlavy.
Modlím sa, aby sa konečne ochladilo aj vy??

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
No, my sme dojedali guľáš, čo sa síce teraz ani moc nehodí, ale môj muž ho chcel, ale potom zahlásil, že nemá chuť jesť v tomto horku. Teraz navečer sa trochu ochladzuje, Tinca, tvoje modlidby budú vyslyšané, nakoniec nám bude aj chladno. Najhoršia na tom je ,že tá zmena je náhla, nie postupná.
zajtra pečiem stehná a bôčik ( poslednú dobu mávajú v Bille také pekné kúsky, že neodolám a kupujem aj známym, ktorí si chvália).
tinca
@evanaaa máš odvahu zapínať rúru ešte to bude zajtra všetko vyhriate, ale dala by som sa pozvať
eunika
Ja mám tú smolu,že mi chutí stále a všetko,keď existuje niečo proti tomu, poraďte,budem veľmi vďačná...
bibia1
Žeby zmrzlinu? Tú môžem jesť stále, ako aj melón z chladničky. Dnes večer sme si spravili grilvečeru v altánku, a ten chladný vánok s miernym daždíkom tak dobre padol.
alexola
@tinca ja som kvôli očakávanému teplu piekla ešte včera večer na dnešný obed slaný cuketový koláč, bol výborný s uhorkovo-jogurtovým šalátom, no a samozrejme sme sa dochladili domácou zmrzlinou. Zmrzlinovač našťastie také teplo nevytvára, tak som narobila škoricovú, kokosovú, orechovú, melónovú (z doma vypestovaného melóna), mliečnu a kávovú.... no a už máme opäť zimu....

hubata
Ja nosím všade takú menšiu PET fľašu so zmrznutou vodou alebo minerálkou. Aj ma chladí a keď som smädná mám ju po ruke - a chladenú!
tinca
@alexola Saška si šikulka, ako vidím máš aj komplet zmrzkovú výbavu, pekný ten stojanček. A darí sa vám melónom, to aké pestujete červené či žlté? Ja mám tiež dobrý rcp na cuketový slaný koláč, len bude až keď pominú teplá.
marauder
A co tak klasicke LECO? Da sa jest aj studene, lahka priprava, lacne, plnohodnotne - sezonna zelenina. Zmrzlinu nemusim, ale z "padaniek" (jablka a hrusky) uvarim kompot, rozmixujem na dren a dam zamrazit.
No a kalorie doplnam po zapade slnka grilovanymi, marinovanymi maskami, zapijajuc cervenymi hroznovymi napojmi chladenymi v prameni.... Ozaj, vedeli ste, ze cervene vino - podavat pri izbovej teplote - ma mat do 20 stupnov? "Izbova teplota" pochadza zhruba z 15. storocia, ked v "izbach" v kamennych hradoch bola podstatne nizsia teplota, ako v dnesnych panelakoch?
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
No tak u nás uhorky s kyslou smotanou a dobre zachladené.
evanaaa
Marauder, to s tou izbovou teplotou je zaujímavé, lebo som doteraz nevedela, aká je vlastne myslená, lebo my sme napr. v týchto horúčavách mali aj 30-32 st.C, a to iste nemohlo byť myslené, tých 20st.C, je ozaj taký priemer aj teraz, keď nie sú horúčavy. Víno síce nepijem( ani iný alkohol), ale iste teplé by nechutilo nikomu. Ináč, mne nevadí, ak som hladná, že jem niečo teplé, veď krv sa potom skôr ochladí ako pri príliš studených jedlách a nápojoch. Trochu sa síce pri tom potím, ale to sa dá vydržať a prejde to.
zzdravo
ja sa snazim pripravit hlavne lahke jedla, vcera to bol salat s cestovinou a mnozstvom zeleniny - rajcina, uhorka, kukurica, hrasok, brokolica, zelena fazulka a tak, v podstate to co bolo dostupne. dala som tam aj trochu dietneho salamu. zmiesala som jogurt s tatarkou, okorenila a pridala cesnak.
