Mám na mysli jedlá, lebo mne skoro nič nechutí. Na obed som mala Gazpacho, na olovrant chladený žltý a červený melón, ktorý bude asi aj večerou. Navarila som už tretí krčah čaju z čerstvej mäty, ktorý pijem vlažný s limetkou a troškou sirupu z agavi. No a na striedačku zapínam klímu. A zajtra som vymyslela rýchly obed, mám krásny filet z lososa, tak urobím na nejaký spôsob, losos je za desať minút a asi len so zeleninovým šalátom. Nedávno mi susedka priniesla moravské koláčie, chúďa vlasy mala mokré až do pol hlavy.
Modlím sa, aby sa konečne ochladilo aj vy??
zajtra pečiem stehná a bôčik ( poslednú dobu mávajú v Bille také pekné kúsky, že neodolám a kupujem aj známym, ktorí si chvália).
No a kalorie doplnam po zapade slnka grilovanymi, marinovanymi maskami, zapijajuc cervenymi hroznovymi napojmi chladenymi v prameni.... Ozaj, vedeli ste, ze cervene vino - podavat pri izbovej teplote - ma mat do 20 stupnov? "Izbova teplota" pochadza zhruba z 15. storocia, ked v "izbach" v kamennych hradoch bola podstatne nizsia teplota, ako v dnesnych panelakoch?
Dnes to bola pecena zelenina: mrkva, cvikla, cuketa, inspiracia z varechy s opecenym kuracim maskom a smotanovo-cesnakovym dipom. Uz som to par krat robila, rodinka si to vyziadala, je to lahke a chutne. Stale nedokazem pochopit ako moze byt pecena mrkva taka skvela a ja som o tom nevedela.
@Varechaci : z detstva si pamatam tekvicovy kompot " a La ananas". Osobne by so riskol kompot tekvica-hruska.....
Hej. a tzatziky (caciky) - uhorky, smotana, cesnak.... NIKDY!!! sa mi nepodarili take, ako u Grekov.... Mate niekto recept? ;-)
@tinca , ja variť nemusím,tak sa kŕmim zeleninou a ovocím a narychlo urobeného kapríka,mám zásobu!Dnes som mala mimoriadne urobené v tej mojej fritéze "hotovku" z Lídla krevety so sladkou čilli omáčkou,už druhý krát a stále mi to chutí.
Zvlastne, ako mozog fixuje chute.... Vcera som si dal, naaahodou, nugatovu zmrzlinu a vratil sa k moru v Juhoslavii, do roku 1968..... A "caciky" som jedol prvykrat v Nemecku v 1985. A tak je to aj so vsetkymi chutami. Prve ochutnanie = zapis do zmyslovej databazy! Ved preto sa hovori: "Ako od mamky (babky)"! ;-D Mimochodom, tento rok sa neskutocne darilo tekvici. Rozdavam ju, lebo okrem privarku netusim co s nou. Preto som sa pytal na kompot tekvica + hruska. Lebo aj hrusiek sa t.r. urodilo pozehnane.....
@tinca , neurobíš výlet do PN? Ešte stále mám zásobu.