Varenie

Čo s veľkými uhorkami ?

evkalibka - bez fotkyevkalibka, 6. augusta 2013

Za týždeň čo sme boli na dovolenke nám narástli veľké uhorky asi 20 kg. Je mi ich ľúto vyhodiť lebo to bola prvá tohtoročná úroda. Našla som recepty na rusle, u nás sa nezavárajú., tak sa chcem poradiť, že s akých veľkých uhoriek ich môžem zavárať a v akom pomere s cibuľou. Privítam osvedčený recept.Vlani som zavárala baranie rohy s hrozienkami, tiež prvý krát, a bolo nám málo, tak chutili. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
akokoľvek veľké uhorky pokrájané na kolieska alebo na kocky vykvasené mliečnym kvasením - uhorkové pickles. ale to nie je zavárané, treba to po vykvasení držať v chlade. vydrží to aj viac ako mesiac, len si odoberám. teda ak sa nepýtaš iba na rusle, ale na recept z veľkých uhoriek ;-).
zdezda
Aj nám sa už podobné stalo a vtedy som dostala super recept na naloženie celých, umytých uhoriek, do keramického suda na kyslú kapustu, kam som dala na dno 1 kg nakrájanej cibule, potom som vložila uhorky a tie som zaliala studeným nálevom ako na klasické nakladačky tak, aby nevytŕčali. Potom iba zakryť poklopom a zaliať žliabok. No a keď opäť nejaká uhorka prerástla, tak som ju tam pridala. Predstav si, že ešte na Veľkú noc sme si na nich pochutnávali. Boli chrumkavé a super. Samozrejme, že ten súdok som nemala v paneláku, ale v podpivničenom, starom dome.
sovka62
Doporučujem recept na uhorkový šalát od @cuckasiska. Robievala som ho, kým sme pestovali uhorky, vždy nejaké prerástli. Bol výborný, podľa lepší ako klasické nakladačky alebo rôzne čalamády.
laurisia
Veľké uhorky si pokrájaj na strúhadle na drobno (napríklad W strúhač), natlač do pohára, zalej klasickým nálevom a klasicky zasterilizuj. V zime máš hotové postrúhané do zemiakového šalátu. Robievam takto už roky a nie je žiadny problém. Pri príprave šalátu mám o trochu menej roboty - odpadáva strúhanie uhoriek.
marianne
Mama robievala uhorkove rezy
Krajala ich po dlzke na stvrtiny a ukladala do flias zalievala svojim nalevom


A
rea1
skús pozrieť moje recepty - mám tam uhorky nakladané do súdka a veľké uhorky zavárané bez sterilizácie. link neviem pripojiť. :-((
trencanka
Mam takyto problem aj ja dnes. Dostala som kos uhoriek na zavaranie, z toho je normalnych asi iba do 3 poharov. A co s tymi velkymi? Mne ten zavarany salat nechuti. Nieco zjeme nacerstvo a zbytok, bohuzial, asi vyhodim. Ja si najviac pochutim na zavaranych uhrkach ked su take malinke a chrumkave. Ked som bola mala, tak moja mama vecne zavarala take obrovske, robila rezy a salaty. Asi odvtedy mam averziu.
evkalibka
ďakujem Vám za rady aj receptíky, uložila som si ich do KK, a teraz idem zavariť zbytok, tie najväčšie som vyradila - boli veľmi veľké a rezy nám už tiež nechutia. Teraz už len čakať či sa nám ešte v tomto suchu urodia aj na zaváranie
tinca
@evkalibka možností máš veľa, uhorkové rezy priečne, pozdlžne, uhorkový šalát, čalamáda, roôzne druhy šalátov ,napr. bulharský a.p.
arasidka
Vyber tie najväčšie, dobre vyrástnuté, očisti šupku, perrež pozdľž jaderník vyber lyžicou a potom tie uhorky krájaj na mesiačiky, cca 1 cm široké, nasyp do misy, potom očisti také isté množstvo cibule,prekroj na polovičky a pekne na polovičné kolieska krájaj tenké plátky. Uhorky a cibuľu zamiešaj a potom si priprav nálev ako na uhorky, keď ich nakladáš . Nachystaj si poháre, a tie zamiešané veci nalož do pohárov tak, aby si tam všetku šťavu z misy nedala, lebo by nezostalo miesto na kyslý nálev. Ja si to pripravujem tak, že do každého pohára najprv nalejem cca 4 - 5 cm už hotového nálevu , naplním pohár a potom podolievam ešte nálevu tak, ako to má byť - 2 cm od vrchu. Sterilizujem to asi 8 - lO minút a RUSLE sú hotové.
evkalibka
Dievčence ďakujem, rusle sú už zavarené, len ja som ich zaliala spolu s cibuľou horúcim nálevom. Keď vychladli naplnila som poháre, asi mi pustili viac šťavy a preto nemám v pohári číri nálev. Dúfam, že sa nepokazia. Sterilizovala som ich. Nabudúce urobím podľa teba @ara šidka. Ďakujem aj tebe tinca.Na rezy už boli veľmi veľké, šaláty ešte budem robiť a kvašáky u nás nezvykneme robiť. Ďakujem.
arasidka
@evkalibka , držím palce, mne jeden rok veru skazu vzali, až potom mi to niekto poradil, že nešanuj tú šťavu, bo octu bude v pohári málo . Tak daj vedieť!
pipa
ja som uz napisala recept na uhorky, ktore kvasene ostanu dlho na konzumaciu, ale neviem, ci ste ho nasli
elena100
Na rusle alebo rusnaky by mali byt velke uz zlte uhorky, teda starsie. Tie su tvrdsie, inak mozu byt makke
vlasatka
Ja som tu tiež minulý rok narazila na recept na rusle. Bolo to pre mňa neznáme, nikdy som ani len názov nepočula. Ale keďže som tiež mala veľké uhorky, urobila som ich. Dala som do pohárov aj jednu feferónku, takže boli fajn štiplavé. Dala som ochutnať aj v práci, pretože u nás to nik nepozná a všetkým chutilo. Takže určite neoľutuješ, ak si robila tie rusle. Kedysi som jedla niečo také akože nastrúhať uhorky a zavariť-mal to byť polotovar na šalát v zime. Ale bolo to ako blato, chuťovo hrozné. Ešte teraz ma trasie, keď si na to spomeniem.