Dnes to bola pecena zelenina: mrkva, cvikla, cuketa, inspiracia z varechy s opecenym kuracim maskom a smotanovo-cesnakovym dipom. Uz som to par krat robila, rodinka si to vyziadala, je to lahke a chutne. Stale nedokazem pochopit ako moze byt pecena mrkva taka skvela a ja som o tom nevedela.
marienka44
Ja som vcera piekla mladeho zajacika a k tomu basmati ryza s kukuricou /olupala som jeden klasok uvareny do ryze/ a uhorkovy salat. Dokonca som vcera aj piekla kysnuty slivkovy kolac s posypkou. Ale je to strasne namahave varit a piect v takom teple. Vonku sa prudko ochladilo a my sme mali v byte stale 30 stupnov. To teplo sa akumuluje, dokonca mame cinziak cerstvo zatepleny. Dnes len prihrievam starsie jedla: pecena krkovicka, zemiakove pyre a mam este plnenu papriku /stava je z cerstvych rajcin, nie pretlak/. Dcera uz dnes odisla do cudziny, budem to musiet pojest sama. :-(
tinca
@marienka44 super si zabezpečená, nemusíš variť, hoci už sa ochladilo, ale aj tak to dobre padne.
bambulka51
A u nás tekvicová omáčka s opečenou kuracou pečienkou so zemiakmi na obed a cuketový koláč s ľadovým čajom na poobedie.@eunika nič si s toho nerob tip slovanskej ženskej krásy je plné tvary...
bambulka51
@marauder ,lečo sme mali včera -výborné letné jedlo...tiež sme po dva dni marinovali a grilovali ,bola u nás na dovolenke dcéra s rodinou-niet nad príjemné posedenie s grilovaním a dobrým vínkom so,, špajzovou "teplotou ale neviem kolko stupňovou-ale chutilo...
eunika
@bambulka51 ,ďakujem za lichôtku,ale keď tie plné tvary sa v týchto horúčavách tak ťažko nosia a naše kľby im vôbec nie sú vďačné:)))
eunika
nooo,ale na takú grilovačku by som sa aj dala pozvať...
marauder
@bambulka51 : Tekvicaaaaa!!!! Privarok snad ku comukolvek..... Pozor na zamenu slov "PECEN" a "PECIENKA"!!! Kuracina, najma prsia mi smrdia....
@Varechaci : z detstva si pamatam tekvicovy kompot " a La ananas". Osobne by so riskol kompot tekvica-hruska.....
Hej. a tzatziky (caciky) - uhorky, smotana, cesnak.... NIKDY!!! sa mi nepodarili take, ako u Grekov.... Mate niekto recept? ;-)
bozulka
@marauder , dôležitý je tam grécky jogurt-je hustý,uhorky je dobré rozkrojiť,vybrať jadierka/tie púšťajú vela vody/ soľ,korenie,cesnak,kôpor,oliv.olej.Chviľu nechať vychladiť alebo robiť zo studených surovín.Tekvicový /oranžová / kompót s ananasovou šťavou som volakedy robievala aj ja.Používala som ho na moravské koláčiky miesto hrušiek.
@tinca , ja variť nemusím,tak sa kŕmim zeleninou a ovocím a narychlo urobeného kapríka,mám zásobu!Dnes som mala mimoriadne urobené v tej mojej fritéze "hotovku" z Lídla krevety so sladkou čilli omáčkou,už druhý krát a stále mi to chutí.
tinca
@marauder ja robím tzatziiky skoro ako @bozulka jadierka vyberám, postrúham, nechám dobre odtiecť na sítku a ešte ich aj vyžmýkam. Používam jogurt, korenie na tzaziky,cesnak, soľ, kôpor a mám fintu primiešam z 1 dcl vyšľahanú smotanu šľahačkovú, no a aj petržlenovú vňaťku. Dôležité je zbaviť sa tej uhorkovej vody. No a grécky jogurt ten nemá chybu. Môžeš skúsiť miesto jogurtu kyslú pochúťkovú smotanu, aj tak sú dobré. @bozulka nechýba ti parťáčka k tomu kapríkovi? Hneď by som sa pridala :)
marauder
@buzulka , tinca: vybrat jadierka kopor!!! Take jednoduche.... petrzvnat nic nepokazi a nadychat vyslahanou smotanou? Preco nie?!
Zvlastne, ako mozog fixuje chute.... Vcera som si dal, naaahodou, nugatovu zmrzlinu a vratil sa k moru v Juhoslavii, do roku 1968..... A "caciky" som jedol prvykrat v Nemecku v 1985. A tak je to aj so vsetkymi chutami. Prve ochutnanie = zapis do zmyslovej databazy! Ved preto sa hovori: "Ako od mamky (babky)"! ;-D Mimochodom, tento rok sa neskutocne darilo tekvici. Rozdavam ju, lebo okrem privarku netusim co s nou. Preto som sa pytal na kompot tekvica + hruska. Lebo aj hrusiek sa t.r. urodilo pozehnane.....
bozulka
Tekvice,hrušky...to všetko sme mali na záhradke,ale žial záhradka je spustnutá a nikto nemá záujem na nej pracovať.
@tinca , neurobíš výlet do PN? Ešte stále mám zásobu.